Be to, ateityje bus lengviau spręsti ir Lietuvos bei Latvijos dvišalius konfliktus, nes, tapusios bloko narėmis, jos įžengs į bendrąją ES rinką.

Buvęs Latvijos užsienio reikalų ministras Valdis Birkavas taip pat teigė, kad trys Baltijos valstybės, tapusios ES narėmis, privalės savo konfliktus spręsti pačios. Tačiau tai darydamos jos turės laikytis ES procedūrų.

Estijos ambasadoriaus Latvijoje Toomo Lukko (Tomo Luko) nuomonė panaši: trims Baltijos valstybėms tapus ES narėmis ir perėmus bendrą bloko politiką bei nurodymus, konfliktus keliantys klausimai bus sprendžiami greičiau.

Ambasadorius taip pat pridūrė, kad Baltijos valstybės visada sugebėdavo savo ginčus spręsti pačios ir taip bus ir ateityje. Be to, Lietuvai, Latvijai ir Estijai įstojus į bendrąją Europos rinką ir tuo pačiu išsiplėtus jų rinkoms, sumažės tarpusavio konkurencija, sakė Toomas Lukkas.

Vakarų valstybių plėtra per pastaruosius dešimt metų parodė, kad gyvenimo kokybė ir socialinis stabilumas gali gerėti tik plečiant ryšius ir bendradarbiavimą, sakė Estijos ambasadorius. ES laisvosios prekybos apimtys yra didžiausios pasaulyje, visos kliūtys ekonominių ryšių plėtrai čia buvo išspręstos, teigė T.Lukkas.