Straipsnį rašant šnekintos lietuvės moterys, kurios širdies draugais visam gyvenimui ar tam tikram laikotarpiui pasirinko musulmonų vyrus. Ką kito tikėjimo žmogus atnešė į jų gyvenimą? Herojų vardai pakeisti.

Milda, 26 m., iš Suvalkijos: su juo jaučiuosi tikra moteris

Su savo vyru straipsnio herojė susipažino prieš šešerius metus naktiniame klube. Iš pradžių buvo atsargi, manydama, kad užsienietis ieško vienos nakties nuotykių. Vyras buvo galantiškas ir dėmesingas, nors moteris nesitikėjo, kad iš to galėtų išsivystyti rimta draugystė. Dar daugiau nerimo sukėlė žinia, kad naujasis gerbėjas – musulmonas.

„Žiniasklaidos suformuota nuomonė apie musulmonus buvo tokia – teroristai, uždarę namuose savo moteris ir vagiantys vaikus“, – sako Milda. Artimieji taip pat ragino merginą nutraukti santykius ir gąsdino, kad visi musulmonai agresyvūs bei skriaudžiantys žmonas.

Santykiams rutuliojantis mylimasis persikėlė gyventi ir dirbti į Lietuvą. Susituokus, anot Mildos, gana greitai visi pamatė, kad jos išrinktasis gerbia savo žmoną ir elgiasi geriau nei daugelis pažįstamų lietuvių vyrų. „Kaip aš galiu pakelti balsą ar juo labiau ranką prieš moterį, kuri yra silpnesnė ir dar mano vaiko motina?“ – sako jos vyras, kurio santykiai ir su šeima, gyvenančia Palestinoje labai šilti. Milda teigia šiltai bendraujanti su vyro tėvais palestiniečiais, dėl politinės situacijos negalinčiais atvykti jų aplankyti į Lietuvą.

„Hidžabo niekas man neuždėjo ir negalvoja dėti“, – juokiasi Milda. Tai asmeninis vyro ir žmonos reikalas, dėl kurio musulmonų šeimose kartais susitariama dar prieš vedybas. Pareigos šeimoje paskirstomos tradiciškai – moteris rūpinasi namais ir šeima, o vyras – finansais. Nenorinti sėdėti namuose moteris padėjo vyrui jo įmonėje, o šiuo metu augina naujagimę ir žada po kurio laiko vėl grįžti į darbus. „Neprivalau dirbti, bet nenoriu sėdėti tarp puodų“ – sako Milda. Uždirbtus pinigus ji gali leisti savo nuožiūra, o vyro pinigai priklauso visai šeimai.

Anot moters, kiaulienos musulmonų namuose negali būti, bet jai tai ne problema, nes ji šios mėsos nevalgė dar prieš susipažindama su vyru. „Alkoholį retsykiais vartojame, tai nederėtų musulmonui, bet 20 metų praleistų Europoje padaro savo įtaką“.

Ar netrukdo religijų skirtumai? „Musulmonai gali vesti katalikes, bet bendri vaikai automatiškai tampa musulmonais“, – įspėja straipsnio herojė. Visos moterys, kuriančios šeimas su musulmonais turėtų nepamiršti, kad joks save gerbiantis musulmonas nepaliks savo vaiko ir juo labiau neleis jam būti auginamam kitatikių. Tad vakarietiškas mąstymas, jog galite po keleto metų sukurti šeimą su kitu vyru čia netinka.

„Gyvenu mažoje šalyje, nenoriu klausytis piktų komentarų ir nuomonių apie savo šeimą ir vyrą, todėl vardo neviešinu“, – sako moteris.

Virginija, 30m, Britanija: daugiau jokių musulmonų!

Vieniša motina su musulmonu iš Pakistano susipažino Anglijoje.

„Vyras atrodė mandagus, galantiškas, draugiškas, darbe gana mėgstamas“ – sako moteris. Neilgai trukus po aktyviai rodomo dėmesio pora ėmė draugauti ir naujasis širdies draugas atsikraustė į lietuvės namus. „Neatsisakydavo nuvežti manęs į parduotuvę, bet niekada nepadėdavo su nešuliais“ – nuo pat pradžių pastebėjo Virginija. Jo įsitikinimu, vyras nusižemina patarnaudamas moteriai, todėl net abiem grįžus iš to paties darbo, moteris turėdavo pasirūpinti vakariene ir būti draugui paslaugi.

Draugystę apkartino keisti reikalavimai. Pavyzdžiui, nepasitenkinimas, jei moteris užmiega ant pilvo – esą, taip josios siela nenueis į dangų. Vargino nuolatinis reikalavimas valytis dantis ir plautis rankas vos paragavus kiaulienos. Vyras dažnai išreikšdavo norą, kad Virginija rengtųsi santūriau ir slėptų kaklą.

Didžiausia problema tapo lietuvės vaikai, kurie naujajam draugui tik trukdė. „Mano šalyje vaikai niekada nesipainioja po kojomis suaugusiems“ – sakydavo jis ir nuolat ant jų šaukdavo bei stengdavosi nuvyti į kitą kambarį. „Supratau, kad gyvenant su juo kenčia mano pačios vaikai ir kuo toliau, tuo bus blogiau“ – teigia moteris. Pats vyriškis tai aiškindavo taip: o kas jei suaugusieji užsimanys pasimylėti? Mažieji tik trukdo nuolat būdami kartu.

Moters kantrybės taurė persipildė, kai įkarščio minutę šiam išsprūdo: „Užmuščiau aš tuos tavo vaikus!” „Tada supratau, kad su tokiu žmogumi tikrai negaliu likti, į daug ką galėčiau žiūrėti pro pirštus, bet vaikai man brangiausi“, – sako Virginija.

Taip vos kelis mėnesius trukusi draugystė iširo, nors vyras dar ilgai atsiprašinėjo ir bandė susitaikyti su lietuvaite. „Niekada daugiau nedraugaučiau su musulmonu, tai buvo mano didžiulė klaida. Toks vyras niekada negerbs manęs kaip lygiaverčio partnerio“, – apgailestauja Virginija.