Metams bėgant mums tenka kalbėti ir apie dar vieną tendenciją: tėvynę palieka ne tik jauni darbingi žmonės, bet ir jų tėvai. Tiesa, ne visiems šį planą įgyventi paprasta dėl pačių įvairiausių priežasčių.

Garbaus amžiaus sulaukusius artimuosius atsivežti į užsienį išdrįsta toli gražu ne kiekvienas. Dvi pagrindinės to priežastys paprastai būna pačių tėvų nenoras vykti gyventi į užsienį arba išankstinis įsitikinimas apie padidėsiančias pragyvenimo išlaidas.

Dėl pirmosios ginčytis nėra prasmės – tik pats žmogus gali nuspręsti, kur jam geriausia gyventi. Tačiau dėl dažnai girdimo įsitikinimo apie brangų pragyvenimą ir pastebimai išaugsiančias išlaidas į Angliją atvykus artimiesiems galima sakyti, kad realybė dažnai prasilenkia su tiesa ir faktais.

Kruopščiai atlikus namų darbus, tai yra susirinkus visą įmanomą informaciją ir atlikus tikslius skaičiavimus, gali būti, jog sprendimą pakeisti bus nesunku. Mat faktai rodo, jog senyvo amžiaus tėvams persikėlus gyventi arčiau, išlaidos nepadidėja, o gyventi tampa kur kas paprasčiau.

Anglija dosni senjorams

Jeigu į septintą dešimtį įkopęs žmogus legaliai gyvena Anglijoje, jai arba jam prieinamos dauguma vietiniams britams skirtų lengvatų.

Nemokamos kelionės viešuoju miesto transportu, visiems prieinama sveikatos apsaugos sistema, butų ir kambarių nuomos, šildymo lengvatos bei svarbiausia iš jų – minimalių pragyvenimo išlaidų pensijos priedas, apie kurį trečdalis britų pensininkų nėra net girdėję.

Pensijų kreditai senjorams

Žodis kreditas ir ta jo reikšmė, kurią mes dažniausiai įsivaizduojame, nėra pats tiksliausias, nes kredito šiuo atveju niekas nesuteikinėja, tuo labiau valstybė. Pensijų kreditu Anglijoje vadinama valstybinė išmoka, kurios reikšmė, išvertus į geriau suprantamą kalbą, reiškia priedą prie gaunamų pajamų.

Dėl pensijų kredito (angl. Pension Credit) gali kreiptis visi Jungtinėje Karalystėje legaliai gyvenantys asmenys, kurie yra sulaukę pensinio amžiaus, prasidedančio nuo 62,5 metų. Norint pretenduoti į valstybės mokamą minimalaus pragyvenimo užmokesčio priedą, savaitės pajamos (gyvenant be sutuoktinio) neturi viršyti 155,6 svarų sterlingų. Gyvenantiems su sutuoktiniu bendrų pajamų riba per savaitę – 237,55 svarų sterlingų.

Jeigu savaitinės pajamos šios kartelės nesiekia, gyventojui sumokamas skirtumas iki numatytos minimalios pragyvenimo ribos.

Taigi, gaunant pensijų kreditą, vyresnio amžiaus tėvams persikelti į Jungtinę Karalystę nėra toks jau baisus žingsnis. Bent jau finansine prasme. Pasiryžus jį žengti, geriausiai dar prieš kelionę Lietuvoje deklaruoti savo išvykimą, gauti visus tai liudijančius dokumentus ir juos Lietuvoje patvirtinti pas notarą.

Tuomet nereikės gaišti laiko tą pačią procedūrą atliekant Anglijoje, kur kiekviena diena be atlyginimo ar kitų pajamų gali gerokai paploninti piniginę bei turimas santaupas.

Lietuvio patirtis

Kad dokumentus geriau tvarkytis Lietuvoje, „Tiesai“ patvirtino ir mūsų kalbintas Londone su šeima gyvenantis Remigijus, kurio mama į Londoną atsikraustė prieš dvejus metus. „Geriausia dokumentus susitvarkyti dar iš anksto. Jų nėra labai daug, užtenka nueiti į gyvenamojo rajono seniūniją, parašyti prašymą dėl išvykimo iš Lietuvos ir išsideklaruoti iš gyvenamosios vietos. Tada tampi laisvas kaip paukštis, gali registruotis Anglijoje ir gauti nuolatinio gyventojo statusą“, – savo patirtimi dalijosi vyras.

Pašnekovo mamai, kaip ir daugumai kitų, aplikuojančių pensiniam priedui gauti, be gyvenamosios vietos patvirtinimo dar reikėjo socialinio draudimo numerio ir banko sąskaitos. Dėl pastarosios didelių problemų nekyla, tačiau draudimo numeriui gauti asmuo turi vykdyti darbinę veiklą. Siuvėjos amatą turinti ir visą gyvenimą siuvykloje dirbusi 63 metų moteris nepabūgo pakeisti ilgametės veiklos srities ir vienai dienai per savaitę įsidarbino savo sūnaus įmonėje administratore pagal asmeninės veiklos sutartį. Po kelių savaičių gavusi socialinio draudimo numerį ir atsidariusi naują banko sąskaitą, moteris praėjus vos mėnesiui pradėjo gauti pensijos kredito priemokas iki 155,5 svarų per savaitę.

Kadangi garbaus amžiaus moteris angliškai nekalba, Remigijus pats užpildė dokumentus ir užregistravo ją pragyvenimo priedui gauti. Tam netgi veikia speciali telefono linija Pension credit application line.

Nemokamas viešasis transportas

Be pensijų priedų, senjorams nuo 60 metų amžiaus Anglijoje suteikiama ir daugiau lengvatų bei nuolaidų. Patogus susisiekimas normalioms gyvenimo sąlygoms užtikrinti yra ne mažiau svarbus už gaunamas pajamas. Tai ypač aktualu didesniuose Anglijos miestuose gyvenantiems žmonėms, kuriems autobusas ar patogus traukinys dažniausiai yra pagrindinės susisiekimo priemonės, leidžiančios be vargo kasdien nuvykti į parduotuvę, paštą ar polikliniką.

Į šalies sostinę atvykti gyventi ketinantiems užsieniečiams galioja ta pati tvarka bei tos pačios lengvatos, kaip ir vietiniams. Londone galima užsiregistruoti nemokamam susisiekimo bilietui gauti. Šis bilietas, angliškai dar vadinamas Freedom Pass, galioja nuo 9:30 ryte iki 11 valandos vakaro darbo dienomis ir savaitgaliais visuose autobusuose, požeminiuose metro, DLR, overground traukiniuose bei keliaujant „TFL Rail“ vietinio Londono geležinkelio tinklo maršrutais.

Vykstant tolimesniais maršrutais, visoje D. Britanijoje kelionių kainos traukiniais bei tarpmiestiniais autobusais senjorams mažesnės bent trečdaliu, tačiau tam reikia iš anksto įsigyti specialią „National Express“ (angl. Senior Coachcard) arba „National Rail“ (angl. Senior Railcard) kortelę.

Šildymo lengvatos

Jeigu vyresnio amžiaus tėvai gyvena nuosavame vaikų name arba nuomojasi butą, kuriame išlaidos už komunalines paslaugas nėra įskaičiuotos į mėnesio nuomos kainą, vertėtų pasidomėti galimybe gauti papildomą šildymo lengvatą.

Vienkartinės išmokos dydis gali svyruoti priklausomai nuo daugelio aplinkybių, tačiau vidutiniškai siekia nuo 100 iki 300 svarų per metus ir yra mokamas prasidėjus šaltajam metų laikui. Užtenka tik užpildyti anketą ir sulaukti atsakingos institucijos atsakymo. Jeigu šildymo lengvata patvirtinama, prasidėjus žiemos šildymo sezonui į sąskaitą gali įkristi keli šimtai papildomų svarų.

Kitos nuolaidos ir lengvatos

Be kitų lengvatų, gyvenimas pensinio amžiaus žmonėms Anglijoje dar palengvinamas papildomomis valstybės remiamomis viešosiomis akcijomis. Viena iš jų – nemokama televizijos licencija, su kuria galima legaliai žiūrėti dešimtis nemokamų angliškų televizijos kanalų bei klausytis radijo stočių.

Laisvalaikis, aktyvus ir pasyvus poilsis bei pramogos taip pat neužmirštos. Anglijoje gyvenantys senjorai gali pigiau lankytis koncertuose, parodose bei kituose kultūriniuose renginiuose.

Aktyvesniems ir besimankštinantiems pensininkams sudarytos puikios sąlygos už palyginti nedidelę kainą sportuoti ar plaukioti baseine ir lankyti įvairius grupinius užsiėmimus vietinių savivaldybių finansuojamose aktyvaus laisvalaikio centruose. Visa informacija apie vietinių savivaldybių remiamus sporto ir laisvalaikio centrus bei kiekviename iš jų rengiamus užsiėmimus skelbiama interneto puslapyje www.better.org.uk.

Atsivežti tėvus – nelengvas sprendimas

Daugelis tikriausiai sutiktų, jog gyvenimo sąlygos vyresnio ir pensinio amžiaus žmonėms Jungtinėje Karalystėje toli gražu nėra blogos. Nuo valstybės paramos, lengvatų, išmokų minimaliai gyvenimo kokybei užtikrinti iki visiems prieinamo nemokamo viešojo transporto, komunalinių mokesčių lengvatų, nepamirštant mažesnėmis kainomis senjorus viliojančių turiningo laisvalaikio praleidimo būdų.

Tačiau sprendimą ilgesniam ar trumpesniam laikui išvykti iš gimtos šalies priimti nėra paprasta. Juolab kad norint gauti dosnias finansines lengvatas tektų keisti gyvenamosios vietos statusą.

Kaip minėjo „Tiesos“ pašnekovas Remigijus, faktiškai tai padaryti nėra sudėtinga, be to, sugrįžus į Lietuvą nesunkiai galima bet kada iš naujo deklaruoti gyvenamąją vietą.

Sunkiausia vyresnio amžiaus žmonėms yra priimti sprendimą išvykti, net jeigu gyvenimo sąlygos užsienyje atrodo viliojamai, o emigruoti planuojama tik pusmečiui ar metams. „Nereikėjo ilgai įkalbinėti savo mamos atvykti pagyventi į Angliją. Ji norėjo pamatyti, kaip žmonės čia gyvena, jautė Anglijai simpatiją visada. Tačiau vienas receptas visiems netinka. Draugai kvietė savo tėvus, įkalbinėjo, siūlė išnuomoti butą ramiame rajone – neįkalbėjo niekaip. Sakė, geriau duoną be sviesto valgysim, bet į užsienį nesikraustysim. Visi pasirenka, kur jiems geriau“, – pasakojo Remigijus.