Nors, pasak D. Navickienės, daug dabartinių emigrantų užsienyje nutautėja, nemažai ir saugančių lietuvybę. „Tie, kurie nenutautėja, kurie likę lietuviais nuo pirmųjų emigracijos bangų, ir iš šiuolaikinės bangos, vis tiek jaučia pagarbą, meilę ir pareigą savo tėvynei“, – sakė D. Navickienė.

Jos nuomone, kiekvienas toks asmuo labai reikalingas Lietuvai. „Mes, užsienyje gyvenantys lietuviai, užsiimame lobizmu Lietuvos labui, siunčiame daug labdaros, auklėjame vaikus lietuviškai – siekiame, kad jie Lietuvoje nebūtų vien tik turistai. Pavyzdžiui, mano sūnus ir podukra 1993 m. prieš visas išvykstančių bangas atvyko į Lietuvą, čia sukūrė šeimas ir dabar yra produktyvūs Lietuvos piliečiai. Tokie Lietuvai ypatingai reikalingi“, – kalbėjo PLB pirmininkė.

D. Navickienė priminė, kad nuo II pasaulinio karo Lietuva dėl tremčių, žudymų ir bėgimo iš šalies prarado daug gyventojų. Dabar daug piliečių šalis praranda dėl emigracijos. „Galima sakyti, kad Lietuva be užsienio lietuvių būtų rimtai nykstanti tauta“, – teigė D. Navickienė.

Pasak D. Navickienės, išvykusieji dažnai svajoja apie tėvynę ir nori čia lengvai grįžti, vėl įsikurti, tapti visuomenės dalimi. Tačiau ilgai užsibuvę, užsienyje užauginę vaikus, jau būna giliai įleidę šaknis ir grįžti nebūna paprasta.

Jos teigimu, kada po karo buvo neaiškus Lietuvos likimas, į užsienį emigravę lietuviai steigė lietuviškas mokyklas, ryžosi kurti lietuviškas šeimas – siekta, kad vaikai nenutautėtų. Dabar svarbiausi PLB tikslai – lituanistinis švietimas, dvigubos pilietybės įteisinimas, lietuvybės išsaugojimas ir ryšiai su tėvyne.

Nori būti pilnateisiais lietuviais

PLB pirmininkė sulaukė klausimų apie dvigubą pilietybę. „Mes nieko nereikalaujame. Mes prašome Lietuvos valdžios mus pripažinti pilnateisiais lietuviais, nesvarbu, kur gyventume. Šis klausimas labai svarbus ir opus“, – sakė D. Navickienė.

Pasak jos, turėdami dvigubą pilietybę, užsienyje gyvenantys lietuviai galėtų būti labai naudingi Lietuvai rūpindamiesi šalies reikalais – į juos kitaip žiūrėtų kitų šalių valdžia. Be to, turėdami Lietuvos pilietybę, emigrantai turėtų teisę balsuoti ir pareikšti savo valią.

D. Navickienė atskleidė, kodėl užsienio lietuviai priešinasi referendumui dėl dvigubos pilietybės. „Dėl referendumo – bijome rizikos, nes labai griežti reikalavimai. Turi balsuoti didelis procentas žmonių, jam pritarti turi labai daug žmonių. Bijome rizikos, nes pralaimėję negalėtume ilgesnį laiką vėl kreiptis“, – sakė ji. D. Navickienės teigimu, PLB ieško galimybės keisti referendumų rengimo tvarką.

Labdaros fondo „Lietuvos vaikų viltis“ pirmininkė D. Navickienė sulaukė klausimų ir apie fondo veiklą. Per 22 metus fondas padėjo išgydyti apie 100 vaikų, kurie Lietuvoje neturėjo vilties pasveikti. Los Andžele ir Čikagoje veikiantis fondas finansavo skyrių remontą Vilniaus universiteto Vaikų ligoninėje, nupirko šiuolaikiškos aparatūros, gydytojai turėjo galimybės stažuotis geriausiose pasaulio klinikose. Pasak D. Navickienės, nepriklausomybės metais pagalbos į JAV lietuvius kreipėsi šalies medikai. Jie norėjo pagelbėti tiems, kuriems pasveikti Lietuvoje nebuvo galimybės.