Mergina į Daniją išvyko prieš ketverius metus pagal studentų mainų programą, kai Vilniaus universitete studijavo ekonometriją ir siekė statistikos bakalauro. Po metus trukusio gyvenimo svečioje šalyje ji nusprendė, jog dėl mokslo kokybės grįš į Daniją.

„Jau išvykdama iš Danijos, kai pasibaigė „Erasmus“ periodas, žinojau, kad vis vien kažkada sugrįšiu atgal į Daniją. Tad nieko nelaukusi pradėjau pildyti dokumentus dėl magistro studijų Kopenhagos universitete. Grįžti į Daniją paskatino noras tęsti studijas užsienyje, o taip pat žinojimas, jog mokslo kokybė Kopenhagos universitete yra tikrai gera“, - prisimena ji.

Šiuo metu A. Zapalskytė tęsia ekonomikos studijas Kopenhagoje ir rašo magistro darbą. Iš viso vilnietė Danijoje jau praleido trejus metus.

Agnė Zapalskytė
Paklausta, ar lengva Danijoje rasti darbą, mergina atvirauja, kad jo stinga ne tik užsieniečiams, bet ir danų studentams.

„Danijoje darbą susirasti tikrai nėra lengva, - sako ji. - Net draugai danai kartais skundžiasi, kad neranda darbo pagal specialybę. Man ilgai netruko susirasti studentišką darbą, nes turėjau draugų, kurie mane rekomendavo, kai jų darbovietėje atsirado laisva darbo vieta.“

Tačiau mergina priduria, jog turėti vien draugų rekomendacijų nepakanka - tai padeda sužinoti apie laisvas pozicijas, tačiau, jei kandidatas yra tinkamas, turi pereiti visus reikiamus atrankos etapus. Ji vardija, jog humanitarams ieškant darbo reikia mokėti danų kalbą, o tiksliųjų mokslų specialistams tai yra privalumas, bet ne būtinybė.

„Dabar dirbu su ekonometrine analize ir ekonominiais tyrimais, - pasakoja A. Zapalskytė. - Studento uždarbis priklauso nuo jo turimo darbo. Tarkime, kad studentas dirba ne visu etatu, o tai yra 15 valandų per savaitę, tad jo uždarbio turėtų pakakti vidutiniškam pragyvenimui. Tie, kurie dirba visu etatu, gali sau leisti kur kas daugiau.“

Užsienyje besimokanti lietuvė primena, kad 15 val. per savaitę dirbantys studentai gali pretenduoti ir į stipendijas.

Didžiausios išlaidos – būstui ir maistui

Agnė Zapalskytė
Pasakodama apie didžiausias išlaidas mergina pirmiausiai įvardija būtinuosius poreikius.

„Mokslas nemokamas, tad didžiausios išlaidos yra skiriamos būstui ir ne tokia didelė dalis - maistui. Galima susirasti gyvenamąją vietą toliau nuo centro ir mokėti apie 2,5 tūkst. DKK (apie 1,2 tūkst. Lt), bet jei norima gyventi centre, tai kambario nuomos kaina mėnesiui yra apie 3,5-5 tūkst. DKK (1,6 – 2,3 tūkst. Lt). Reikia pridėti ir išlaidas maistui“, - dėsto A. Zapalskytė.

Mergina sako, jog maisto kainos Danijoje yra panašios į kainas Lietuvoje, o kavinėse yra mažiausiai dvigubai brangiau.

„Gyventi Danijoje tikrai nėra pigu“, - konstatuoja mergina ir priduria, jog nors danai yra labai paslaugūs ir nuoširdūs, jie tik retkarčiais užsieniečius priima kaip artimus draugus.