"Jeigu žiūrėtume, kokie gyventojai išvyko, tai išvyko, galima sakyti drąsiai, aiškiai, kad jauni žmonės, darbingi žmonės, nebijantys rizikuoti. Išvyko į kitą šalį, nusiteikę ten rasti darbą, ir daugelis jų ten įsidarbina - ir užsidirbti pragyvenimui ir dar netgi dalį pinigų čia siųsti", - antradienį interviu Lietuvos radijui sakė Ministras Pirmininkas.

Buvusią Lietuvos valdžią A. Butkevičius apkaltino "abejingumu". Pasak Premjero, turėjo būti sukurta ir visuomenei pateikta programa, kuri būtų padėjusi žmonėms lengviau išgyventi sunkmetį, pavyzdžiui, gyvenantiems regionuose susirasti darbus.

Taip pat Europos Sąjungos lėšos turėjo būti nukreiptos į infrastruktūros kūrimą, kuriant darbo vietas, ES finansinė parama panaudota vykdant projektus regionuose.

"Pirmiausia, žmonėms turi būti žinomumas, ką valdžia, paprastai pasakius, darys, kad žmogus galėtų žinoti, kokiu jam keliu eiti ir kur jis galėtų save gal perkvalifikuoti, jei tuo metu neturi darbo", - sakė Vyriausybės vadovas.

Pasak A. Butkevičiaus, dabar Lietuvoje per daug kalbama tik apie energetiką.

"Dažniausiai kalbama, kad didžiausia Lietuvos problema - energetika. Ir šiandien, kiek rytą spėjau peržvelgti spaudą, komentarai buvo išsakyti, kad Vyriausybė turėtų skirti didžiausią dėmesį energetiniam saugumui užtikrinti. Bet kažkodėl pamirštama kalbėti apie žmones. Gali taip atsitikti, kad energetika bus sutvarkyta, bet ji niekam nebus reikalinga", - sakė A. Butkevičius.

Praėjusią savaitę Statistikos departamento paskelbtais išankstiniais duomenimis, 2013 m. pradžioje Lietuvoje gyveno 2 mln. 979 tūkst. gyventojų. Palyginti su 2012 m. pradžia, šalies gyventojų skaičius sumažėjo 28,4 tūkst., arba 0,9 proc.

Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, gyventojų mažėjo dėl dviejų priežasčių: 75,9 proc. bendro sumažėjimo sudarė neigiama neto tarptautinė migracija (21,6 tūkst. daugiau žmonių emigravo, negu imigravo) ir 24,1 proc. - neigiama natūrali kaita (mirė 6,8 tūkst. daugiau žmonių, negu gimė kūdikių).