Interneto svetainėje, reklamoje per radiją VPU kviečia atsiliepti absolventus, vadovavusius universitete buvusioms organizacijoms bei buvusius formaliais ar neformaliais lyderiais. Atskirai išskiriami ir komjaunimo sekretoriai.

Surinkus buvusius lyderius, universitete norima atidengti studentų lyderių fotografijų galeriją.

„Kviečiame atsiliepti visų studentų sąjungų – ar tai būtų studentų profsąjunga, ar „Šviesos“ sporto klubas, ar buvęs kultūros klubas - vadovus, aktyvius seniūnus“, - DELFI teigė projekto vadovas Rimvydas Ginkus.

Pasak R. Ginkaus, lyderiai buriami nepriklausomai nuo to, kam jie vadovavo. „Jei kažkam vadovavai, negalėjai nepriklausyti komjaunimui“, - į klausimą, kodėl skelbimuose atskirai išskiriami komjaunimo sekretoriai, atsakė R. Ginkus.

Visgi, sako pašnekovas, kurių lyderių nuotraukos atsiras garbės lentoje, spręs komisija.

Rektorius: komjaunimo sekretorius – ne partijos sekretorius

Pasak VPU rektoriaus akademiko Algirdo Gaižučio, sumanymas padaryti gražią sieną su buvusių įvairių studentų sąjungų lyderių nuotraukomis kilo patiems studentams.

„Šis dalykas jautrus kiekvienam, bet, jeigu norima apimti kuo daugiau laikmečio, istorijos nenubrauksi. Žmogus iš tikrųjų galėjo būti komjaunimo sekretorius, bet gal jis pasiekė didelių laimėjimų apskritai – tapo profesoriumi, žinomu mokyklos direktoriumi, vadovu. Juk ne apie partijos sekretorius, o apie jaunimo vadovus kalbame“, - klausiamas, ar garbės lentoje kabintų buvusius komjaunimo sekretorius, sakė A. Gaižutis.

Projekto globėjo manymu, galbūt iš tikro kai kurių lyderių garbės lentoje „neverta minėti“. Pasak rektoriaus, jaunimo lyderiai turėjo tam tikrą autoritetą, mokėjo suburti jaunimą – priešingai nei partijų sekretoriai, jie nebuvo parenkami, atrenkami.

„Gal taip ir nereikėjo sakyti, juk yra ir kultūros, ir sporto klubų, profsąjungų pirmininkai. Gal tai nuskambėjo ideologiškai užaštrintai“, - apie kvietimą atsiliepti komjaunimo sekretorius svarstė A. Gaižutis.