Kaip rašo „Klaipėda“, paaiškėjo, kad Lietuvos įstatymai užsienio studentams palankūs tik tuo atveju, jei jie neturi vaikų. Moteris su vaiku ant rankų netrukus gali būti traktuojama kaip nelegalė. Dėl to, kad jos sūnus turi Japonijos pilietybę, motina išgirdo negailestingą migracijos tarnybos darbuotojų nurodymą išgabenti sūnų iš šalies. 

Du aukštuosius išsilavinimus įgijusi Uzbekistano gyventoja nutarė mokslus baigti ir Europoje. Moteris jau yra baigusi medicinos studijas ir turi terapeutės kvalifikaciją. Tačiau jai mūsų šalis pasirodė itin nesvetinga. 

„Už studijas sumokėjau 2,8 tūkst. eurų (9,6 tūkst. litų). O jau gruodį išgirdau, kad privalėsiu išvežti sūnų. Abejoju, kad išvykus aš dar čia sugrįžčiau“, - sakė mama. Pagal įstatymus vaikas, prabuvęs šalyje 90 dienų, turi iš vykti.

O. Kanayama pažymėjo, kad, augindama vaiką, stengiasi visur laikytis svečios šalies įstatymų.

„Aš net butą nuomoju legaliai, moku mokesčius. Tačiau štai darželio Japonijos piliečiui Lietuva nesuteikia. Neturime galimybės nemokamai gydytis. Su vaikeliu gulėjome ligoninėje. Para mums atsiėjo 280 litų“, – pasakojo moteris.

Migracijos departamento vadovybė dienraščiui „Klaipėda“ teigė, kad sprendimas beveik jau priimtas.

„Situacija tokia, kad nacionalinėje ES šalių teisėje įsigaliojo europinė direktyva, kuri nurodo, kad vizos išduodamos tik studentams, o ne jų šeimos nariams“, – sakė departamento direktoriaus pavaduotojas Janas Vidickas.

DELFI primena, kad Lietuva yra priskiriama valstybėms, kuriose šiuo metu emigracijos srautai yra dominuojantys - užsienio valstybėse jau gyvena daugiau nei 0,6 mln. Lietuvos piliečių. Užsieniečių registro duomenimis, 2013 metų pradžioje Lietuvoje gyveno 33,3 tūkst. užsieniečių, daugiausiai - Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečiai.