Į DELFI kreipėsi darželinuko tėvas, su rugsėjo pirmąja pasveikintas sąrašėliu, ko reikės nupirkti darželiui, kokio dydžio rinkliava renkama dabar ir už ką reikės mokėti ateityje. Svarbu pabrėžti tai, kad darželis, kurį jo atžala lanko Vilniuje – valstybinis.

Gautu laišku tėvas pasidalijo ne tik su DELFI, bet ir su Vilniaus meru. „Laba diena, su Rugsėjo 1-ąja! Kadangi auklėtoja jau šiandien prašė supirkti švaros priemonių (indų, wc, langų ploviklių, servetėlių, tualetinio popieriaus, šiukšlių maišų ir t. t.), siūlau visiems „susimesti“ po 30 eur į grupės fondą, atnešti auklėtojoms įdėjus į voką su užrašytu vaiko vardu. Iš šių pinigėlių ateityje nupirksime piešimo ir kitų reikalingų kanceliarinių prekių. Taip pat auklėtoja minėjo, kad trūksta smėlio žaislų. Šiandien kaip tik akcija, tad kelis komplektus nupirksiu aš pati“, – tėvams išsiuntinėtame laiške teigia organizaciniais rūpesčiais persiėmusi mama.

Kai kuriuose darželiuose tikimasi, kad tėvai kompensuos ir grupės telefono pokalbių išlaidas.

DELFI pasidomėjo, ką Vilniaus savivaldybės vadovai mano apie rinkliavas valstybiniuose darželiuose ir kokių papildomų mokėjimų gali būti šiemet.

Jokių rinkliavų iš tėvų negali būti, nebent...

„Savivaldybės pozicija šiuo klausimu yra labai aiški ir nuosekli – jokių rinkliavų iš tėvų negali būti. Jei įstaigų veiklai kažko trūksta, įstaigos vadovas privalo pasirūpinti problemos sprendimu“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto departamento Švietimo skyriaus vedėjas Džeraldas Dagys.

Vicemeras Valdas Bekunskas buvo kiek nuosaikesnis: „Tėvai savo iniciatyva gali gerinti sąlygas darželiuose. Tačiau prievarta prisidėti prie kitų tėvų iniciatyvų niekas negali būti verčiamas. Tai savanoriška“.

Pastarąsias dvi dienas V. Bekunskas yra gavęs kelis vilniečių skundus dėl rinkliavų darželiuose ir priešmokyklinio ugdymo grupėse. Jam asmeniškai atrodo natūralu, kad tėvai nori geresnių sąlygų ir savo vaikų labui nieko negaili.

„Tačiau tam pritaria ne visi tėvai, kai kurie pasipiktinę, kad mokėdami už darželį nustatytus mokesčius jaučia spaudimą prisidėti prie įvairių iniciatyvų“, – sakė vicemeras.

Rinkliavomis pasipiktinusi vilnietė, kuri nenorėjo viešinti savo vardo ir pavardės, piktinosi „neturinčių, kur dėti pinigų tėvų aktyvumu“.

„Mūsų darželyje yra kelios aktyvistės, kurios vis ką nors organizuoja. Augina tik po vieną vaiką, matyt, sėdi namuose be darbo ir vis sumąsto, ko dar reikia darželiui, vedėjai, auklėtojoms ar „visiems“ vaikams. Jei pasakai ką nors prieš, tai tiek strėlių atgal gauni, kad kitą kartą iš paskutiniųjų surenki tuos pinigėlius. Šiemet jos taip pat „su visais tėveliais“ spėjo aptarti, kad pradinė suma, kurią renkam į fondą – 50 eurų. Pernai buvo tiek pat, tik litais”, – pasipiktinusi trijų vaikų mama.