Institutas atstos ir ambasadą

Atidarymo iškilmėse dalyvavęs Dongseo universiteto rektorius profesorius dr. Jekukas Changas šios institucijos paskirtį mato kaip patikimą tiltą tarp dviejų šalių.

„Vilniaus Karaliaus Sedžiongo institutas bus pirmoji oficiali Korėjos mokslo įstaiga Baltijos šalyse, MRU jis atliks socialinį vaidmenį, teikdamas aukštos kokybės išsilavinimą. Tikimės, institutas taps Korėjos kalbų mokymo centru visose trijose Baltijos šalyse ne tik studentams, bet ir visiems besidomintiems“, – Instituto vaidmens svarbą apibrėžia profesorius J. Changas.

Dongseo universiteto rektorius pastebi, kad Lietuvoje nesant Korėjos ambasados ar konsulato, Karaliaus Sedžiongo institutas galės teikti informaciją smulkiam ir vidutiniam savo šalies verslui, ieškančiam rinkų Lietuvoje, o taip pat ir mūsų šalies verslininkus informuos apie rinkos poreikius Korėjoje.

Planuose – taekwondo, K-Pop, kulinarijos pamokos

Pasak rektoriaus J. Chango, studentams giliau suvokti Korėjos kultūrą turėtų padėti Instituto planuojami renginiai, kuriuose bus supažindinama su tradiciniais korėjiečių šokiais, muzika ir žaidimais. „Mes daug numatę - ir taekwondo demonstracijas, K-Pop (Korėjos popmuzikos) koncertus, ir maisto gaminimo pamokas, kaligrafijos kursus“, - apie įstaigos planus pasakoja profesorius. – „Karaliaus Sedžiongo institutas ne tik mokys korėjiečių kultūros, jis taip pat suteiks galimybes ir dalintis kultūra“.

Dongseo universiteto vadovas neslepia ambicijų rengti tyrimus, kuriuose tarp Korėjos ir Europos šalių, tarp jų – ir Lietuvos, būtų analizuojami panašumai bei skirtumai. Jis mano, kad Institutas gali inicijuoti ryšius per įvairias programas. „Jei bus poreikis domėtis Korėjos politika, ekonomika, kultūra, šios srities mokslininkai galėtų intensyviau bendradarbiauti, vyktų mainai, o tai savo ruožtu didintų tarpusavio supratimą ir saitus tarp abiejų šalių“, - įsitikinęs profesorius J. Changas. Jis taip pat pastebi, kad pradėdamas įvairiapusę veiklą Karaliaus Sedžiongo institutas gali susidurti su sunkumais, bet yra įsitikinęs, kad uoliai dirbant galima padėti rimta pagrindą ryšiams.

Studentai pritrauks Korėjos įmones

„Korėją ir Lietuvą prekybiniai santykiai sieja daugiau nei du dešimtmečius. Nors jie nėra labai intensyvūs, tačiau korėjiečių susidomėjimas jūsų šalimi auga, jie seka aktualijas žiniasklaidoje, planuoja atvykti į Lietuvą pasigrožėti gamta“, - gerėjančia situacija džiaugiasi vienas Instituto steigėjų. Jis mano, kad žinomumas Lietuva itin išaugo po Prezidentės Dalios Grybauskaitės apsilankymo Pietų Korėjoje šių metų vasario mėnesį.

Rektorius J. Changas neabejoja, kad Instituto Mykolo Romerio universitete pradedami Korėjos kalbos kursai turėtų itin dominti naujos bakalauro studijų programos „Informatika ir skaitmeninis turinys“ studentus. Ši bendra Dongseo ir MRU dvigubo diplomo programa pirmuosius dvejus metus vyks Lietuvoje, o kitus – Pietų Korėjoje. „Programa vyksta anglų kalba, bet prieš atvykstant į mūsų šalį studentams tikrai bus pravartu turėti bent korėjiečių kalbos pradmenis“.

Rektoriaus J. Chango vertinimu, informacines technologijas Korėjoje studijavę ir pirmuosius dvejus studijų metus korėjiečių kalbos aktyviai mokęsi studentai galėtų padėti į Lietuvą pritraukti Korėjos informacinių technologijų įmonių, siekiančių įsitvirtinti Europos rinkose.

Pietų Korėjoje Karaliaus Sejongo instituto fondas (KSI) buvo įkurtas 2012 m. spalį populiarinti visame pasaulyje jos kultūrą. Šiuo metu jau įsteigta 120 KSI, Mykolo Romerio universitete toks Institutas steigiamas pirmasis tarp Baltijos šalių.

Sedžiongas buvo ketvirtasis Joseon dinastijos Korėjoje karalius, kuris 1446 m. sukūrė šios šalies abėcėlę.