„Vaikui tai labai stipri informacija, prieš kurią nublanksta visos kitos detalės. Išlieka tik tai, kad bolševizmo epochoje tėvai valgė vaikus. Trijų puslapių tekste net neminima, kad badas buvo sukeltas Ukrainoje. Ir kolūkio apibrėžimas, nežinančiam, kas tai yra, nesuprantamas, o žinančiam juokingas”, – DELFI sakė Irmantas Dunčia.

Vieno iš tėvų įsitikinimu, istorijos vadovėliai turėtų būti griežtai cenzūruojami, o autorių atsakomybė – numatyti, kaip istorinius faktus interpretuos konkretaus amžiaus vaikai. „Tačiau, tikriausiai, taip nėra. Anksčiau buvo politinė cenzūra, o dabar, panašu, jokios. Istorija tai ne įdomybės ir baisybės, bet ir kontekstas, kuris turi būti tinkamai pateikiamas”, – teigė mokinės tėtis.

Kolchozas – komunistinis dvaras

Švietimo ir mokslo ministerijos rekomenduotą Pasaulio istoriją 6 klasei išleido leidykla „Kronta”. Tekstas „Bolševikai kuria rojų” priskirtas Naujiesiems laikams.

Pasak vadovėlio autorių, kolchozas – tai komunistinis dvaras, kuriame valstiečiams teko baudžiauninkų dalia.

„Užaugintą derlių valstybė paimdavo nemokamai ir parduodavo užsieniui. Pirmaisiais kolchozų kūrimo metais iš kolūkiečių buvo atimta tiek grūdų, kad kilo baisus badas, nuo kurio mirė milijonai žmonių. Paplito žmogėdrystė, ir valdžia išleido plakatus "Valgyti savo vaiką – barbariška!”, – rašoma pastraipoje apie kolchozus.

Šeštokų tėvų nuomone, informacija apie badą ir žmogėdrystę nėra tabu, tačiau kai tam skiriama neadekvačiai daug vietos, palyginti su visu buvusios sistemos aprašymu – negerai, nes vaikams fiksuojasi tik tai, kad TSRS klestėjo kanibalizmas.

Apie kanibalizmą rašoma ir LDK dokumentuose

DELFI kalbintų istorijos mokytojų teigimu, istorijos galima mokyti iš skirtingų vadovėlių. Švietimo ir mokslo ministerija kasmet pristato nenaudotinų ir naudotinų knygų sąrašus, pagal kuriuos jie ir dirba.

„Bolševizmas iš tiesų privedė prie to, kad žmonės valgė vieni kitus. Šiuo atveju turimas omenyje Ukrainos Golodomoras. Ir dar neaišku, kiek milijonų žmonių jo metu išmirė. Aišku, kad žmogėdrystė buvo. Ir ne vien kolūkių kūrimo pradžioje, bet ir per karą Stalingrade, pagaliau, toje pačioje Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje (LDK), kai per apsiaustis kareiviai – kolegos kolegas – rijo. Ir tai rašoma LDK dokumentuose. Aišku, baisu, kai žmogus žmogų valgo, bet bolševizmas prie to ir privedė. Tai buvo nežmoniška sistema, kuri ir dabar nėra tinkamai įvertinta”, – DELFI sakė nenorėjęs pavarde prisistatyti istorijos mokytojas Albinas.

Paklaustas, ar šeštokams ne per anksti apie tai kalbėti, istorikas pripažino, kad dabar vaikai išlepę. „Tačiau svarbu, kaip mokytojas visa tai pateikia. Vaikams ir baisesnius dalykus gali paaiškinti, svarbu kaip”, – kalbėjo istorikas.

Šiandien iš bado miršta tūkstančiai vaikų

Į klausimą, ar ne baisu apie badą ir žmogėdrystę žinoti šeštokams, mokytojas atsakė klausdamas: ar ne baisu dabartiniams vaikams Sirijoje, kur nuo šešerių metų su šautuvu šaudo?

Mokytojo nuomone, dabar mes vaikus auginame kaip šiltnamyje, tačiau du trečdaliai pasaulio vaikų iš tiesų realiai kenčia. „Ar baisu dvylikos metų vaikui kalbėti apie realybėje buvusius ar vykstančius dalykus? O gal sakyti, kad įsipjovus pirštą nebėga kraujas? Tai požiūrio reikalas. Asmeniškai aš čia nieko nematau baisaus, nes žinau, kad kiekvieną dieną nuo to paties bado žūsta tūkstančiai už juos jaunesnių vaikų”, – sakė vienoje garsiausių Vilniaus mokyklų dirbantis istorikas.