Tokias išvadas, kilus skandalui dėl diktatoriško direktorės Sigitos Grigaliūnienės vadovavimo stiliaus, pateikė Panevėžio „Kregždutės“ vaikų darželyje mikroklimatą tyrusios psichologės.

Miesto vadovų verdikto dėl direktorės likimo laukiantis „Kregždutės“ kolektyvas įspėja: S. Grigaliūnienei išsaugojus kėdę, su ja atsisakyti dirbti nusiteikę kelios dešimtys pavaldinių.

Miesto vadovams rekomenduojama įvertinti S. Grigaliūnienės tinkamumą vadovauti švietimo įstaigai. Savivaldybės administracija siūlo greito sprendimo nesitikėti. Darželyje numatyta dar atlikti finansinį auditą.

Valdžios verdikto laukiantis darželio kolektyvas įspėja: S. Grigaliūnienei išsaugojus kėdę, darbo vietas paliks kelios dešimtys jos pavaldinių.

Tėvai jaučiasi ignoruojami

Pratrūkus „Kregždutės“ darbuotojams ir tėvams, kas iš tiesų vyksta už išpuoselėto vaikų darželio sienų, Savivaldybės administracijos vadovai pasiuntė aiškintis miesto Pedagoginės psichologinės tarnybos psichologes. Jų parengtas anketas dėl mikroklimato įstaigoje užpildė 41,5 proc. (51-as) tėvų ir 95,6 proc. (43) darbuotojų.

Psichologinio tyrimo išvados šokiruoja.

Daugiau nei 80 proc. apklaustųjų tėvų atmosferą vaikų darželyje apibūdino kaip nuolatos įtemptą. Dauguma tėvų pripažino pastebintys blogą auklėtojų, jų padėjėjų nuotaiką – mažuosius ugdantys pedagogai atrodo suirzę, liūdni, pikti ar net išsigandę. Tėvai teigė ne tik girdėję, kaip direktorė nepagarbiai kalba su pavaldiniais, bet ir patys susidūrę su jos arogancija. Daugiau nei pusė tėvų atsakė, jog direktorė tiesiog ignoruoja jų nuomonę įvairiais klausimais arba netgi vengia bendrauti. Maždaug trečdalis pripažino, jog įstaigos vadovė su jais nepagarbiai kalbėjusi, kartais net pakėlusi balsą.

„Tėvai akcentuoja, jog su direktore jiems sunku bendrauti, nes ji arogantiška, kategoriška, tėvus įžeidinėja, pavyzdžiui, vadina debilais“, – rašoma psichologių atlikto tyrimo išvadose.

Įžeidimai kasdienybė

Darbuotojai psichologėms pripažino dirbantys XXI a. švietimo įstaigoje sunkiai įsivaizduojamomis sąlygomis, kai vadovas jaučiasi neklystantis vienvaldis.

Daugiau nei pusė S. Grigaliūnienės pavaldinių teigė esantys nuolatos direktorės įžeidinėjami, kritikuojami vaikams girdint ir netgi žeminami. Tačiau kad darželiui reikia naujo vadovo, tyrime pasisakė tik maždaug trečdalis (39,5 proc.) apklaustųjų. Dalis įstaigos kolektyvo pripažino išsigandę, jog S. Grigaliūnienė išsilaikys direktorės kėdėje, tuomet jų padėtis dar pablogės.

Esą direktorė jau dabar grasinanti su nepaklusniaisiais susitvarkyti – „susidoros su kiekviena kaip žiurke“. Įdomiausia, kad grasinimus pripažino girdintys ir manantieji, jog įstaigai reikalingas naujas vadovas, ir nenurodžiusieji tokios būtinybės.

Mikroklimatą „Kregždutėje“ įvertinusių psichologių teigimu, tyrimas išryškino neigiamą įtaką kolektyvui. Jos Savivaldybės vadovams siūlo įsisenėjusią problemą spręsti iš esmės – įvertinti direktorės tinkamumą eiti šias pareigas ir padaryti sprendimą, naudingą darželio bendruomenei, tai yra auklėtiniams, tėvams ir darbuotojams.

Rengiasi ministerijos šturmui

Tėvų atstovių Rasos Dulkienės ir Linos Navakienės tyrimo išvados nenustebino.

„Psichologai tik patvirtino tą, apie ką mes jau seniai kalbame“, – „Sekundei“ teigė mamos.
Anot jų, net pildydami psichologių parengtas anketas tėvai jautė S. Grigaliūnienės spaudimą.
„Su tėvais direktorė tiesiogiai nebendravo, tačiau stebėjo, kas tokie atėjo užpildyti anketų, leido sau garsiai komentuoti“, – stebėjosi R. Dulkienė.

Tėvų atstovės mato vienintelę išeitį – atleisti S. Grigaliūnienę iš pareigų.

Anot jų, jei Savivaldybė, net ir sulaukusi psichologų nedviprasmiškų išvadų, nesiryš tokiam kraštutinumui, tėvai nusiteikę šturmuoti Švietimo ir mokslo ministeriją. Mamos teigia tam jau parengusios medžiagą. Joje – ir 80 tėvų pasirašytas skundas dėl S. Grigaliūnienės nepagarbaus, diktatoriško vadovavimo stiliaus.

„Mes negalime toliau leisti, kad vaikus ugdytų išsigandusios, verkiančios, įbaugintos pedagogės. Nenormalu, kai iš darželio grįžęs vaikas pasakoja, kaip atėjo ir ant auklytės rėkė juoda pikta teta“, – pasakoja R. Dulkienė.

Boikotuos direktorę

Jei valdžia šiame skandale nepadės taško, tą nusiteikę padaryti patys „Kregždutės“ darbuotojai. Jie įspėja atsisakysiantys dirbti su S. Grigaliūniene.

Anot jų, po skundų Savivaldybei padėtis įstaigoje dar labiau komplikavosi. Esą S. Grigaliūnienė savo ruožtu pradėjo tyrimą bandydama išsiaiškinti išdrįsusiuosius ieškoti užtarimo Savivaldybėje.
„Direktorė kuria planą, kaip atsikratyti nepaklusniaisiais. Už akių šneka kovosianti su kiekvienu atskirai. Mūsų kolektyve amžiaus vidurkis daugiau nei 40 metų. Netekus darbo, naują susirasti būtų sunku dėl amžiaus, o dar Panevėžyje. Žmonės bijo dėl savo darbo vietų. Kolektyve buvo kalba visiems atsisakyti su šita direktore dirbti“, – „Sekundei“ teigė meninio ugdymo pedagogė Danutė Grybienė.

Ji „Kregždutėje“ dirba septintus metus. Pedagogė sako iš pradžių nesuprasdavusi, kodėl per susirinkimus kolegos bijo prasižioti, tačiau pastaruosius porą metų pati išgyvenusi direktorės patyčių laikotarpį.

Pedagogė pripažįsta nesuvokianti, kaip įtikti S. Grigaliūnienei. Direktorei esą netinka niekas: per 15 min. trunkančią meninio ugdymo pamokėlę sugeba įsiveržti tris kartus ir apšaukti dėl per tyliai, per garsiai grojančios muzikos, užtrauktų, atitrauktų žaliuzių ir kitų dalykų. D. Grybienė liko įskaudinta, kai išsigydžiusi darbe patirtą traumą grįžusi į darbą vadovės buvo apšaukta padariusi įstaigai didelį nuostolį.

Dėl savo darbo vietų išsigandę „Kregždutės“ darbuotojai surašė raštą apie įstaigoje prasidėjusią raganų medžioklę. Po juo parašus suraitė 27 S. Grigaliūnienės pavaldiniai.

„Direktorė savo diktatoriškais veiksmais personalą varo į neviltį. Jos tikslas išsiaiškinti, kas paviešino ilgai brendusią problemą. Didelę patirtį turintys geri, tėvų vertinami pedagogai nebeišgali ten dirbti“, – teigia darbuotojų pagalbos prašymo sulaukęs ir su jais susitikęs Tarybos narys Donatas Degenis.

Ginasi tapusi šmeižto auka

Švietimo sritį kuruojančios Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Sandros Jakštienės teigimu, dabar darželio likimas – mero rankose. Pagal Vietos savivaldos įstatymo pataisas, dėl drausminės nuobaudos Savivaldybei pavaldžių biudžetinių įstaigų vadovams sprendžia nebe Taryba, o meras.

Panevėžio meras Rytis Račkauskas situacijos nekomentuoja – psichologų atlikto tyrimo išvados jo dar nepasiekusios.

Su jomis kol kas nėra supažindinta ir pati „Kregždutės“ direktorė. S. Grigaliūnienė įtampos kolektyve nemato. Esą su pavaldiniais bendravimas toks, kaip visada – normalus. Anot jos, įtampą kelia nebent dideli pedagogų darbo krūviai.

„Nežinau, ką čia keisti. Pedagogų darbas sunkus. Kad ir koks būtų vadovas, atsakomybė ir krūvis jiems nepalengvės“, – aiškino S. Grigaliūnienė.

Direktorė tikina, esą kaltinimai nepagarbiu elgesiu su tėvais ir darbuotojais yra šmeižtas. Anot jos, darbuotojus būtų galima suprasti, neva direktoriaus darbe pavaldinių skundai – kasdienybė.
Tačiau S. Grigaliūnienė sako nesuvokianti, kuo neįtikusi tėvams. Direktorė ginasi pati tapusi intrigų auka ir įtaria, kad kažkam tiesiog rūpi jos pareigos.

„Kai esi kaltinama žmonių apšnekėjimu, keiksmažodžių vartojimu, vaikų gąsdinimu. Nežinau, kas lengvai ištvertų. Taip, aš nesišypsau, bet man sveiko proto užtenka tokių žodžių kaip debilai, žiurkės nevartoti. Jei griežtai pareikalauju to, kas susiję su darbu ir vaikų saugumu, nereiškia, kad esu monstras. Pavargau nuo šitos situacijos. Tai norėjimas, kad išeičiau iš darbo. Gal kažkam iš tėvų reikia šitos vietos?“ – aiškino S. Grigaliūnienė.