„Tėvai gali pastebėti: kai vaikas prabunda ir jo akys dega, nes jis nori greičiau pas mokytoją, galime daryti išvadą, kad mokykloje viskas yra gerai. Kai vaikas ryte sako, kad jam skauda pilvelį ir gal geriau būtų neiti į mokyklą, tai reiškia, kad ne pilvelį jam skauda, o mokykloje kažkas yra negerai“, - laidoje „Mano sveikata“ sakė P. Amonašvilis.

Pasak jo, mokykla vaikui reiškia mokytoją, ir jeigu vaikas jį myli, tai ir į pačią mokyklą skuba:

„Mokytojas ir yra pati mokykla. Vaikai skuba ne į mokyklą, ne į pastatą, kuriame gražios sienos, mokykloje niekas nedalina ledų, nėra atrakcionų. Vaikus pritraukia mokytojo asmenybė. Jei vaikai myli mokytoją, jie skuba pas mokytoją, jei nemyli – neskuba“, - laidoje „Mano sveikata“ sakė P. Amonašvilis.

Anot jo, tikrasis mokytojas jaučiasi atsakingas ne tik už perteikiamas žinias, bet ir už vaiko auklėjimą bei jo asmenybės ugdymą. Jei žmogus netampa padoria asmenybe, pažymi psichologas, jis naudos žinias ne visuomenės gerovei, o prieš jos gerovę, o nusikaltėlis, kuris turi daug žinių, tampa labai pavojingu nusikaltėliu.

„Kas daro žmogų nusikaltėliu? Žinoma, jo asmeninės charakterio savybės – dvasinės charakteristikos. O iš kur visa tai užgimsta? Mokytojas ir yra kertinis akmuo, kuris lemia tinkamą vaiko charakterio formavimąsi. Šeima taip pat, bet tinkamas mokytojas turi prisiimti visą atsakomybę“, - sakė P. P. Amonašvilis.

Laida „Mano sveikata“ transliuojama šeštadieniais 9.05 val.