Į pirmą klasę

„Šiemet daugiau tėvų supranta, kad renkantis mokyklines prekes svarbu atsižvelgti bei įvertinti ir jų kokybę. Pastebėjome, kad pinigus skaičiuojantys ir taupantys tėvai vis dažniau įsigyja mažiau, bet kokybiškų prekių. Taip pat matome, kad tėvai rūpinasi ir vaiko darbo priemonių ekologiškumu. Juk žodį „ekologija“ suprantame ne tik kaip daikto poveikį aplinkai, bet ir jo daromą įtaką žmogaus sveikatai“, – sako raštinės ir mokykliniais reikmenimis prekiaujančios bendrovės „Biuro pasaulis“ generalinis direktorius Artūras Tuminas.

Mokyklinių prekių krepšelį pradėkime komplektuoti nuo pirmos klasės moksleivio – jo krepšelis pats gausiausias. Ant pirmoko darbo stalo randame ne tik visiems moksleiviams būtinų priemonių – rašiklį, liniuotę ar krūvelę sąsiuvinių. Jam reikalingas ir raidynas, sąsiuviniai su didesniais langeliais ar specialiomis linijomis, plastilinas. Pasak specialisto, būtinų mokyklinių prekių sąrašas paprastai pateikiamas mokyklose. Jeigu pedagogai jo neparengia, galima kreiptis į raštinės reikmenų parduotuves. Atsakingi prekybos centrai tokius sąrašus paruošia patys.

Vyresniems

Penktokams ir vyresniųjų klasių moksleiviams prireiks skriestuvo, kampainių, specialių liniuočių ir skaičiuotuvų.

„Skaičiavimo mašinėlę patarčiau rinktis su trigonometrijos, statistikos, trupmenų skaičiavimo ir kitomis vyresnių klasių moksleiviams būtinomis funkcijomis. Verta įsigyti kokybišką skaičiuotuvą – jis tarnaus iki dvyliktos klasės ar net ilgiau“, – aiškina A. Tuminas.

Vyresniųjų klasių moksleiviams patartina įsigyti storų sąsiuvinių su skyreliais – kita spalva ar kitaip pažymėtas sąsiuvinio dalis galima skirti skirtingų pamokų užrašams. Taip moksleiviui nereikės neštis daug sąsiuvinių į mokyklą, o giminingų disciplinų užrašai visuomet bus po ranka.
Racionaliai krepšelį planuojantiems ir egzaminams besiruošiantiems moksleiviams patartina įsigyti ne paprastus sąsiuvinius, o didelius bloknotus su lapo paraštėje esančiomis skylutėmis. Pasibaigus mokslo metams ar dėstomai temai, galima dailiai išplėšti sąsiuvinio lapus ir įsegti juos į segtuvą, o likusią sąsiuvinio dalį naudoti kitiems užrašams. Taip moksleivis galės tvarkingai archyvuoti užrašus ir tą patį sąsiuvinį naudoti kelerius metus.

Kokybiškas rašiklis

Be abejo, viena svarbiausių mokyklinių prekių – rašymo priemonė. Kaip išsirinkti tinkamą? „Net nedvejodamas pirmokui patariu rašyti plunksnakočiu, – sako A. Tuminas. – Rašant tušinuku, iškraipoma dar tik pradedanti formuotis vaiko rašysena. Rašiklis turi būti patogus bei lengvai slysti popieriumi. Kad rašant nepavargtų ranka bei ant pirštų neliktų nuospaudų, patartina rašyti plunksnakočiu su ergonominiu laikikliu. Verta atkreipti dėmesį ir į rašiklio plunksną. Ji turėtų būti tvirta, nes besimokantis rašyti vaikas linkęs rašiklį stipriai spausti.“

Kairiarankių moksleivių tėvai turi žinoti, kad jų vaikams yra skirti specialūs plunksnakočiai – tokį ir patartina įsigyti. Su juo kairiarankiui bus patogiau ir lengviau rašyti.

Plunksnakočiu patartina rašyti ir vyresnių klasių moksleiviams. Kokybiška rašymo priemonė tarnaus ilgai, tereikės keisti rašalo kapsules, todėl naudoti plunksnakotį yra racionaliau, nei nuolat pirkti naujus tušinukus.

Svarbiausia – saugumas

Renkant moksleivio krepšelį, ypatingas dėmesys privalo būti skiriamas vaiko saugumui. Perkant priemones darbelių pamokoms – peiliukus, žirklutes ar kitus aštrius įrankius, svarbu įsitikinti, ar jie neturi aštrių ar smailių galų. Verta atkreipti dėmesį į specialius pjaustymo ar karpymo įrankius mažiesiems su bukais ar užslėptais aštriais galais. Naudodamasis šiomis priemonėmis vaikas neįsipjaus ir tai suvokdamas jausis drąsiau – nebus ribojamas jo kūrybiškumas.

„Grįžkime prie ekologijos. Mažesni vaikai dažnai rašiklius ar kitas po ranka esančias priemones net nesusimąstydamas deda į burną. Todėl patarčiau rinktis ekologiškas priemones, kad moksleivis, kramtydamas parkerį ar pieštuką, nebūtų nuodijamas organizmui kenksmingomis medžiagomis. Kuo vaiko darbo priemonė ekologiškesnė ir natūralesnė, tuo vaikas saugesnis“, – sako „Biuro pasaulio“ vadovas.

Kompiuteris ir spausdintuvas

Šiuolaikiniai tėvai dažnai domisi, nuo kokio amžiaus į sąsiuvinių, pieštukų, flomasterių ir kito turto krepšelį savo atžalai verta įdėti ir kompiuterį. Dainius Slučka, specializuotos kompiuterinės biuro ir buitinės technikos elektroninės parduotuvės elektromedia.lt projektų direktorius, mano, kad kompiuteris reikalingas nuo 6 klasės. Šiuo metu pedagogai skatina moksleivius savarankiškai domėtis tam tikru dalyku, vaikams tenka ieškoti informacijos, rengti referatus. Šioms užduotims atlikti nepakeičiamas pagalbininkas yra internetas.

„Kadangi kompiuteris yra ilgaamžis daiktas (su juo paprastai kokybiškai dirbti galima apie 5 metus ir ilgiau), nepatarčiau pirkti tik paprasčiausioms užduotims atlikti skirto kompiuterio. Kartu su vaiku augs ir jo poreikiai. Kompiuteriui atnaujinti ir tobulinti tenka skirti nemažai pinigų, o rezultatas paprastai būna gerokai prastesnis negu perkant naują“, – sako D. Slučka.

Specialistas išskiria parametrus, kuriuos verta įvertinti perkant kompiuterį moksleiviui. „Svarbu, kad kompiuterio procesorius būtų dviejų branduolių, operatyvioji atmintis mažiausiai 2 gigabaitų, o kietojo disko talpa – 500 gigabaitų. Kompiuterio vaizdo plokštė gali būti integruota – jos moksleiviui nebūtina pirkti atskirai“, – vardija specialistas.

Ant moksleivio darbo stalo reikalingas ne tik kompiuteris, bet ir spausdintuvas. D. Slučka pataria rinktis daugiafunkcinį įrenginį – jis turėtų ne tik spausdinti, bet ir nuskaityti dokumentus – vadovėlio straipsnius ar iš draugo pasiskolinto sąsiuvinio lapus.