Tuo metu stovyklos atstovai situaciją pasakoja kitaip. Jų tvirtinimu, būtent dešimtmetis vilniečio sūnus tyčiojosi iš kitų vaikų, o bausmių sistema kitokia nei nupasakoja vaikai. Be to, sako jie, šiais laikais vaikai linkę manipuliuoti tėvais.

Paskambinęs verkė ir kalbėjo drebančiu balsu

Vilnietis Vytautas (vardas pakeistas, tikras vardas ir pavardė DELFI žinomi) sekmadienį dešimtmetį sūnų ir bendraamžį jo draugą išleido į sukarintą patriotinę stovyklą „Mes būsime kariai“ Šiaulių rajone. Antradienio vakarą vaikai pirmą kartą į rankas gavo savo mobiliuosius telefonus.

„Skambina mamoms, tėčiams ir sako „pasiimkite mus iš čia“. Balsai dreba, ašaros. Klausiu, kas yra, tačiau kažką pasakyti bijo, nes šalia stovi instruktoriai“, – pasakoja Vytautas.

Vyras sako iš sūnaus išgirdęs apie vyresniųjų patyčias – stovykloje buvo 9-15 metų amžiaus vaikai. Jie pasakojo, kad buvo tyčiojamasi ne tik iš jaunesnių vaikų, bet ir iš jų tėvų. Sūnus tėvui taip pat skundėsi, kad paskutinis baigęs valgyti turėjo eiti į naktinį budėjimą. Pasak Vytauto, natūralu, kad penkiolikmetis valgo greičiau už devynmetį.

„Kas visko nesuvalgo ar nesuvalgo per tam tikrą laiką, tas turi valyti visą virtuvę. Sakė, pirmą naktį nuėjus miegoti, palapinėje kažkas kažką šnypštelėjo, kelis vaikus pakėlė ir vos ne kelias valandas liepė rąstą laikyti. Veiksmas vyksta antrą valandą nakties, dešimties metų vaikui... Aš suprantu sukarintą stovyklą, aš pats su viena tokių daugiau nei dešimtmetį turiu reikalų ir žinau, kaip tai vyksta, kada atvyksta instruktoriai iš kariuomenės, bet ten vaikai nėra laikomi kaip sovietinėje armijoje“, – kalbėjo Vytautas. Tą patį pasakojo ir sūnaus draugas, anksčiau dalyvavęs sportinėse stovyklose.

Bausmės – po 100 atsilenkimų, atsispaudimų ir pritūpimų?

Tėvas aiškina po sūnaus pasakojimo viską metęs ir ankstyvą rytą išskubėjęs vaikų pasiimti.

„Atvažiuojame po septintos ryto, visi miegojo, jokios apsaugos nebuvo, vaikų palapinės atviros, bet kas gali ateiti, išsinešti daiktus, vaikai patys sumąstę gali išeiti iš stovyklos, nes instruktoriai miega. Tik per 20 minučių, po trijų skambučių, sugebėjau prisiskambinti stovyklos vadovei, kad ji iššliaužtų iš palapinės, pareikalavau grąžinti paimtus vaikų telefonus ir pasirašyti, nes mes vaikus išsivežame“, – prisimena pašnekovas. Jis stebėjosi, kad stovyklos vadovė negirdėjo automobilio variklio burzgesio, nors jos palapinė buvo šalia.

Tuo metu stovyklą organizuojančios įstaigos direktorės telefonas esą buvo išjungtas. Vyro tvirtinimu, stovyklos vadovė siūlė palaukti, išrikiuoti vaikus ir paklausti, tačiau, klausia jis, koks vaikas bendroje rikiuotėje išdrįs skųstis instruktoriais.

Jis taip pat prašė parodyti instruktorius, kurie vaikams skiria bausmes – po 100 atsilenkimų, atsispaudimų ir pritūpimų. Vytauto teigimu, vaikams buvo nurodoma daryti ir po 300 pratimų. Pasak Vytauto, klausimas, ar dešimties metų vaikas tą gali padaryti fiziškai. Jo teigimu, to negali padaryti ir profesionalios karo tarnybos karys.

Vytautas sako dviem dvidešimtmečiams instruktoriams, kurie atrodė panašūs į „vietinius bachūriukus“, pasiūlęs parodyti, kaip jie patys padarytų tokias užduotis. Tačiau šie, kaip ir stovyklos vadovė, esą maivėsi, gynėsi, kad vaikai manipuliuoja ir meluoja. „Man 24 metų mergaitė neaiškins, ar sūnus manipuliuoja, ar ne, aš savo vaiką pažįstu geriau už jaunuolę, kuriai pienas nuo lūpų nenudžiuvęs“, – piktinasi Vytautas.

Jo tvirtinimu, vienas 20-metis instruktorius, tarnaujantis krašto apsaugos savanorių pajėgose, jam kone siūlė „į snukį“. Tačiau instruktoriai esą pripažino, kad kai kur lazda buvo perlenkta.

Tik jau išsivežus vaiką Vytautui pavyko susisiekti su stovyklą organizuojančios viešosios įstaigos direktore, kuri viską neigė. Tačiau, sako jis, dieną paskambinusi jau siūlė „viską tyliai užglaistyti“ bei pažadėjo grąžinti pinigus. Ji taip pat tėvą informavusi, kad vienas stovyklos instruktorių jau atleistas.

„Ne piniguose esmė. Aišku, blogai, jei tu sumoki už paslaugą ir vietoje paslaugos gauni sovietinės dedovščinos stovyklėlę. Jei kažkokie dvidešimtmečiai instruktoriai, kurie, anot direktorės, turėjo būti gerokai vyresni ir su patirtimi, savo kompleksus išlieja ant dešimtmečių vaikų. Aš ir iš savo tarnybos patirties galiu visą jėgą ir įtaką išlieti ant minėtų berniukų, nors tuo neužsiimu“, – piktinasi vyras.

Vytautas sako savo sūnaus problemą išsprendęs, tačiau stovykloje dar likę kitų vaikų. Tarp 13-15 metų vaikų – devynmetis. „Gaila vaikų, jei ir toliau taip tęsis, kas bus su devynmečiu – jis kas naktį turės eiti budėti, valyti virtuvę ir laikyti rąstą po pusę valandos“, – baiminasi pašnekovas. Jo žiniomis, iš stovyklos buvo išsivežtas dar vienas vaikas.

Direktorė šokiruota: atvažiavo, apkaltino ir išsivežė vaikus

Stovyklą organizuojančios viešosios įstaigos „Tobulėjimas“ direktorė Jūratė Bujienė sakė iki šiol iš tėvelių sulaukdavusi tik padėkų už pilietiškumo ir tėvynės meilės skatinimą.

„Stovykla yra sukarinta ir veždami vaikus tėveliai žino, kur važiuoja, turi būti drausmė, tvarka, yra mokoma savarankiškumo, stengiamasi išvengti konfliktinių situacijų. Aš pati buvau šokiruota, kai man pranešė, kad tėveliai jau susirinkę vaikus. Jie nesugebėjo paskambinti man ir pranešti, kad kažkuo vaikai skundžiasi, tiesiog atvažiavo, susirinko ir puolė vadovus“, – DELFI kalbėjo J. Bujienė, neigianti, kad jos telefonas buvo išjungtas.

Direktorė sakė iš minėto tėčio sulaukusi grasinimų sunaikinti. J. Bujienės manymu, situacija buvo ne taip suprasta, be to, kitą kartą vaikai moka manipuliuoti tėveliais. J. Bujienė sakė stovyklos instruktoriams priekaištų neturinti. Vienas instruktorius kaip tik šiomis dienomis baigė savanorystę ir paliko stovyklą. Ji svarsto, kad pasiskundusiems vaikams stovykloje vykstantys užsiėmimai galėjo pasirodyti per sunkūs.

Pašnekovė pripažino, kad stovyklą paliko dar vienas vaikas, tačiau tai nutiko dėl nelaimės šeimoje – mirė jo tėtis.

„Sukėlė tokį skandalą, man vadovė sakė, kad pamatė į vaikų stovyklą ateinantį rėkiantį didelį vyrą, ant šono pasikabinusį peilį. Jie neperspėjo, įvažiavo ir sukėlė chaosą, vaikai buvo išsigandę. Suaugę žmonės taip necivilizuotai elgėsi“, – stebisi „Tobulėjimo“ direktorė. Ji priminė, kad, pagal sutartį, prieš atvykdami į stovyklą tėvai turi įspėti.

Jos aiškinimu, teritorija aptverta, stovyklautojai miega kareiviškose palapinėse, iš šonų pastatytose palapinėse miega vadovai. J. Bujienė sutiko su vienu priekaištu – stovyklos vadovai galėjo paryčiais įmigti ir negirdėti atvykusių tėvų, tad bus galvojama apie signalizaciją.

Stovyklos vadovė: dažnai vaikai manipuliuoja tėvais

Su vaikais dirbusi vyriausioji stovyklos vadovė Viktorija DELFI situaciją nupasakojo visai kitaip nei tėvelis Vytautas.

„Tai sukarinta stovykla, tai nėra paprasta eilinė stovykla, kurioje krūvis nėra didelis. Reikia keltis aštuntą ryto, daryti mankštą, jei pamiršta daiktus, mes atitinkamai turime priemones, kad vėliau daiktų nepamirštų“, – kalbėjo Viktorija.

Ji sakė negirdėjusi iš stovyklos išvežtų vaikų pokalbio su tėvais, tačiau šie rytą atvyko dar prieš keliantis, susirinko daiktus ir vadovams į akis rėžė apie vaikų kankinimą. „Iš tikrųjų tie du vaikai buvo, sakykim, ne iš pačių stipriausių. Vaikams, kurie atvažiuoja sekmadienį apie pietus, tik antradienį duodame telefoną – todėl, kad mažesni sunkiau adaptuojasi ir prašosi namo. Per paskutinius dvejus metus, kiek aš čia savanoriauju kaip vadovė, dar nebuvo nė vieno savo noru išvažiavusio vaiko. Tai buvo pirmas atvejis“, – tvirtino Viktorija.

Stovyklos vadovė neigė, kad už lėtą valgymą baudžiama. Pasak jos, kaip ir daugelyje stovyklų, pavalgius reikia po savęs susitvarkyti. Tai daroma pakaitomis pagal būrį. „Antradienį budėjo antras būrys, visas jų kolektyvas nusprendė, kad penki paskutiniai, kurie liko pabaigti valgyti, vėliau virtuvę susitvarko, nes per pietus ir per pusryčius to dar nedarė. Nežinau, ar tai bausmė, tiesiog patiems vaikams duodame pasirinkti, kas lieka budėti po valgio“, – sakė pašnekovė.

Viktorija patikino, kad pavalgymui skiria tiek laiko, kiek reikia. Štai vienas vaikas esą labai lėtas ir pavalgo ne greičiau nei per pusvalandį, bet nėra budėjęs daugiau už kitus.

Išsivežtą vaiką kaltina patyčiomis

„Dėl fizinių bausmių – atsispaudimų, atsilenkimų, pritūpimų – per dieną yra kaupiamasis balas. Jeigu vaikui pasakyta miške nevalgyti jokių žolių, uogų ir grybų, neliesti nežinomų dalykų, o jie piktybiškai valgo kiškio kopūstus – esame turėję situacijų, kai sustreikuoja skrandukai ir panašiai – jie už tai gauna kažkiek atsispaudimų. Kiek per dieną iš tokių piktybiškai padaromų dalykų susirenka, tiek vakare vadovams turi atsiskaityti“, – bausmių sistemą nusakė stovyklos vadovė.

Tai, anot jos, patempia visi, o viena dešimtmetė mergaitė varo daug geriau už visus kitus.

„Tėvai sureagavo labai jautriai, bandėme su jais kalbėti, man neatrodo, kad civilizuoti žmonės taip aiškinasi santykius. Buvo tėvelis nemandagus, suprantu, vaikas pasiskundė, gali sudaryti tokį įvaizdį, bet problema ta, kad pastaruoju metu labai dažnai vaikai manipuliuoja tėvais. Jei tik gauna didesnio krūvio, tėvams pripasakoja, priburia, o paskui atvažiavę pamato, kad čia nėra taip blogai. Tik šie tėveliai nenorėjo nieko matyti ir nieko nesiklausė“, – kalbėjo vadovė. Ji pripažino, kad rytą stovyklos teritorija nebuvo tinkamai saugoma, tačiau žada imtis papildomų saugumo priemonių.

Pasak Viktorijos, dabar stovykloje yra 26 vaikai, dalis jų čia grįžta penktus metus iš eilės. Per septynerius metus problemų nebūta. Po rytinio incidento ji sakė vaikus išrikiavusi ir klaususi, ar tikrai taip blogai, tačiau nusiskundimų nesulaukusi.

Stovyklos vadovė taip pat sakė užsiėmimų metu neužfiksavusi nė vieno patyčių atvejo.

„Laisvu laiku visų vaikų nesukontroliuosi, gal vienas kitas atvejis atsiradęs, bet pažymėtina tai, kad dėl vieno išvažiavusio vaikų iš keturių vaikų vakar gavome nusiskundimų, kad jis pats erzina vaikus, juos stipriai užgaulioja, taip pat ir jų tėvus. Tėveliai bandė sakyti, kad mano vaiko tėvus užgaulioja, tačiau jis, šventasis, nieko nedarė. Tarp 10-14 metų vaikų paprastai pasitaiko atvejų, kai pasakomas vienas kitas stipresnis žodis“, – kalbėjo vyriausioji stovyklos vadovė.

Jos teigimu, už keiksmažodžius vaikai turi rašyti gražius žodžius arba rašinėlius, kodėl keiktis negerai. „Net nežinau, kaip apibūdinti situaciją, kada vienas iš minėtų vaikų pats konfliktiškas. Kitas tikrai buvo gerietis“, – sakė ji.

Viktorijos manymu, išgirdę apie problemas, tėvai galėjo pirmiausia kreiptis į vadovus, o ne ankstyvą rytą iš Vilniaus važiuoti į Šiaulius.