Kauno „Saulės“ gimnazijos kieme per pertrauką sutikti vienuoliktokai Tomas ir Giedrius sakė einantys pirkti bandelių į netoliese esantį kioską. „Ten pigiau ir skaniau. Šiemet patiekalai labai pabrango, tad gimnazijos valgykloje nevalgome. Tėvai kasdien duoda po kelis litus. Juos ir išleidžiame bandelėms“, - pasakojo vaikinai.

Jiems pritarė kūno kultūros mokytojas Aleksandras Ruseckas. Palyginti su praėjusiais mokslo metais, antrieji patiekalai šioje mokykloje pabrango vienu ar dviem litais, todėl pedagogas irgi retai užsuka į valgyklą.

Gimnazijoje praktiką atliekanti Kūno kultūros akademijos studentė Monika prisiminė, kad būdama moksleivė mokykloje papietaudavo už du litus.

Dabar „Saulės” gimnazijoje už pietus tenka mokėti trigubai daugiau. Prie vieno stalų sėdėjusios sesutės dvynės Raminta ir Viltė skanavo tik ledus ir jogurtus. Sriubą ir antruosius patiekalus moksleivės sakė valgančios namuose, nes mokyklos valgykloje joms per brangu.

Mūsų apsilankymo dieną gimnazijos valgykloje buvo galima nusipirkti tik vienos rūšies sriubos, kurios lėkštė kainavo 1,2 lito. Už Kijevo kotletą buvo prašoma 4,8 lito, už maltos mėsos kepsnį - 3,5 lito, varškės apkepą – 3 litų.

Bendrovės „Irenutė“, be šios mokyklos, aptarnaujančios ir „Aušros“ bei J.Jablonskio gimnazijas, atstovė patiekalų brangumo priežasčių siūlė ieškoti pas maisto produktų tiekėjus.

„Pabrangus pieno ir mėsos produktams esame priversti už patiekalus prašyti daugiau“, - sakė gamybos vadovė Laima Aleknienė.

Siūlomi traškučiai

Vaižganto vidurinės mokyklos valgykloje patiekalai buvo šiek tiek pigesni: sriubos lėkštė čia kainavo 50 centų, Kijevo kotletas - 3,8 lito, balandėliai – 3,6 lito, karbonadas – 4 litus.

Kalbinti moksleiviai sakė, kad pasigenda įvairesnių ir paprastesnių patiekalų – blynų, plokštainių, apkepų, daržovių mišrainių. Mokyklos valgykloje jiems siūloma pirkti medikų nerekomenduojamų traškučių, taip pat saldžių gėrimų, saldainių, kelių rūšių bandelių.

Šioje mokykloje akį rėžė ir sanitarinės sąlygos. Mokiniai valgė iš naujų ir švarių indų, tačiau ant stalų nesimatė nė vienos servetėlės. Nusiplauti rankas vaikai galėjo tik šaltu vandeniu, prie praustuvų nebuvo nė gabalėlio muilo. Iš aštuonių praustuvų veikė keturi.

Valgyklos gamybos vadovė iš bendrovės „Gardlita“ atsisakė kalbėti su žurnalistais ir piktinosi, kodėl apskritai domimės mokinių maitinimu.

Pietūs namuose skanesni

„Nemuno“ vidurinės mokyklos mokinius maitina dvi bendrovės: vyresniuosius - „Kaspala“, o pradinukus – „Matulena“.

Vyresniųjų korpuse antrieji mėsiški patiekalai kainuoja 4-5 litus, o mažiukų valgykloje - gerokai pigiau. Pieniškos sriubos lėkštė, žemaičių blynų porcija, bandelė ir kompoto stiklinė kainavo 3,5 lito.

Tačiau ir tokios kainos įkandamos ne visų vaikų tėvams. Pirmosios „a“ klasės mokytoja Stasė Sipavičienė pasakojo, kad iš devyniolikos jos klasės vaikų valgykloje pietauja septyni. Visos savaitės pietūs kainuoja 17,5 lito. Tai, pasak pedagogės, ne visiems pigu. Vienuoliktokės Viktorija ir Greta teigė, kad valgykloje valgo tik bandeles.

„Jei tėvai duoda pinigų, geriau juos pataupome. Neverta valgyti brangių ir neskanių patiekalų. Nors ir išalkstame, mieliau pietaujame namuose“, - sakė moksleivės.