Suabejojo kompetencija

Į “Gimtąjį Rokiškį” kreipėsi vieno valstybinį egzaminą laikiusio abituriento tėvas. Jis iš savo vaiko sužinojo, esą kai kurie abiturientai pasinaudojo mobiliaisiais telefonais, jais buvo padiktuotas uždavinių sprendimas. Vyras pirmiausia suabejojo egzaminų vykdytojų kompetencija. “Galbūt iš kaimo mokyklų atvykę vyresnio amžiaus pedagogai nežino, jog mobiliojo telefono kamera galima nufotografuoti užduotis, jas persiųsti draugams, o šie sudiktuoja sprendimus”, - spėjo pašnekovas. Jo žiniomis, mobiliaisias telefonais per egzaminus pradėta naudotis jau prieš ketverius metus. Tam reikalinga ausinė, ji įkišama į ausį, o permatomas laidelis paslepiamas tarp plaukų. Telefono aparatas pritvirtinamas prie rankos.

Tėvas teigė apie naujausių technologijų naudojimą girdėjęs ir iš kitų egzaminą laikiusių abiturientų. “Jei apie tai kalbėtų tik mano vaikas, sakyčiau, pasivaideno. Tačiau jei matė daugiau, tai jau rimtas signalas”, - sakė jis “Gimtajam Rokiškiui”. Tėvą stebino tai, kad vis dar tikrinami seni nusirašinėjimo metodai, o naujieji lyg nepastebimi. Jo nuomone, nevienodos egzamino sąlygos nuskriaudė sąžiningus abiturientus. “Pedagogai teigia, kad negali luošinti nusirašinėjančio vaiko, o apie tai, jog griūna sąžiningųjų gyvenimas, nepagalvoja”, - pridūrė vyriškis. Jis neatmetė tikimybės, kad kelių abiturientų tėvai kreipsis į Nacionalinį egzaminų centrą.

Pavardės nenorinti viešinti J.Tūbelio gimnazijos dvyliktokė laikraščiui pasakojo, jog kitą dieną po matematikos egzamino atėjusi į mokyklą išgirdo kalbų, neva daug abiturientų laikė egzaminą naudodamiesi šiuolaikinėmis technologijomis. Iš auklėtojos abiturientė išgirdo, kad jos pavardė linksniuojama mokytojų kambaryje, neva ji į tualetą išnešusi matematikos užduotis. Merginai tokie kaltinimai sukėlė šoką, nes ji tualete per egzaminą net nebuvo. Be to, anot pašnekovės, išeinant komisija paima darbą ir pasižymi, kad mokinys buvo išėjęs.

„Šį kartą labai apsidžiaugiau, kad į tualetą nėjau, nors norėjau“, - sakė dvyliktokė. Ji teigė girdėjusi, kad taip per egzaminus būdavę anksčiau, bet šiemet, anot merginos, nusirašyti ar nunešus į tualetą užduotis gauti sprendimą neįmanoma. „Pirmiausia todėl, kad tądien nieko į mokyklą neįleido. Be to, per patį egzaminą mokytojai vaikšto pirmyn atgal, budėtojai prisėlina tyliai“, - pasakojo moksleivė. Buvę dvyliktokai jai sakė, jog iki šiol tokios griežtos tvarkos nebūdavo.

Technologijų naudojimą atmeta

Valstybinis matematikos egzaminas buvo laikomas J.Tumo–Vaižganto vidurinėje mokykloje ir J.Tūbelio gimnazijoje. Dar septyniose rajono mokyklose vyko mokyklinis egzaminas. Už egzaminų organizavimą atsakingas Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Aurimas Laužadis teigė, kad didesnis dėmesys buvo skiriamas valstybiniam egzaminui. Prieš jį visi buvo supažindinti su egzamino laikymo instrukcija. Signalų apie pažeidimus nebuvo. Vienas pedagogas stebėjo 15 moksleivių.

A.Laužadis paneigė tėvo įtarimus. Pasak jo, ir vaikai, ir mokytojai įspėti apie nusirašinėjimą, informuoti, kad pagautas nesąžiningas abiturientas bus pašalintas iš egzamino, o pedagogai apie naujas technologijas tikrai žino. Mobiliuosius telefonus abiturientai paliko specialiame kambaryje.

“Moksleivių apgraibyti neturime teisės. Tai būtų grubus pažeidimas. Tačiau mokytojai galėjo patikrinti įsinešamas popierines nosinaites. Jų įsinešti leidome tik sloguojantiems. Pernai turėjome įtarimų dėl mobiliųjų telefonų naudojimo. Egzaminų vykdytojai apžiūrėjo moksleivius, tačiau laidelių nei pas vieną nepastebėjo. Šiemet vaikai net nekrutėjo, girdėjosi tik lapų šiugždėjimas”, - pasakojo A.Laužadis. Tačiau jis neatmeta tikimybės, kad abiturientai gali bandyti nusirašinėti. Taip, jo nuomone, labai rizikuojama.

Abiturientų tėvų abejones paneigė ir egzaminuojamuosius J.Tūbelio gimnazijoje prižiūrėjęs Kamajų gimnazijos fizinio auklėjimo mokytojas Nerijus Juška. Jis teigė, kad egzamine dalyvavę pedagogai nebuvo vyresnio amžiaus, išskyrus vieną. Mokytojai buvo surinkti ir iš miesto, ir iš kaimų vidurinių mokyklų. 35 metų N.Juška teigė, kad ir kaimo pedagogai puikiai žino visas technologijas.

“Mes apžiūrėjome visų galvas. Nė vienas vaikinas nebuvo užsiauginęs ilgų plaukų. Laidų taip pat nepastebėjome. Mokiniai rankas laikė ant suolų. Nepastebėjome, kad kas nors po suolu šiugždentų. O mobilųjį telefoną reikia maigyti - iškart pamatytume”, - pasakojo N.Jukna.

Nuo radijo bangų apsaugos nėra

Pedagogas ir saugos sistemų specialistas Antanas Vagonis neatmeta tikimybės, kad gali atsirasti abiturientų, kurie per egzaminą naudosis naujausiomis technologijomis. Tuo labiau kad prieš egzaminus internete pasirodo informacijos apie parduodamą arba nuomojamą įrangą egzaminams.

“Šiuo metu yra galimybė įsigyti mini kamerą sagutės dydžio. Ausinei nebereikia laidų, todėl ir maigyti telefono mygtukų nebereikia”, - teigė A.Vagonis. Ar tuo naudojosi Rokiškio abiturientai, sužinoti greičiausiai nepavyks. Anot pedagogo, apsaugos nuo radijo bangų tikrai nėra, o vaikų patikrinti taip pat neįmanoma. Jis abejoja, ar pedagogai ką nors gali padaryti prieš technikos naujoves. Seminarai apie tai jiems nėra rengiami. A.Vagonio nuomone, įtarimus gali išsklaidyti nauja egzaminų laikymo tvarka.