Ta­čiau rug­sė­jo 1-oji, Moks­lo ir ži­nių die­na, sa­vo ruož­tu pa­dik­ta­vo per­tvar­ką dėl mo­kyk­lų tin­klo – Mi­ros­la­vo gim­na­zi­jos Ta­lo­kių pra­di­nio ug­dy­mo sky­riu­je ne­su­lauk­ta nė vie­no mo­ki­nio, ir gim­na­zi­jos va­do­vy­bė jau krei­pė­si į ra­jo­no sa­vi­val­dy­bę dėl šio sky­riaus lik­vi­da­vi­mo.

Talokių pradinio ugdymo skyriaus durys užrakintos, turėję atvykti mažiausiai septyni mokiniai pasirinko mokslą Miroslavo gimnazijoje ir Alytaus miesto mokyklose.

Mo­ki­nių lauk­ta pus­va­lan­dį

Pas­ta­ruo­ju me­tu tarp Aly­taus ra­jo­no ben­dro­jo ug­dy­mo mo­kyk­lų vie­nin­te­lė Mi­ros­la­vo gim­na­zi­ja tu­rė­jo pra­di­nio ug­dy­mo sky­rių Ta­lo­kiuo­se. Šia­me Aly­taus se­niū­ni­jos kai­me pra­di­nė mo­kyk­la kaip at­ski­ras ju­ri­di­nis vie­ne­tas bu­vo pa­nai­kin­ta prieš vie­nuo­li­ka me­tų ir ta­po da­bar­ti­nės Mi­ros­la­vo gim­na­zi­jos pra­di­nio ug­dy­mo sky­riu­mi.

Pra­ėju­siais moks­lo me­tais ja­me mo­kė­si vie­nuo­li­ka pra­di­nu­kų, sky­rius ba­lan­sa­vo ties iš­ny­ki­mo ri­ba. Ta­čiau prieš pat rug­sė­jo 1-ąją po­sė­džia­vu­si ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba, pa­tvir­ti­nu­si ben­dro­jo ug­dy­mo mo­kyk­lų tin­klo per­tvar­kos 2016–2020 me­tų ben­drą­jį pla­ną, lik­vi­duo­ti Mi­ros­la­vo gim­na­zi­jos Ta­lo­kių pra­di­nio ug­dy­mo sky­riaus ne­bu­vo nu­ma­čiu­si.

Nau­jiems moks­lo me­tams bu­vo ruo­šia­mas ir jis. At­lik­tas kos­me­ti­nis re­mon­tas – su­tvar­ky­tas sto­gas ir tu­a­le­tai. Į sky­riu­je pla­nuo­tą rug­sė­jo 1-osios šven­tę su­tik­ti pra­di­nu­kų bu­vo at­vy­ku­si ir gim­na­zi­jos va­do­vy­bė. Vai­kų lauk­ta pus­va­lan­dį, bet nė vie­nas bū­si­mas mo­ki­nys ne­pa­si­ro­dė.

Da­bar Ta­lo­kių pra­di­nio ug­dy­mo sky­riaus du­rys už­ra­kin­tos, tu­rė­ję at­vyk­ti ma­žiau­siai sep­ty­ni mo­ki­niai pa­si­rin­ko moks­lą Mi­ros­la­vo gim­na­zi­jo­je ir Aly­taus mies­to mo­kyk­lo­se. Gim­na­zi­jos va­do­vai krei­pė­si į ra­jo­no sa­vi­val­dy­bę dėl pra­di­nio ug­dy­mo sky­riaus lik­vi­da­vi­mo. To­kį spren­di­mą tu­ri pri­im­ti ra­jo­no ta­ry­ba.

Ta­lo­kiuo­se dir­bu­si vie­na mo­ky­to­ja šiuo me­tu yra pra­sto­vo­se, jai mo­ka­mas vi­du­ti­nis gau­tas at­ly­gi­ni­mas, o ta­ry­bai pri­ėmus spren­di­mą dėl sky­riaus lik­vi­da­vi­mo ji tu­rė­tų ne­tek­ti dar­bo.

Aly­taus ra­jo­no mo­kyk­los jau ne pir­mą kar­tą ne­su­lau­kia mo­ki­nių. Prieš tre­jus me­tus taip at­si­ti­ko But­ri­mo­nių gim­na­zi­jos Vai­so­džių pa­grin­di­nio ug­dy­mo sky­riu­je ir Mak­niū­nų mo­kyk­los-dau­gia­funk­cio cen­tro Ne­mu­nai­čio pa­grin­di­nio ug­dy­mo sky­riu­je. Abu ra­jo­no ta­ry­bos spren­di­mu bu­vo už­da­ry­ti.

Dar­že­liai taps mo­kyk­lų sky­riais

Rug­sė­jo 1-osios iš­va­ka­rė­se vy­ku­sia­me ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je, ku­ria­me pa­tvir­tin­tas ben­dro­jo ug­dy­mo mo­kyk­lų tin­klo per­tvar­kos 2016–2020 me­tų ben­dra­sis pla­nas, itin skau­džių re­or­ga­ni­za­ci­jų ne­nu­ma­ty­ta.

Nuo at­ei­nan­čių me­tų rug­pjū­čio pa­bai­gos kaip at­ski­ri ju­ri­di­niai vie­ne­tai ra­jo­ne vei­kian­tys trys dar­že­liai – But­ri­mo­nių, Dau­gų ir Sim­no tu­ri tap­ti čia esan­čių gim­na­zi­jų iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo sky­riais. Ma­ži­nant ug­dy­mo įstai­gų va­do­vų, bu­hal­te­rių skai­čių sie­kia­ma tau­py­ti vie­ti­nio biu­dže­to lė­šas.

Da­bar iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo sky­rius vei­kia Mi­ros­la­vo gim­na­zi­jo­je. Bu­vu­sį Ven­ciū­nų dar­že­lį kaip iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo sky­rių val­do Alo­vės pa­grin­di­nė mo­kyk­la.

Šiais moks­lo me­tais ra­jo­no ug­dy­mo įstai­gas su prieš­mo­kyk­li­nu­kais lan­ko 1 tūkst. 808, o be prieš­mo­kyk­li­nu­kų – 1 tūkst. 653 mo­ki­niai. Pa­ly­gin­ti su pra­ėju­siais moks­lo me­tais, jų vi­sų su­ma­žė­jo 74.

Pa­vyz­džiui, 2010–2011 moks­lo me­tais ra­jo­ne bu­vo 2 tūkst. 595 mo­ki­niai, per pas­ta­ruo­sius pen­ke­rius me­tus per me­tus jų su­ma­žė­da­vo vi­du­ti­niš­kai po 170. Pa­grin­di­nės prie­žas­tys – ra­jo­no gy­ven­to­jai iš­vyks­ta į už­sie­nį ir ma­žė­ja na­tū­ra­lus gy­ven­to­jų prie­au­gis. An­tai šiuo me­tu ra­jo­ne yra apie 27 tūkst. gy­ven­to­jų, nuo 2011-ųjų su­ma­žė­jo dau­giau nei 2 tūkst.

Pra­ėju­siais moks­lo me­tais Aly­taus mies­to mo­kyk­lo­se iš Aly­taus ra­jo­no mo­kė­si per 1 tūkst. vai­kų, kol kas tiks­lių šie­me­čių to­kių duo­me­nų nė­ra, ta­čiau ma­no­ma, kad ir šiais moks­lo me­tais mo­ki­nių Dzū­ki­jos sos­ti­nės mo­kyk­lo­se iš ra­jo­no ne­bus su­ma­žė­ję.

Šiuo me­tu Aly­taus ra­jo­ne vei­kia še­šios gim­na­zi­jos, dvi pa­grin­di­nės mo­kyk­los, trys mo­kyk­los-dau­gia­funk­ciai cen­trai, tu­rin­tys pra­di­nio ir pa­grin­di­nio ug­dy­mo pro­gra­mas, ir Sim­no spe­cia­lio­ji mo­kyk­la.

Pa­gal pro­jek­ti­nį pa­jė­gu­mą nė vie­na mo­kyk­la nė­ra už­pil­dy­ta, vi­du­ti­nis mo­kyk­lų už­pil­dy­mas te­sie­kia 51 proc., nė­ra nė vie­nos mo­kyk­los, ku­rios už­pil­dy­mas bū­tų 70 proc. ir dau­giau.