Šiemet teisinių žinių varžytuvėse dalyvavo devynių Panevėžio miesto ir rajono gimnazijų komandos. Praėjusią savaitę tris dienas iš eilės teisme vyko pirmojo turo kovos, jose varžėsi šešios miesto ir trys rajono gimnazijos: J.Balčikonio, V.Žemkalnio ir 5-oji gimnazijos, J.Miltinio, K.Paltaroko ir „Minties“ gimnazijos, Krekenavos M.Antanaičio, Raguvos ir Ramygalos gimnazijos.

Moksleiviams teko atsakyti į klausimus apie Konstitucijos ištakas, Lietuvos Respublikos Konstitucijos nuostatas, teisinius valstybės pagrindus, teismų sistemą, valdžios institucijas ir pilietinę visuomenę. Teismo teisėjų padėjėjų parengtos užduotys neapsiėjo ir be šiuo metu šalyje vykstančių rinkimų temos.

„Protų kovos“ tuo ir ypatingos, kad ne tik išbando protą konkrečioje srityje, bet ir patikrina išprusimą bei loginį mąstymą“, – sakė Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkė Rita Dambrauskaitė, vadovavusi konkurso Arbitrų komisijai.

Gimnazistų žinias vertino Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkės pavaduotojas Vytautas Krikščiūnas, teisėjai Jolanta Raščiuvienė, Birutė Mėlinauskienė, Ineta Baliukaitytė, Vygintas Mažuika, Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Kristina Ulienė, Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro poskyrio viršininkas Einis Kudžma.

Spalio 23 dieną žinių ietis surėmė trys stipriausios komandos, pirmame ture įveikusios varžovus ir patekusios į finalą: Panevėžio 5-osios gimnazijos „5-oji pozicija“, J.Miltinio gimnazijos „Miltinio partija“ ir Ramygalos gimnazijos „Gimnazistai“. Finalinės užduotys buvo dar sudėtingesnės. Gimnazistams teko ne tik atsakyti į paprastus bei vaizdinius klausimus, bet ir atspėti, koks daiktas padėtas po gaubtu. Specialus žinių išbandymas buvo surengtas komandų kapitonams.

Varžytuvių įkarštį kaitinant sirgaliams, lyderis paaiškėjo jau įpusėjus žaidimui. Komandos „Miltinio partija“ nariai – Kajus Merkevičius, Greta Petkutė, Ieva Dubonytė, Paulius Kopūstas ir Ignas Gaižiūnas, pakeitęs pirmame ture dalyvavusį Matą Kundrotą, – iki konkurso pabaigos išlaikė lyderio poziciją ir iškovojo pereinamąją „Protų kovos“ taurę, priklausiusią praėjusių metų nugalėtojai – Panevėžio 5-ajai gimnazijai.

J.Miltinio gimnazijos komandos nariai kartu su juos konkursui rengusia istorijos mokytoja Sigita Lapinskiene džiaugėsi gimnazijos 45-mečio proga savo mokslo įstaigai įteikę dovaną – pergalę.

Visi konkurse dalyvavę moksleiviai apdovanoti „Protų kovos“ atminimo medaliais, finalininkams įteikti specialūs prizai – kvietimai į kiną.

„Sveikiname ir „Protų kovos“ nugalėtojus, ir visus joje dalyvavusius moksleivius bei jiems padėjusius mokytojus. Įveikę daugumą sudėtingų klausimų, aprėpusių ne tik teisės, istorijos, bet ir užsienio politikos temas, gimnazistai džiugino puikiomis žiniomis ir mikliu protu. Turime pripažinti, kad šis konkursas tapo ne tik jūsų, bet ir mūsų žinių išbandymu“, – sakė Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkė R.Dambrauskaitė.