9 val. prasidėjęs egzaminas truko 4 valandas. Tiek valstybiniame, tiek mokykliniame brandos egzamine kandidatai turėjo atlikti vieną užduotį – parašyti rašinį. Egzamine pateiktos dvi samprotavimo rašinio ir dvi literatūrinio rašinio užduotys.

Valstybinio egzamino užduotys:

Samprotavimo rašinio užduotys:

Ar pasauliui reikia maištininkų?

Autoriai pasirinkti: A. Mickevičius, V. Kudirka, Maironis, J. Biliūnas, J. Savickis, B. Krivickas, J. Aputis.

Ar atlaidumas – silpno žmogaus bruožas?

Autoriai pasirinkti: J. Biliūnas, V. Krėvė, J. Tumas-Vaižgantas, V. Mykolaitis- Putinas, M. Katiliškis, Just. Marcinkevičius, J. Aputis.

Literatūrinio rašinio užduotys:

Kokį Lietuvos mitą kuria skirtingų epochų rašytojai?

Autoriai pasirinkti: J. Radvanas, Maironis, V. Krėvė, Č. Milošas, Just. Marcinkevičius, S. Geda, M. Išvaškevičius.

Miesto vaizdavimo kaita lietuvių literatūroje

Autoriai pasirinkti: K. Donelaitis, J. Biliūnas, J. Savickis, H. Radauskas, J. Vaičiūnaitė, J. Kunčinas, A. Marčėnas.

Vienodas egzaminas – visiems abiturientams

Šiemet, nepriklausomai nuo mokymosi kalbos, pirmą kartą vyko visiems abiturientams vienodi egzaminai. Ankstesniais metais egzaminas skirdavosi lietuvių ir tautinių mažumų mokyklų abiturientams. Vis dėlto nelietuviškų mokyklų abiturientai turi nuolaidų: jie rašė trumpesnį rašinį, galėjo padaryti daugiau kalbos klaidų.

Egzamine prie kiekvienos temos buvo pateikti septyni privalomi lietuvių autoriai. Valstybiniame brandos egzamine autoriai parenkami iš išplėstinio kurso, mokykliniame – iš bendrojo kurso programų.

Valstybinio egzamino samprotavimo rašinyje kandidatas pasirinktą temą turėjo analizuoti susiedamas su pasirinkto vieno iš nurodytų autorių kūryba ir literatūriniais (kultūriniais) kontekstais. Moksleiviai gali remtis ir asmenine (kultūrine, visuomenine, emocine) patirtimi.

Valstybinio brandos egzamino literatūriniame rašinyje pasirinktą temą reikalaujama atskleisti analizuojant kūrinius ir jų kontekstus. Privalu rašyti apie dviejų autorių kūrybą: vieną autorių pasirinkti iš nurodytų, kitą programinį autorių pasirinkti savo nuožiūra.

Mokyklinio brandos egzamino samprotavimo rašinyje reikėjo atskleisti temą remiantis 1 autoriumi iš 7, nurodytų prie temos, ir kontekstu. Literatūriniame rašinyje reikia atskleisti temą analizuojant 1 autoriaus kūrybą. Autorių reikia pasirinkti iš prie temos nurodytų 7. Kitą autorių, jei jo reikia, kandidatas renkasi savo nuožiūra. Prie kiekvienos rašinio temos bus pateikta po 3 klausimus, kurie kandidatui padės rinktis rašymo kryptį. Jais naudotis galima, bet neprivaloma.

Per valstybinį ir mokyklinį brandos egzaminą kandidatams leidžiama naudotis norminiais lietuvių kalbos žodynais ir dvikalbiais žodynais.

Kad išlaikytų valstybinį brandos egzaminą, kandidatas turi surinkti ne mažiau kaip 30 proc. galimų surinkti taškų. Mokyklinio brandos egzamino įvertinimas – balas – parašomas pagal taškų ir balų atitikties lentelę, kurią įsakymu tvirtins NEC direktorius po 9 darbo dienų, skirtų kandidatų rašinių vertinimui.

Taip pat šiais metais pirmą kartą bus vykdomas lietuvių kalbos ir literatūros kurtiesiems ir neprigirdintiesiems mokyklinis brandos egzaminas.