Kad nustatytų, kas šioje istorijoje teisus, teismas liudyti kvies ir E. Vaitkuvienės pamokų atsisakiusius vienuoliktokus.

Pirmadienį E. Vaitkuvienės skundą, kuriuo prašoma panaikinti gautą drausminę nuobaudą, nagrinėjo Vilniaus miesto I apylinkės teismas.

Nuo 2005 m. E. Vaitkuvienė M. Daukšos vidurinės moksleiviams dėstė teatro discipliną. 40 metų mokytojaujanti E. Vaitkuvienė teisme tvirtino, kad mokykloje tapo nepageidaujama 2007 m. direktore tapus R. Mikalauskienei. „Aš tikrinsiu ir pažiūrėsiu, kaip jūs dirbate“, - šitai E. Vaitkuvienė tvirtina išgirdusi iš mokyklos vadovės.

Teisme E. Vaitkuvienė liejo susikaupusias nuoskaudas – esą palaipsniui mažėjo jai skiriamų valandų skaičius, ji patyrė psichologinį spaudimą, neleista repetuoti salėje, čia liepta net nusiauti batelius, ji apkaltinta muzikos instrumentų sudaužymu.

Mokiniai skundėsi psichologiniu spaudimu

Istorija prasidėjo, kai dar pernai į mokyklos direktorę kreipėsi devyni teatro pamokas lankę vienuoliktokai. „Daugiau teatro nelankysim“, - pasak mokyklos vadovės, tai jai pareiškė į kabinetą atėję vienuoliktokai.

Netrukus mokiniai atnešė skundą. Rašte jie skundėsi psichologiniu E. Vaitkuvienės spaudimu, mokytoja esą reikalaudavo nuolat eiti į jos rekomenduojamus spektaklius. Mokinių netenkino, kad pamokoje visą laiką aiškinama, ką daryti. Vaikų nuomone, buvo mokoma ne to, kas priklausė.

Gavusi panašų vienuoliktokų tėvų skundą, R. Mikalauskienė E. Vaitkuvienei skyrė pastabą. Pasibaigus pusmečiui, vienuoliktokai pasinaudojo galimybe ir teatro pamokas iškeitė į dailės. Taip E. Vaitkuvienei sumažėjo darbo krūvis. Kadangi ji su siūlomu mažesniu krūviu nesutiko, E. Vaitkuvienei pasiūlyta išeiti iš darbo.

Tvirtina, kad vaikai primokyti direktorės

Direktorės pastaba skirta už tai, kad E. Vaitkuvienė vedė pamoką užsirakinusi su mokiniais salėje, mokinių reikalavo susimokėti už parūpintus aplankus, pamokos metu vaikus fotografavo ir pavartojo necenzūrinį žodį. Pastabos teatro mokytoja sulaukė ir už tai, kad per pamoką esą pravardžiavo mokinį, mokinius ragino rinktis papildomą teatro pamoką, antraip jiems grasino blogais pažymiais.

E. Vaitkuvienė kaltinta ir tuo, kad vesdama pamoką aktų salėje paliko neužrakintą kabinetą su mokinių daiktais.

Teisme E. Vaitkuvienė gynėsi dėl šių priekaištų. Pedagogė tikino, kad vesti pamoką vis trukdė čia užsukanti direktorė ir socialinis pedagogas. Mokytojos teigimu, salėje pabandžius užsirakinti, socialinis pedagogas paragino to nedaryti ir ji neužsirakino.

E. Vaitkuvienė sakė aplankus pamokos medžiagai susidėti vaikams dalijusi nemokamai ir už juos neprašiusi pinigų. Mokytoja tikino, kad direktorė neužrakintą kabinetą užtiko vaikams dar nespėjus nueiti į salę. E. Vaitkuvienė taip pat tikino vaikų nefotografavusi – nors buvo sumanyta fotografuoti įvairias situacijas, etiudus, vienam vaikui papriekaištavus, kad tai pažeis jos teises, ji šios minties teigia atsisakiusi.

Teisme mokytoja gynėsi ir dėl keiksmų. Pasak E. Vaitkuvienės, jos mokyti vienuoliktokai specialiai nesivaržydami daug keikėsi, tad ji kartą paaiškino keiksmų reikšmes ir pasiūlė keiktis lietuviškai. Be to, sakė E. Vaitkuvienė, keiksmažodis buvo įrašytas nagrinėtoje Gintaro Grajausko pjesėje „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“. Mokytoja tikino papildomą teatro pamoką vienuoliktokams siūliusi geranoriškai ir tai esą neatsiliepė mokinių vertinimui.

E. Vaitkuvienė tvirtino, kad, jos žiniomis, skundą inicijavo jos anksčiau mokyto vaiko mama. Esą ši keršijo už sūnui semestre išvestą šešetą. Teatro pedagogė teigė, kad jos mokyti vienuoliktokai specialiai suorganizuoti skųstis – esą tai daryti juos ragino direktorė.

Ji taip pat tvirtino nieko nežinojusi apie darbo vidaus taisykles – esą šios viešai neskelbiamos. Apie gautą mokinių skundą E. Vaitkuvienė tvirtino sužinojusi praėjus dviem mėnesiams nuo jo pasirodymo.

Liudys ir vienuoliktokai

Mokyklos vadovė R. Mikalauskienė teisme tvirtino, vienas vaikas iki šiol tebėra įsižeidęs, nes jį E. Vaitkuvienė pavadino Laisvūnu. Ji taip pat aiškino iš vaikų sužinojusi, kad tą dieną, kai E. Vaitkuvienė susikeikė pavartodama žodį bliamba, G. Gajausko pjesė nebuvo nagrinėta.

Mokyklos direktorės teigimu, su ja E. Vaitkuvienė bendrauja tik per advokatą. Mokytoja esą nesutiko kalbėtis po incidento su vienuoliktokais. Tuo metu E. Vaitkuvienė tvirtino, kad direktorė nenorėjo kalbėtis, o tik spaudė pasirašyti, kad ji sutinka su nuobauda.

R. Mikalauskienė akcentavo, kad E. Vaitkuvienei skirta mažiausia galima nuobauda – pastaba.

Teisme liudijo ir vienuoliktokų auklėtoja Olga Ivanauskienė. Šios teigimu, auklėtiniai nuo spalio ėmė teirautis, ar gali keisti pasirinktą teatro dalyką. Auklėtojai vaikai skundėsi per dramos pamokas esą terorizuojami ir mokomi tik teorijos.

Po kurio laiko O. Ivanauskienė pastebėjo, kad suprastėjo auklėtinių pažymiai už teatrą – vietoje turėtų devintukų ir dešimtukų pasipylė dvejetai ir trejetai.

Mokyklos vadovės ir E. Vaitkuvienės konfliktą aiškinosi ir savivaldybės sudaryta komisija.

Kad išsiaiškintų, kas šioje situacijoje teisus, į kitą posėdį teismas liudyti kviečia skundą pasirašiusius vaikus ir istorijoje minimą socialinį pedagogą.