Su diplomu – į Darbo biržą

Ilgus metus jaunimo įdarbinimo srityje dirbanti Jaunimo darbo centro vadovė Skirmantė Danylienė atkreipė dėmesį, kad šiųmečiai absolventai jau kitokie nei ankstesniais metais buvusieji – pesimistinės nuotaikos dabar pastebimos labai retai. Prieš porą trejetą metų į Darbo biržą ateidavę jaunuoliai į savo ateitį, galimybes žvelgdavo niūriau, mažiau tikėjo geromis perspektyvomis.
„O šiemet absolventų akyse nerimo nėra. Dauguma jų įsitikinę, kad artimiausiu metu įsilies į darbo rinką, nuošalyje neliks“, – sako centro vadovė.

Pasak Panevėžio darbo biržos direktoriaus Viktoro Trofimovo, varstyti Darbo biržos duris absolventai pradeda birželio pabaigoje, daugiausia jų lankosi liepos mėnesį, rugpjūčio pradžioje.
Direktorius teigia, kad, palyginti su ankstesniais metais, Panevėžio darbo biržoje absolventų registracija mažėja. Pavyzdžiui, per 2012 metų liepos mėnesį, Panevėžio darbo biržos duomenimis, buvo registruota 419, 2013 metais – 405, 2014 metais – 311, o šiemet 229 absolventai. Per visus metus registruotų absolventų skaičius taip pat skirtingas: 2012 metais jų būta 1022, 2013 – 1071, pernai – 812, šiemet – kol kas 456. Nuo metų pradžios įdarbinta 216 absolventų.

Nuo diplomo iki sutarties

Pasak S. Danylienės, liepos, rugpjūčio mėnesiais Panevėžio jaunimo darbo centre organizuojami įvairūs ciklo „Nuo diplomo iki darbo sutarties“ renginiai, į kuriuos kviečiami studijas baigę aukštųjų ir profesinių mokyklų absolventai bei Darbo biržoje registruoti abiturientai. Renginiuose suteikiama informacijos, kuri gali praversti toliau ieškant darbo ar savo verslui kurti, plėtoti.

Nuo akcijos pradžios Panevėžio jaunimo darbo centre jau organizuoti dvidešimt trys renginiai, juose apsilankė apie 300 jaunuolių.

Greitesnę absolventų integraciją į darbo rinką specialistams rodo ir tas faktas, jog į užsiėmimų „Nuo diplomo iki darbo rinkos“ grupes užsirašo maždaug po dvidešimt žmonių, o po savaitės dažnai lieka dešimt, dvylika dalyvių, kitiems per tą laiką pavyksta rasti darbą.

Tų renginių metu S. Danylienė dažnai klausia jaunų žmonių, kokias jie mato įsidarbinimo galimybes, kur norėtų dirbti, kokias mato ateities perspektyvas.

„Dejuojančių, abejojančių, ar pavyks rasti savo vietą gyvenime, beveik nebėra. Dažnas atsakymas, jog pagal savo specialybę žmogus tikisi įsidarbinti maždaug per mėnesį, tačiau to padaryti nepavykus eitų dirbti kito darbo, tiki, kad jį neabejotinai gautų“, – sako S. Danylienė.
Daug kas domisi savo verslo kūrimu, ypač baigusieji grožio paslaugų srities mokslus.
Specialistė atkreipia dėmesį, kad šiemet neatsirado absolventų, kurie būtų norėję lankyti profesinio parengimo kursus ir taip įgiję dar vieną profesiją turėtų didesnę tikimybę įsidarbinti.

Konsultuoja specialistai

Darbą greitai gauna automobilių remonto šaltkalviai, barmenai, virėjai, kitų specialybių atstovai.
Į Panevėžio darbo biržą kreipiasi ne tik apskrities mokymo įstaigose specialybę įgijusieji, atvyksta ir kituose šalies miestuose besimokiusiųjų. Darbo biržoje registravosi ne tik Panevėžio kolegijos, Profesinio rengimo centro, M. Rimkevičaitės technologinės mokyklos, bet ir Kauno technologijos, Vytauto Didžiojo, Mykolo Romerio, Šiaulių universitetų, Vilniaus, Kauno kolegijų, Lietuvos edukologijos universiteto ir kitų įstaigų absolventai.

Renginių „Nuo diplomo iki darbo sutarties“ dalyviai – buhalteriai, socialinių mokslų, reklamos, logistikos, aplinkos apsaugos specialistai, automobilių mechanikai ir kiti specialistai.

Renginius veda Jaunimo darbo centro darbuotojai, Valstybinės darbo inspekcijos, Krašto apsaugos, Panevėžio verslo konsultacinio centro, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos atstovai, konsultantai iš EURES biuro. Absolventams organizuojami susitikimai su darbdaviais, pristatomos laisvos darbo vietos, aptariami pagrindiniai ir darbo ieškančiųjų, ir darbdavių lūkesčiai.

Valstybinės darbo inspekcijos atstovas pateikia informaciją apie būtinas darbo sutarties sudarymo sąlygas, pristato tipinę darbo sutarties formą. Su dalyviais aptariamos darbo sutarčių rūšys, darbo sąlygos, darbo ir poilsio laikas, jauniesiems darbuotojams taikomos lengvatos.

S. Danylienė teigia, jog dabartiniai diplomuoti specialistai yra susipažinę su situacija darbo rinkoje, nenusimena, jei iš karto nepavyksta įsidarbinti pagal specialybę, sutinka dirbti ir kitur. „Dabartiniai absolventai – žmonės, ieškantys galimybių“, – sako specialistė.

Dažnas su diplomu rankose į gyvenimą žengiantis jaunas žmogus tikisi įsidarbinti per mėnesį, kai kurie itin pozityviai nusiteikusieji viliasi, kad darbą rasti jiems pavyks per savaitę.