Tad pinigus pirmiausia išdalinus socialiai remtiniems, geriausiai besimokantiems lieka trupiniai arba riestainio skylė. 9,25 balo vidurkį turintis Panevėžio kolegijos studentas Justinas Lelys apstulbo vietoje įprastos 165 Lt skatinamosios stipendijos, skiriamos už gerą mokymąsi, gavęs 83 Lt.

„Tai buvo netikėta. Kad stipendija bus sumažinta, tikrai niekas nepranešė“, - DELFI aiškino studentas. Pasak jo, pasipiktinę ir kiti gerai besimokantys studentai.

Panevėžio kolegijos direktoriaus pavaduotoja akademinei veiklai Birutė Dalmantienė aiškina, kad Vyriausybei spalį priėmus nutarimą padidinti socialinę stipendiją, geriausiems studentams paremti nebeužtenka lėšų. „Pati savaime socialinė stipendija yra geras dalykas. Mūsų kolegija – regioninė, nemažai studentų iš sunkiai gyvenančių šeimų, kurios nelabai išgali savo vaikus išleisti studijuoti į Vilnių. Studentų, kuriems socialinės stipendijos verktinai reikėtų, skaičius nemažas ir gerai, kad jais susirūpinta“, - DELFI sakė B. Dalmantienė.

Pirmūnams nėra ir 50 Lt

Vyriausybės nutarime numatyta, kad stipendijų fondas šįmet nustatomas kaip ir ankstesniais metais. Taigi nors stipendijos didintos, papildomų pinigų tam neskirta.

Paprastai per metus Panevėžio kolegija išmoka stipendijų už maždaug 1 milijoną Lt. Tačiau studentams sausį sunešus reikiamas pažymas paaiškėjo, kad vien tik padidintoms socialinėms stipendijoms išmokėti reikės apie 1,1 mln. litų.

„Tiesiog rankos nusvyra – vaikai, kurie mokosi labai gerai, stipendijų visiškai negaus. Galbūt sostinės kolegijose mažiau socialiai remtinų studentų ir jie nemato problemos, tačiau mes matome didžiulę problemą“, - kalbėjo B. Dalmantienė.

Anot jos, sausį daliai gerai besimokančių studentų kolegija išmokėjo pusiau sumažintas stipendijas, tačiau dalis jų negavo visai. „Mes tikrai sutinkame, kad socialiai remtiniems vaikams stipendijų reikia. Bet kodėl gerai besimokančių sąskaita?“, - klausė pašnekovė.

Ji sako, kad pagal kolegijos nuostatus skatinamoji stipendija galėtų siekti iki 400 Lt. „Tačiau kas iš to – mes pirmūnams neturime ir po 50 litų. Juk privalome vykdyti Vyriausybės nutarimą“, - teigė Panevėžio kolegijos direktoriaus pavaduotoja

Minėtas nutarimas aukštąją mokyklą įpareigoja išmokėti visas socialines stipendijas ir tik likusias lėšas skirti skatinamosioms už studijų rezultatus.

Bėdų bus ir kitur

„Socialinių stipendijų dydžiai buvo padidinti, jos turi pirmumo teisę, tad, kai pritrūks pinigų skatinamųjų stipendijų mokėjimui, susidursime su ta pačia problema“, - sakė Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos Strateginės plėtros centro vadovė, Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos vykdančioji direktorė Ana Aleknavičienė.

Anot jos, konkretūs skaičiai dar neaiškūs, nes vyksta sesija.

Vilniaus universitete (VU) stipendijų fondas, palyginti su pernai, sumažėjo. Anot VU Studijų direkcijos Akademinių paslaugų ir paramos studentams skyriaus vedėjos Rasos Matonienės, kol kas neaišku, kiek bus pretenduojančių į socialines stipendijas, tačiau tikimasi, kad turimų pinigų užteks.

Skatinamųjų stipendijų dydis sausį paliktas toks, koks buvo – 195 Lt paprasta stipendija ir 325 Lt - padidinta.

Suvedusi sesijos rezultatus VU spręs, ar skatinamąsias stipendijas skirti tik gerai besimokantiems studentams (kurių vidurkis ne mažesnis kaip 8), ar proporcingai visiems pagal studentų skaičių kiekviename fakultete.

Problemą pripažįstanti Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) guodžia, kad nuo šių metų rugsėjo įgyvendinant aukštojo mokslo reformą, finansavimas universitetų pirmakursiams išaugs net 30 proc. Pasak ŠMM, kitąmet numatoma skirti 70,4 mln. Lt, iš jų papildomai - 18, 2 mln. Lt.

Ne stipendija, o pasityčiojimas

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidento Jono Okunio teigimu, Vyriausybė, priimdama sprendimą didinti socialinę stipendiją, užmiršo priimti antrą sprendimo dalį. Dėl to, kad stipendijoms papildomai reikėjo 28 milijonų litų, esą buvo kalbėta ir su buvusiu ministru pirmininku.

J. Okunis sako, kad žinios, pasiekusios LSS, dvejopos. Vienos aukštosios mokyklos sako išdalinusios stipendijų fondą socialinėms stipendijoms ir nebeturinčios už ką mokėti skatinamųjų stipendijų. Iš didžiųjų aukštųjų mokyklų ateina kalbos, kad socialinė stipendija reikalinga labai nedideliam studentų skaičiui.

„Apskritai, socialinių stipendijų mokėjimas nėra nei aukštosios mokyklos, nei ŠMM reikalas. Tą funkciją užtikrinti ir atlikti turėtų Socialinės apsaugos ir darbo ministerija“, - kalbėjo J. Okunis. Taip, sako J. Okunis, yra visame civilizuotame pasaulyje. Anot jo, ŠMM žinioje reikia palikti tik skatinamąsias stipendijas.

Visgi studentų vadas sako, kad tiek 80 Lt, tiek 160 Lt parama – jokia ne stipendija, o pasityčiojimas ir tokie dalykai nėra normalūs. Tai, pasak J. Okunio, ne kartą išsakyta ŠMM.