„Jeigu tam pritarčiau, raginčiau pažeisti Konstituciją, kurioje pasakyta, kad Lietuvos mokyklos yra pasaulietinės. Jeigu visur visus skatiname laikytis Konstitucijos, ir šioje vietoje turime laikytis Konstitucijos. Tokių pasiūlymų iš ministerijos su mano parašu, ko gero, neišeis“, – DELFI sakė D. Pavalkis.

Konstitucijos 40 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad valstybinės ir savivaldybių mokymo ir auklėjimo įstaigos yra pasaulietinės. Konstitucija numato, kad jose tikybos mokoma tėvų pageidavimu.

Priminus, kad valdantieji jau nusileido LLRA dėl lietuvių kalbos ir literatūros egzamino, D. Pavalkis tikino, kad socialdemokratai nėra lengvai paveikiami ir dėl tikybos nenusileis.

Piestu stoja ir moksleiviai

Lenkų pasiūlymus kritiškai įvertino ir Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS). LMS išplatintame pareiškime išreiškė susirūpinimą dėl siūlymo ir paragino Seimą, Seimo frakcijas ir parlamentarus nepritarti tokioms idėjoms.

Vygintas Eidėnas
„Esame labai susirūpinę, kad tokie pakeitimai siūlomi nediskutuojant su švietimo bendruomene ir nusižengiant Konstitucinio Teismo išaiškinimams, Konstitucijai, Lietuvos Respublikos ir Šventojo Sosto sutarties dėl bendradarbiavimo švietimo ir kultūros srityje nuostatoms“, – teigiama LMS prezidento Vyginto Eidėno pasirašytame kreipimesi.

Moksleiviai primena, kad, pagal Konstituciją, minties, tikėjimo ir sąžinės laisvė yra nevaržoma, Lietuvoje nėra valstybinės religijos, o valstybinės ir savivaldybių mokymo ir auklėjimo įstaigos yra pasaulietinės. LMS nuomone, jei būtų įvestas privalomas tikybos mokymas, šios Konstitucijos nuostatos būtų pažeistos.

Lietuvos ir Šventojo Sosto sutartyje numatyta, kad, „Gerbiant sąžinės laisvę, kiekvienam garantuojama teisė laisvai pasirinkti tikybos ar etikos kursą“. Pagal sutartį, toks pasirinkimas neturi būti pagrindas diskriminacijai.

DELFI primena, kad LLRA frakcija Seime pasiūlė mokyklose įvesti privalomas tikybos pamokas. Taip lenkai tikisi sumažinti jaunimo nusikalstamumą ir vaikus „apsaugoti nuo gyvenimo blogybių“.