Per vasarą miesto Savivaldybės nurodymu likusias dirbti ikimokyklines įstaigas kol kas gelbsti tai, kad liepos pirmosiomis dienomis vaikų sulaukta mažiau nei sudaryta su tėvais sutarčių. Tačiau kasdien daugėjant atvedamų mažųjų darželiai imasi skaičiuoti ant grindų tiesiamų čiužinių atsargas.

Nors pačių mažiausių – lopšelinukų – grupėse vaikų skaičius jau viršija higienos normas, Savivaldybės Švietimo skyrius mano, jog panikos kelti neverta.

Higienos normų nepaisoma

Į Panevėžio 185 vietų „Vaivorykštės“ lopšelį-darželį šį trečiadienį atėjo 203 vaikai. Nors darbuotojams jau dabar tenka sukti galvas, kur visus sutalpinti, jų laukia dar didesnis iššūkis: sutarčių su tėvais, per vasarą pageidaujančiais atžalas leisti į „Vaivorykštę“, sudaryta net 279.

Sunkiausia mažiausiesiems: ankstyvojo amžiaus grupėse sukimšta po 22–23 vaikus iki 3 metukų, nors higienos normos leidžia ne daugiau nei 15. 

„Viršijame normatyvus, bet nežinome, ką dar galėtume padaryti. Dėl didelio vaikų skaičiaus labai sudėtinga darbuotojams. Prieš porą metų vasarą lengviau dirbome, tuomet vaikų mažiau buvo“, – dienraščiui „Sekundė“ pripažino „Vaivorykštės“ direktorė Irena Padkauskienė.

Vaikų daugiau nei vietų turi ir „Voveraitės“ lopšelis-darželis. 190 darželinukų įrengtai ikimokyklinei įstaigai šiomis dienomis tenka sutalpinti 220 vaikų. Ir tai dar ne riba, nes „Voveraitė“ su tėveliais yra sudariusi net 311 sutarčių dėl vaikų priežiūros per vasarą

Nors ikimokyklinė įstaiga jau perpildyta, jos direktorė Ieva Dirsienė tikino didelės problemos nematanti.

„Iš kitų lopšelių-darželių skolinomės minkštojo inventoriaus vaikams suguldyti. Be to, daug vaikų pietų nemiega, juos anksčiau pasiima. Dar nė vienas tėvelis nesipiktino, jie pripratę prie tokios tvarkos, metai iš metų per vasarą tas pats. O mes vaikų poreikius patenkiname“, – tvirtina direktorė.

I. Dirsienė viliasi, jog neatsitiks taip, kad vieną dieną į darželį susirinks visi 300 užrašytų vaikų. Jos nuomone, esą daugelis tėvų prašymus pateikė tik norėdami apsidrausti, jei kartais vasarą neturėtų kam palikti atžalų.

Pradėjo atsiimti

„Purienos“ darželio direktorė Zita Kuncienė, vos per dvi dienas sulaukusi 397 prašymų priimti vasarai vaikus, ir matydama, kad norintieji toliau plūsta, netgi kreipėsi į Savivaldybės administraciją perspėdama apie nebevaldomą padėtį.

Įstaiga pasirašė su tėvais 300 sutarčių dėl vaikų vasaros poilsio, nors vietų teturi 220.
Pasak direktorės, dalį prašymų tėvai atsiėmė suvokę į kokią gausybę vaikų pateks jų mažieji.
Vakar „Purienoje“ dieną leido 186 darželinukai. 

„Žinoma, kad higienos normos neleidžia mums priimti 300 vaikų, bet turime Savivaldybės administracijos raštą priimti visus, kiek atvyks. Kol kas sutelpame, bet ateityje vaikų turėtų padaugėti. Susirūpinę, kad neišbrauktume iš sąrašų, tėvai vis skambina ir praneša, kad susirgo“, – teigia Z. Kuncienė. 

Pedagogė pripažįsta, kad tvarka, kai vasarą paliekami dirbti tik keli darželiai, vaikams, ypač mažiesiems, sukelia nemažai streso. Penkiems tėvams teko savo 2–3 metukų mažylius iš „Purienos“ atsiimti, kai šie nesustodami klykė ir kategoriškai atsisakė nusirengti. 

„Mažiukams labai sudėtinga pakeisti aplinką. Bet per savaitę, manau, viskas susitvarkys“, – viliasi direktorė.

Ieškos čiužinių

Kasdien vaikų daugėja ir „Sigutės“ lopšelyje-darželyje. Iš 274 užrašytųjų tėvai liepos 2–ąją buvo atvedę 181. 

„Matome tendenciją, kad vaikų dar daugės. Tėvai vis skambina, kad atves vaikus po kelių dienų, po savaitės. Kol kas ant čiužinių guldyti nereikia, bet labai gali būti, kad teks. Beveik visose ikimokyklinio amžiaus grupėse užrašyta po 28 vaikus, nors higienos normos leidžia ne daugiau nei 20. Ankstyvoje amžiaus grupėse po 19 vaikų, kai galima tik 15. Nežinau, ką darytume, jei visi susirinktų“, – skaičiavo įstaigos direktorė Berutė Laureckienė. 

Vasarą ir prieš ketvertą metų dirbęs „Sigutės“ kolektyvas patyrė, kad didžiausio vaikų bumo sulaukiama liepos viduryje. Direktorė planuoja, kad tuomet mažuosius tektų migdyti sporto salėje arba lovytes statyti žaidimų kambaryje. 

Švietimo skyrius ir miesto Taryba nusprendė, kad Panevėžiui pakanka per vasarą veikiančių šešių darželių, mat tėvai, netgi sumokėję Savivaldybės nustatytą 27–31 lito mėnesio įmoką, nusprendžia mažuosius atsiimti iš perpildytų įstaigų. 

„Gal pamato, kad grupės sąraše 28 vaikai, ir atsiima savąjį“, – vieną priežasčių įžvelgia B. Laureckienė.

Perpildytuose – nesaugu

Šešių metukų sūnų auginanti panevėžietė Lina piktinasi, kad Savivaldybės nustatyta tvarka vasarą palikti mieste veikiančius tik šešis darželius yra pasibaisėtina ir nepaisanti nei vaikų, nei tėvų interesų. 

Šįmet jos sūnus naujoje aplinkoje adaptavosi gana lengvai, tačiau ankstesnes vasaras mama prisimena kaip košmarą. 

„Sūnus kiekvieną rytą verkdavo, kad nenori į darželį. Nuvedusi rasdavau grupėje auklėtoją, popinančią vieną klykiantį pyplį, šeimininkutė apsikabinusi kitus du, dar aš tokį patį atvedu, o grupėje tokių nelaimingų verksnių visas dvidešimt. Neįsivaizduoju, kaip moterys tokiomis sąlygomis dirba“, – pasakojo Lina. 

Šią vasarą atžalą į „Vaivorykštės“ darželį vedanti mama sako viskam nusiteikusi, nes maždaug 20-ies vaikų grupę prižiūri tik du suaugusieji – auklėtoja ir jos padėjėja. 

„Anksčiau pasitaikydavo, kad vaiką pasiimdavau subraižytomis kojomis, su mėlynėmis. Girdėjau, kad pernai viename darželyje mergaitei netgi buvo sulaužyti pirštukai, kai įkišo tarp durų. Turbūt reikėtų stebėtis, jei to nenutiktų – argi du suaugę žmonės gali sužiūrėti, ką veikia tiek vaikų? Juo labiau kad kai kuriems ir sauskelnes pakeisti reikia“, – pasakojo mama. 

Liną ir jos pažįstamas darželinukų mamas piktina, kad Savivaldybės klerkams tokie tėvų skundai – nė motais. Valdininkų ir netgi pačių darželių vadovų argumentai, esą nesusirenka tiek vaikų, kiek tėvai pateikia prašymų, mamai atrodo absurdiški. 

„Tėvais labai negražiai manipuliuojama. Kai mato, kad vaikui ne tik nepatogu, bet netgi nėra saugu perpildytame darželyje, ieško bet kokių kitų išeičių. Žinau tėvų, kurie auklėms moka po 500–600 litų per mėnesį, kad tik nereiktų vaiko palikti svetimame darželyje“, – piktinosi Lina.

Pavėlavusiesiems užtrenktos durys

Savivaldybės Švietimo skyriaus duomenimis, panevėžiečiai pateikė 1573 prašymus per vasarą leisti vaikus į 1120 vietų turinčius šešis paliktus dirbti darželius. Vakar jie sulaukė 1099 mažųjų.
„Du darželiai jau perpildyti, kituose vietų dar yra“, – situaciją apibendrina skyriaus specialistė Zita Satkauskienė. 

Anot jos, birželio pabaigoje prašymus pateikusiems tėvams bus siūloma atžalas vesti ne į pageidaujamus, o mažiausiai užpildytus darželius. 

Miesto Tarybos Švietimo ir mokslo komiteto narys Mantas Leliukas, auginantis du ikimokyklinio amžiaus ir penktoką sūnus, dabartinę tvarką vadina Savivaldybės aplaidumu ir vaikų bei neturinčių kur jų palikti tėvų ignoravimu. Politikas teigia pats sulaukęs ne vieno tėvelio skundo, kad jų prašymai priimti vasarai vaikus į darželį buvo atmesti motyvuojant, kad įstaigos jau perpildytos.

Pedagogų neprivertė dirbti

Z. Satkauskienė pripažįsta, kad ši vasara išskirtinė, nes mieste padaugėjo pačių mažiausiųjų – lopšelinukų. Specialistė sutinka, kad susiklosčius tokiai situacijai reikalingas ir septintas veikiantis darželis. Tačiau Savivaldybė esą nesurado būdų, kaip įkalbėti dar vieną ikimokyklinę įstaigą dirbti.

„Buvo galvojama apie papildomo darželio atidarymą, bet įstaigos neapsiėmė, nes kolektyvui reikia atostogų, tektų sukviesti vasarai naują“, – ilsėtis norinčius pedagogus supranta Z. Satkauskienė. 

Jau mažiausiai dešimtmetį Panevėžyje per vasarą paliekama dirbti nuo keturių iki septynių darželių. Specialistės nuomone, bręsta situacija, kai ir Aukštaitijos sostinės ikimokyklinių įstaigų kolektyvai gali netekti privilegijos atostogauti vasarą. Pasak Z. Satkauskienės, tokią praktiką taiko Klaipėda, kur visi vaikų darželiai dirba vienuolika mėnesių per metus. 

„Būtų lengviausia, jei darželiai atostogauti išeitų ne vienu metu, o pasikeisdami. Tėvams irgi tektų savo atostogas derinti prie darželio darbo laiko arba leisti atžalą į kitą, bet neperpildytą“, – išeitį mano Z. Satkauskienė.

Anot jos, tikimasi, kai jau kitą vasarą Panevėžyje veiks nebe saujelė, o dauguma ikimokyklinių įstaigų.