Antradienį Seime svarstant valstybinę švietimo 2013–2022 metų strategiją, klausimą dėl lytinio švietimo iškėlė Seimo narė socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė.

„Ar sieksite, kad Lietuvos švietimo sistemoje būtų įgyvendinama vaiko teisė į informaciją, ar pritariate lytiniam švietimui visose švietimo pakopose, nes, remiantis tyrimais, to pageidauja ir mokiniai, ir tėvai“, – klausė M. A. Pavilionienė.

D. Pavalkis aiškino, kad neseniai pas jį apsilankiusi Moksleivių sąjungos delegacija klausė, kas bus daroma su lytiniu švietimu. „Mes, ko gero, turime liberaliau žiūrėti į visus suvaržymus diskutuoti. Iš tikrųjų, jeigu žiūrėsime formaliai, sistema lyg ir veikia, bet jei pasigilinsime, ar ji veikia, ji veikia ne visai taip arba ne visada veikia“, – apie lytinį švietimą mokykloje kalbėjo ministras.

Dainius Pavalkis
Pasak D. Pavalkio, šis klausimas bus diskutuojamas kartu su mokiniais ir studentais. Šie pasirengę organizuoti viešą diskusiją ir debatus, kaip lytinis švietimas turėtų būtų vykdomas.

„Ką įdomiai sako mokiniai – jie norėtų, kad tas švietimas prasidėtų ne nuo 9-tos, o nuo 5-tos klasės, nes tai galbūt padėtų išvengti pakankamai didelio kiekio abortų ir visokių netikusių dalykų mokykloje ir dar pagrindinėje mokykloje. Šioje diskusijoje tikrai dalyvausime ir, manau, mes turime labiau atverti visuomenę bet kokiems klausimams“, – sakė D. Pavalkis.

DELFI primena, kad šiuo metu Lietuvos mokyklose yra ne „lytinis švietimas“, o „lytinis auklėjimas“. Jis vykdomas biologijos, etikos ir kūno kultūros pamokose. Jose vadovaujamasi daug diskusijų ir kritikos sulaukusia „Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programa”.