Trylika metų organizuojamoje parodoje siekiama supažindinti su studijomis Lietuvoje ir užsienyje, reikalingiausiomis ir naujausiomis profesijomis, karjeros ir verslo perspektyvomis, stažuotėmis ir savanoryste.

Parodą atidarė Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas bei švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Studijų mugės kasmet darosi vis reikšmingesnės. Džiugu, kad mes ne tik konkuruojame tarpusavyje – kas yra labai svarbu, bet ir pasaulyje mes tampame vis labiau matomi, pastebimi. Neabejoju, kad mūsų pedagogai padarys viską, kad mūsų šalies aukštosios mokyklos būtų konkurencingos visame pasaulyje“, – dėmesį į mugės tarptautiškumą atkreipė V. Gedvilas.

Ragina orientuotis į lokalią rinką

Savo ruožtu D. Pavalkis džiaugiasi, kad aukštosios mokyklos vis labiau įsiklauso į tai, ko reikalauja valstybė.

„Pasidžiaukime tuo, ką turime. Studijų paroda yra tai, kuo galime didžiuotis, parodydami tai, ką esame pasiekę. Jei žiūrėtume vien į aukštojo mokslo sektorių, turime labai gražių pavyzdžių, kai jose įgytos kompetencijos atitinka tiek Lietuvos, tiek Lietuvos verslo pramonės poreikius“, – sakė jis.

Ministras viešai pagyrė laivavedžių mokyklą Klaipėdoje, kurioje, jo manymu, mokoma būtent tai, ko reikia.

„Orientavimasis į lokalią rinką yra tai, ko mums reikia. Šiandien, aš tikiu, kad daugelis jaunimo supras ne tik tai, ko jie nori, bet ir kokius lūkesčius jiems kelia valstybė“, – sakė D. Pavalkis.

Išeini su atsakymu

Organizatoriai žada, kad atvykę į šią parodą moksleiviai lengviau apsispręs, kur studijuoti, ką veikti baigus mokyklą ar universitetą. Parodos dalyviams siūloma ne tik bendrauti su aukštosiomis mokyklomis, užsienio universitetais, profesinėmis mokyklomis, bet aplankyti įvairiuose renginiuose, specialiose zonose, kur įvairios specialybės perteikiamos gyvai. Parodoje taip pat lauks karjeros konsultantai ir psichologai, su kuriais bus galima pasikalbėti, kokios specialybės labiausiai tiktų pagal pomėgius ir charakterį.

Abiturientams ši paroda – puiki galimybė susipažinti su Lietuvos aukštųjų mokyklų – universitetų, kolegijų siūlomomis specialybėmis ir studijų sąlygomis, reikalingiausiomis profesijomis ir amatais, sužinoti kaip pradėti nuosavą verslą, išmokti geriau pažinti save, formuoti tikslus, planuoti ateitį.

Lankytojų čia laukia ne tik išsami informacija, bet ir konsultacijos su mokymo įstaigų specialistais, su karjeros specialistais, psichologais, jau studijuojančiųjų nuomonės ir praktiški patarimai, diskusijos, seminarai, paskaitos.

Šiemet paroda gali pasigirti didžiausiais skaičiais per visą savo istoriją: dalyvių skaičius 220 (pernai 193), plotas – 11500 kv.m. (pernai 11 100 kv.m.), renginių skaičius – 200 (pernai 172).

Ką aplankyti?

5 salė - aukštasis mokslas Lietuvoje, studijų finansavimas, švietimo ekspertinės ir koordinuojančios institucijos, karjeros ir psichologų konsultacijų erdvė „Pažink save“, 3K – Kryptis, kalbėtojas, kava – moksleivių susitikimų ir diskusijų su aukštojo mokslo ir verslo atstovais erdvė.

4 salė – reikalingiausios profesijos ir amatai. Gyvas profesijų demonstravimas

3 salės galerija - aukštojo mokslo ir verslo ekspozicija „Pasaulį keičia technologijos“, skirta sudominti jaunimo technologiniais mokslais, pademonstruoti galimybes, paskatinti studijuoti, kelti aukštojo mokslo Lietuvoje vertę.

3 salės fojė - Aukštojo mokslo ir verslo ekspozicija „Kūrybinės industrijos – kūrybingam žmogui“, skirta supažindinti jaunimą su įvairiomis naujųjų medijų kultūros formomis, pademonstruoti meno sąsajas su informacijos ir komunikacijos technologijomis, žinių ekonomika, naujųjų medijų įtaką įvairiose visuomenės gyvenimo srityse – miesto erdvėse, versle, kultūroje, e-komercijoje.

3 salė – studijos užsienyje, užsienio kalbų kursai, tarptautiniai egzaminai. Idėjų inkubatorius, verslumo dirbtuvės, interaktyvi zona „Pažink save", kurioje viskas tris dienas vyks susitikimai su psichologais, karjeros konsultantais, darbdaviais;