Įveikus vieną barjerą, būsimų studentų lauks dar vienas iššūkis – susirasti būstą. Ši užduotis anaiptol nelengva, mat tie, kurie nepaklius į bendrabučius arba juose tiesiog gyventi nenori, turės ribotą pasirinkimą. Išanalizavus butų ir kambarių pasiūlymus internete bei laikraščių skelbimuose, aiškėja, kad studentams butai per brangūs, o pigesni visiškai apleisti.

Butai be remonto ir nesuvokiamos kainos

Studentai, kurie yra girdėję įvairių mitų apie bendrabučius ir juose gyventi nenori, atrodo, turės gerokai paplušėti. Bent šiuo metu nuomojamų butų rinkoje – nykuma. Aišku, prieš pat rudenį pasipils skelbimai, raginantys apsigyventi „pas bobutę“, tačiau ištverti ten – nelengva. Laisvės trokštančius jaunuolius gerosios „bobutės“ kaip reikiant kontroliuoja. Šiauliuose šiuo metu yra tik keletas tokių pasiūlymų ir visi prasideda nuo 60 Eur.

Bene pigiausias variantas ne „pas bobutę“, rastas skelbimuose – 45 Eur už 19 kvadratinių metrų bendrabutį be patogumų ir 50 Eur už tokį pat, tik su patogumais. Rodos, būtų pigu, bet juk dar reikės mokėti mokesčius. Nuotraukos byloja, kad remonto šie kambarėliai seniai neregėjo.
Atidžiai paieškojus, pavyko rasti keletą geresnių variantų, kurie studentams būtų kaip tik: vieno kambario butas centre už 90 Eur ir dviejų kambarių butas Medelyne už 100 Eur.

Visi kiti pasiūlymai prasideda nuo 120 Eur, o šeimininkai dar prideda apribojimus, kad studentų nepageidauja, priimtų nebent dirbančią merginą.120–150 Eur vertės vieno ar dviejų kambarių butai stebina savininkų apsileidimu. Vonios kambarys ir virtuvė dažniausiai neremontuoti nuo pat namo pastatymo, kambariai kur ne kur ištapetuoti, tačiau baldai seni, nepajudinamos sekcijos užstoja pusę kambario, o jose puikuojasi šeimai svarbios nuotraukos, krištolinės taurės ir stikliukai. Kai kur apgalvotai pastatyti rašomieji stalai byloja, kad butas paruoštas studentams.


Dar viena savininkų gudrybė – prierašas „butas centre“. Šeimininkai skelbia, kad butas patogioje vietoje, centre, Tilžės gatvėje prie „Tomo“ kavinės (netoliese Šiaulių arena). Akivaizdu, kad centro ribos skelbimuose išplitusios iki pat pietinio rajono.

Vieno kambario butų centre galima rasti ir už 250 Eur, tiesa, atrodo jie ne ką geriau, nei tie už 120 Eur.

Iki rugsėjo situacija gal ir pasikeis, tačiau vargu ar į gerą, mat laukiantys naujų, mažai ką žinančių studentų, butų savininkai tik dar labiau kelia kainas. Bendrabučiuose nuo 2008-ųjų kainos nesikeitė, o štai nuo tų pačių metų butų kainos mieste pakilo apie 3,5 karto. 2008-aisiais už dviejų kambarių butą studentai mokėdavo apie 150 Lt.

Laukia bendrabučiai

Tiems, kurių tėvų kišenės nėra plačios, teks tenkintis bendrabučiais, deja ne visos Šiaulių aukštosios mokyklos juos turi. Šiaurės Lietuvos kolegija savo bendrabučių neturi, tad studentai patys rūpinasi būsto nuoma. Pasak kolegijos atstovų, kartais, kai lieka laisvų vietų, gelbsti Šiaulių universitetas, suteikdamas apgyvendinimą Erasmus mainų programos studentams.

Šiaulių valstybinė kolegija turi du bendrabučius: M. K. Čiurlionio g. 18 (vaikinams) ir M. K. Čiurlionio g. 20 (renovuotas – merginoms). Kambariai dviviečiai ir triviečiai. Kiekviename aukšte yra virtuvė, dušas. Iš viso kolegijos bendrabučiuose gali apsigyventi 395 studentai. Mėnesio mokestis – 45 Eur už vietą vaikinų bendrabutyje ir 55 Eur – merginų bendrabutyje.

Šiaulių universitetas gausiausiai priima studentus bendrabučiuose. Anksčiau universitetas turėjo 4 bendrabučius, dabar veikiantys beliko du – antrasis (Višinskio g.) ir ketvirtasis (Dubijos g.). Pasak Infrastruktūros valdymo tarnybos direktoriaus Ramūno Tamučio, šių dviejų bendrabučių visiškai užtenka apgyvendinti visus norinčius. Dviejuose bendrabučiuose gali apsigyventi 700–800 studentų, priklausomai nuo to, keliese gyvena kambariuose.

Nuo 2008 m. nuomos kainos čia nesikeitė. Bendrabučiuose yra keli vienviečiai kambariai, kurie studentams atsieina po 42 Eur. Dviems studentams dviviečiame kambaryje gyventi kainuoja taip pat po 42 Eur, vienam – 61 Eur. Triviečiame kambaryje trys studentai mokėtų pigiausiai – po 37 Eur. Norintys gyventi erdviau ir dviese besinuomojantys trivietį kambarį moka po 54 Eur, o vienas – 73 Eur.