"Ruošiamės po truputį streikui, jei nebus tenkinami mūsų reikalavimai. Iš tikrųjų, tas streikas, jei nieko geresnio nebus mums duota, įvyks, nes pagal apklausas, žmonių parašus, jaučiam paramą. Žemaitijos regionas pasiruošęs streikui, Vilniaus regionas irgi remia, tik silpniau Aukštaitijoje", - pasakojo A.Bružas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjunga streiko klausimą svarstys šį ketvirtadienį prezidiumo posėdyje, vėliau priimtą sprendimą tvirtins koordinavimo taryba. Tačiau, anot A.Bružo, koordinavimo taryba dažniausiai pritaria prezidiumo sprendimams.

A.Bružo teigimu, ruoštis streikui pedagogus verčia nepasitenkinimas menkais atlyginimais ir dideliu darbo krūviu, dėl kurio pedagogai dažnai nebegali kokybiškai atlikti darbų. Nors Švietimo ir mokslo ministerija pažadėjo 7,4 proc. pakelti atlyginimus nuo sausio 1-os dienos, pedagogų tai netenkina.

"Tai pažadėta, tačiau šitas mūsų netenkina. Dabar mažėja vaikų, uždaromos mokyklos, todėl dabar pati švietimo sistema atlyginimų kėlimui labai daug sutaupo. Jeigu iš mūsų neatimtų tų pinigų, kuriuos mes sutaupome, mums iš viso nereikėtų papildomai skirti", - piktinosi A.Bružas.

Anot jo, vien šiais metais susitaupė 45 milijonai litų: rugsėjo 1-ąją į Lietuvos mokyklas atėjo 24,5 tūkst. vaikų mažiau, o vieno mokinio krepšelis yra 1,8 tūkst. litų.

"Be to, per kelis metus mokyklų sumažėjo trečdaliu, o vienos mokyklos uždarymas yra didžiuliai pinigai. Mes sutaupome didžiulius pinigus, o jie ne švietimui lieka, bet kažkur dingsta", - sakė A.Bružas.

Anot jo, valstybė turėtų dėmesį skirti ne tik atlyginimams, bet ir pedagogų darbo sąlygoms. Jei per stogus lyja, reikia žiūrėti, o mokyklų, kurioms reikia šiokio tokio remonto - dauguma", - pridūrė profesinės sąjungos pirmininkas.

Tuo tarpu Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga kol kas nesiruošia streikui ir planuoja problemas bandyti spręsti ne tokiomis drastiškomis priemonėmis.

"Mūsų darbo kryptis yra derybos, įvairios kitos akcijos. Mes esame mokytojai, mes esame intelektuali publika ir mūsų dėmesys skirtas mokiniui. Galime surengti kokį įspėjamąjį streiką vienos dienos, bet palikti mokinį be mokymo proceso - negalime. Tai mūsų moralinė nuostata", - BNS sakė sąjungos pirmininkė Dalia Gricienė.

Tačiau ji pabrėžė, jog pageidaujantys mokytojai galės dalyvauti streike ir profesinė sąjunga jų nevaržys.

Šeštadienį Lietuvos mokytojų profesinė sąjungos atstovai taip pat rinksis į koordinacinės tarybos posėdį ir tarsis, kaip spręsti menkų atlyginimų problemas.