Prieš 9 metus mokyklą baigusi Rima pasakoja 12 klasėje jautusi didelį stresą ir net pradėjusi rūkyti. „12 klasėje pradėjau rūkyti manydama, kad tai padės sumažinti dėl artėjančių egzaminų kylantį stresą. Dabar viskas atrodo labai juokinga – kvaila, kad be reikalo žalojau savo sveikatą“, - DELFI sakė Rima.

Vis dėlto ji džiaugiasi nepasidavusi psichozei paskutinę naktį prieš egzaminą ieškoti užduočių internete. Taip dalis bendraklasių po bemiegės nakties į egzaminą atėjo pajuodusiais paakiais, o gavo ne tas užduotis, kurių tikėjosi.

„Tuomet man atrodė, kad abitūros egzaminai – svarbiausias ir žūtbūtinis gyvenimo klausimas, nulemsiantis viską, kas bus po to. Dabar supratau, kad taip galvoti kvaila – net ir įvykus nesėkmei, visada gali egzaminą laikyti kitąmet. Pažįstu keletą žmonių, kurie padarė metų pertrauką ir perlaikė egzaminą, kad įstotų į trokštamą specialybę“, - pasakojo Rima.

Paskutinė naktis padeda tik studentams

Tuo metu LMS prezidentas V. Eidėnas tvirtina prieš egzaminus visiškai nebijojęs. Tačiau dalis jo bendraklasių egzaminus įsivaizdavo kaip baubą. Jie prieš pat egzaminą rankose laikydavo konspektus.

Vygintas Eidėnas
„Ar tai suteikdavo naudos, labai abejoju – realiai pačią egzamino dieną neverta nieko skaityti. Ne kartą psichologų įrodyta, kad ką išmoksi iki egzamino, tą ir prisiminsi. O egzamine labai platus užduočių spektras, visas kursas, per valandą tiek neišmoksi“, - sakė V. Eidėnas.

Vilniaus universiteto politikos mokslų pirmakursis primygtinai pataria prieš egzaminą išsimiegoti. Mat dažnai moksleiviai, išgirdę, kad studentai mokosi naktį prieš egzaminą, elgiasi taip pat.

„Studentams galima. Juk jie, tarkime, koliokviumus atsiskaitinėja iš siauresnių temų, visą naktį prasimoko ir paskui atsimena, ką mokėsi. Kadangi atsiskaitymų daugiau nei mokykloje, jie mažiau ir jaudinasi“, - aiškino pašnekovas.

Studentas pataria prieš egzaminą „prapūsti“ smegenis – pavyzdžiui, pasivažinėti dviračiu. Taip pat dieną prieš egzaminą verta perversti laikomo dalyko konspektą.

„Daug kas priklauso nuo asmeninio požiūrio. Aš niekada negalvojau, kad egzaminas yra pats svarbiausias gyvenimo laiptelis - jeigu jo neišlaikai ar gauni mažai balų, tavo gyvenimas baigtas, tėvai tavęs nebemyli, tu niekur neįstoji. Ties egzaminais tavo gyvenimas nesibaigia“, - kalbėjo V. Eidėnas.

Jis atkreipia dėmesį, kad dalis moksleivių egzamino metu pamiršta atsakymus surašyti į atsakymų lapą. „Girdėjau atvejų, kai moksleivis viską išsprendžia, tačiau nepažiūri, kad liko mažai laiko ir nespėja atsakymų surašyti į specialų lapą. Siūlau iškart tai, ką išsprendi, ir surašyti – ši technika labiau tinka tiems, kurie dažnai užsižaidžia su vienu uždaviniu ir praranda laiko nuovoką“, - sakė studentas.

V. Eidėnas pataria pirma spręsti tai, kas atrodo lengviausia, o ne gaišti laiką sprendžiant viską iš eilės.

„Vis dėlto prie egzaminų priprantama. Tai tas pats, kaip scenos jaudulys – kuo daugiau kartų scenoje pasirodai, tuo tau būna lengviau. Tiesiog reikia į viską reaguoti švelniau - taip mažiau jaudinsies ir geriau išlaikysi“, - mano LMS prezidentas.