Nukentėjusio šeštoko mama teigia apie konfliktą per kūno kultūros pamoką išgirdusi tik vakare grįžusi iš darbo. Susijaudinęs sūnus pasakojo, kad mokytojas jį pagriebęs už kaklo pakėlė ir trenkė į sieną.

Tokios bausmės vaikas susilaukė už tai, kad pamokos pradžioje su klasės draugais išdykaudamas traukiojo per salę ištemptą gumą. Kai padykėlių išdaigą pastebėjo mokytojas, prie gumos bebuvo likę dviese.

„Sveiku protu neįmanoma suvokti, kad mokytojas galėjo taip pasielgti, bet negaliu įsivaizduoti, kad tokius dalykus sūnus išsigalvotų. Jei tai tiesa, pateisinimo tokiam pedagogo elgesiui nėra. Vadinasi, vaikams jo pamokoje nėra saugu“, – teigė šeštoko mama.

Paspyrė treningą

Tariamai prieš vaiką smurtavęs Gintautas K. šeštokus kūno kultūros moko pirmus metus. Nukentėjusio berniuko mama tvirtina iki šiol nėra girdėjusi iš vaiko, kad mokytojas būtų skriaudęs jį ar klasės draugus.

„Šita mokykla fantastiškai tvarkosi, dėl drausmės tarp mokinių nėra jokių problemų. Žaibiškai reaguojama į vaikų konfliktus. Tas incidentas per kūno kultūros pamokas mums kaip perkūnas iš giedro dangaus“, – tvirtino motina.

Ji tikisi, kad mokyklos direktorius ištesės pažadą apklausti tą pamoką salėje buvusius kelių klasių vaikus ir kitus mokytojus.

„Dabar mokytojo pozicija viena, mano sūnaus ir jo draugo – kita. Teorijų galima daug prikurti, kai bus apklausti vaikai, viskas paaiškės“, – viliasi panevėžietė.
Kol kas ji nesvarsto, kaip elgsis, jei paaiškės, kad mokytojas iš tiesų jos vaiką čiupęs už gerklės trenkė į sieną.

Ką daryti, jei būtų įrodyta, kad pedagogas nesugeba suvaldyti įtūžio, svarsto ir kito šeštoko mama. Per tą pačią pamoką mokytojui, nupurčius vieną mokinį, į akis krito ant radiatoriaus sienelės padėtas kito vaiko treningas. Šį numetęs, pedagogas esą dar paspyrė drabužį po gimnastikos suoleliu ir pareiškė, kad skudurams sporto salėje ne vieta.

Mokytoją apskundė visa klasė

Po skandalingos pamokos šeštokai nukurnėjo pasipasakoti auklėtojai. Pasak Astos M., abu nukentėję berniukai pas ją atėjo paskutiniai, kai kiti vienas per kitą jau buvo išpasakoję, kaip mokytojas elgėsi su jų draugais.

„Atlėkę pas mane vaikai pareiškė norintys pasiskųsti. Vienas per kitą pradėjo pasakoti, kaip mokytojas griebė Darių (vardas pakeistas) už gerklės ir trenkė į sieną. Jis labai jautrus vaikas, pats per ašaras negalėjo net kalbėti. Nedrįsčiau tvirtinti, kad vaikai tokius dalykus išsigalvoja“, – pasakojo Asta M.

Pas mokyklos direktorių nuvesti nuo mokytojo galimai nukentėję berniukai po kūno kultūros pamokas likusias nuoskaudas išpasakojo raštu.

„Vienas jų rašo, kad mokytojas jį patempė, paėmė už kaklo ir pakėlė. Vaikai teigia, kad mokytojas šaukė ir keikėsi. Devyniolika metų dirbu mokykloje ir toks atvejis pirmas. Tarp vaikų nesutarimų pasitaiko, bet ne su mokytojais“, – stebėjosi direktorius Algirdas G.

Pasak jo, visai kitokį paaiškinimą pateikė incidentą matęs kitas mokytojas. Jo tikinimu, Gintautas K. neklaužadą tik nusivedęs už rankos ir griežtai išbaręs.
Surinkęs sporto salėje per kūno kultūros pamoką buvusių mokytojų ir mokinių paaiškinimus, mokyklos vadovas kitą savaitę žada kviestis akis į akį pasikalbėti visas puses – abu nukentėjusius vaikus, jų mamas ir mokytoją.

„Galutinius taškus sudėsime susėdę prie bendro stalo. Apie išvadas kalbėti anksti, kol neturiu liudininkų paaiškinimų“, – teigė direktorius.

Algirdas G. tvirtina skundų, kad Gintautas K. būtų peržengęs ribas, iki šiol nebuvo sulaukęs. Tačiau įstaigos vadovas pripažįsta, kad trisdešimt metų pedagogu dirbantis mokytojas – ūmaus būdo.

„Mokytojo charakteris ūmus, balsą pakelia, bet nėra buvę, kad smurtautų prieš mokinį“, – tvirtina direktorius.

Sutiktų tikrintis psichiką

Smurtu prieš mokinį apkaltintas Gintautas K. teisinasi esąs apšmeižtas – jis tik griežtai sudrausminęs apšilimo pratimų nenorėjusius daryti ir su guma išdykavusius šeštokus.

„Vaikai dažnai būna nepatenkinti, kad reikia mokytis, o ypač kūno kultūrą. Jiems atrodo, kad viską ir taip moka. O labiausiai jiems nepatinka paruošiamoji dalis, kai apšilimą, mankštą reikia daryti“, – karo kibirkštį įplieskusio konflikto priežastį savaip aiškino Gintautas K.

Mokytojas tvirtina pamokos pradžioje net kelis kartus perspėjęs gumą tampiusius išdykėlius. Pedagogas neigia vaiką paėmęs už gerklės ir trenkęs į sieną. Anot jo, tokius kaltinimus turėtų įrodyti medikų išvados, o jų nėra.

„Tai nerimti kaltinimai. Aš vaiką tik stūmiau, bet nebuvo nei smūgių, nei kėlimo, nei smaugimo. Po kokio penkto perspėjimo netampyti gumos vieną paėmiau už rankos, nuvedžiau prie sportuojančių, kitą suėmęs už pečių atvedžiau. Aš nežinau, kaip dar kitaip galėjau atvesti, jei negirdi, ką sakau. Sutinku, kad bariau juos, nes tyliai kalbėti neįmanoma. Bet keiksmažodžių tikrai nevartojau. Ne tik todėl, kad ne toje aplinkoje dirbu, bet netgi ne toje aplinkoje augau, kad keikčiausi, ypač šiuolaikiniais keiksmažodžiais, kuo mane kaltina“, – tvirtino mokyojas.

Mokytojo nestebina, kad ne tik apibartieji, bet ir kiti vaikai žėrė jam kaltinimus. Anot jo, vaikai niekada nepalaikys suaugusiųjų.

Pedagogas pripažįsta, kad jam užkliuvęs ir ne vietoje numestas treningas, tačiau ginasi drabužio nespardęs. Esą tą darę vaikai.

„Atkreipiau dėmesį, kad vienas šeštokas pro šalį bėgdamas tą treningėlį kojomis patrynė. Kodėl taip elgėsi, supratau tik tada, kai perskaičiau direktoriui surašytus paaiškinimus. Kalbos nėra, kad šitaip norėjo padaryti įkalčius prieš mane. Ne pirmą dieną dirbu, žinau, kokių dalykų jie gali prisigalvoti. Psichiką man reikėtų tikrinti, jei treningu grindis trinčiau“, – trylikamečių piktus kėslus įžvelgė mokytojas.

Pasak jo, maištingas amžius paaugliams pasireiškia anksčiau nei jų bendraamžiams prie keletą metų. Seniau mokytojams sunkiausia sutramdyti būdavę septintokus ir aštuntokus, dabar didžiausias galvos skausmas – šeštokai.