Tačiau apie darželius ir mokyklas naujakurių atžaloms, atrodo, bus pamiršta pagalvoti.

Artimiausios mokyklos, ypač pradinės jų klasės, jau dabar perpildytos, kai kurios dirba dvejomis pamainomis.

Tėvai susirūpinę, jog vaikams ūgtelėjus teks ieškoti privačių mokyklų arba rinktis esančias atokiau. Tuo tarpu savivaldybės atstovai teigia naujų mokyklų bei darželių steigimą suplanavę ir problemų dėl to kilti esą neturėtų.

Naujos statybos būste Fabijoniškėse gyvenanti Vilija augina paauglį sūnų. Šiuo metu jis lanko Pašilaičiuose esančią Gabijos gimnaziją, tačiau Vilija baiminasi, jog perpildytoje mokykloje sūnui mokytis nėra gerai. "Gyvename naujų namų komplekse šalia "BIG" prekybos centro. Sūnus apsisprendė mokytis Gabijos gimnazijoje, tačiau ji tokia perpildyta, jog imu abejoti, ar tai geras sprendimas. O kas bus, kai į naujus būstus įsikels kitapus Ukmergės gatvės pastatytų namų savininkai? Juk naujų mokyklų atidaryti niekas nepasivargino", - rūpesčiais dalijosi Vilija. Panašūs rūpesčiai kamuoja ir Santariškių gyvenvietės naujakurius.

"Dauguma naujos statybos Santariškių gyvenvietės būstų savininkų - jaunos šeimos. Kas bus, kai ūgtels jų atžalos? Iki mokyklos Jeruzalėje - apie 20 minučių kelio, tad pradinukus tėvams teks vežioti, o kitas klausimas, ar mokykla sugebės priimti naujų moksleivių antplūdį", - pasakojo Santariškių gyvenvietėje su dukra įsikūrusi Rima.

Moksleivių antplūdžio baiminasi ir mokyklų, esančių šiuose rajonuose, vadovai. Fabijoniškių Abraomo Kulviečio vidurinės mokyklos direktorė Kristina Gudelienė pasakojo, jog mokykla jau dabar yra perpildyta. "Dirbame dvejomis pamainomis, nes moksleivių skaičius pas mus yra gerokai per didelis. Nebeužtenka patalpų būreliams, užsiėmimams po pamokų, absoliučiai visos klasės užimtos - visur vyksta pamokos", - sakė K.Gudelienė. Anot jos, tai kelia rūpestį ir tėvams, be to, dauguma tėvų pageidauja, kad vaikas eitų į arčiausiai namų esančią mokyklą.

"Tačiau mes tiesiog nebegalime priimti dar daugiau moksleivių. Jei Fabijoniškėse artimiausiu metu neatsidarys dar viena mokykla, neįsivaizduoju, kur reikės mokytis naujakurių vaikams", - pastebėjo mokyklos direktorė.

Analogiška situacija ir Pašilaičiuose, šalia kurių greitai įsikurs naujos statybos Perkūnkiemio gyvenvietės namų savininkai. Pašilaičių Gabijos gimnazijos sekretorė pasakojo, jog teritoriškai visi naujai pastatyto Perkūnkiemio rajono moksleiviai priklauso šiai gimnazijai. "Neįsivaizduoju, kaip reikėtų sutalpinti tokį didelį papildomą moksleivių kiekį, jei visas Perkūnkiemis atitektų mums. Jau dabar esame perpildyti: mokykloje yra apie 990 vietų, o mes esame priėmę 1600 moksleivių", - sakė ji. Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė teigė, jog naujos mokyklos yra savivaldybės planuose. "Visose teritorijose pagal gyventojų skaičių suplanuojamos mokyklos bei vaikų darželiai. Šiuo metu prioritetas yra naujos mokyklos statyba Balsių rajone, po to rūpinsimės ir Perkūnkiemio problemomis", - sakė R.Rudukienė.

Savivaldybės Kultūros ir ugdymo departamento Švietimo skyriaus vedėjas Julius Skestenis pabrėžė, jog naujų mokyklų statyba - užtrunkantis procesas. "Balsiuose mokykla iki 2010-ųjų tikrai bus, dar planuojame atidaryti vieną naują darželį Pilaitėje, tuomet ateis ir Perkūnkiemio eilė. Esminė problema yra viską suderinti - rasti žemės sklypą, kuris būtų tinkamoje vietoje, apskaičiuoti kainą, rasti rangovus, viską sutarti - tik tuomet jau galima imtis realių statybos darbų", - sakė J.Skestenis.

Pasak jo, naujos mokyklos ir vaikų darželiai atidaromi atsižvelgiant į gyventojų skaičių, gyventojų prašymus.

Panašu, jog būtent gyventojų prašymų dėka nauja mokykla bus statoma jau minėtuose Balsiuose. Šio mikrorajono gyventojų bendruomenė savo jėgomis įtikino savivaldybę, kad jiems reikalinga nauja mokykla ir vaikų darželis.

"Šį klausimą pradėjome kelti dar 2002 metais, o realūs darbai prasidėjo tik dabar. Taigi kaip matote, - ketveri metai atkaklaus darbo", - sakė Balsių bendruomenės tarybos pirmininkas Rimantas Micka.

Jis pasakojo, kad su prašymais teko įveikti begales kliūčių - juk vyko ir merų, ir savivaldybės struktūros kaita, reikėjo įrodyti, jog mokyklai skirti žemės sklypai negali būti privatizuoti ar kitaip panaudoti. "Tačiau rezultatą jau turime. Manau, jog 2009-aisiais rugsėjo pirmąją į naują mokyklą galėsime pakviesti bent jau pradinukus", - džiaugėsi R.Micka.