Minėti siūlymai atsispindi valdančiajai koalicijai priklausančių liberalcentristų, socialdemokratų, valstiečių liaudininkų, socialliberalų ir pilietininkų frakcijų pirmadienį Seime įregistruotame nutarimo projekte.

„Tai yra realus ir finansiškai įgyvendinamas sprendimas. Nes pagal opozicijos užregistruotus nutarimų projektus reikėtų 300 milijonų–pusės milijardo litų. Tai – neįmanoma ir nepakeliama našta valstybės biudžetui. Siūlome normalų, realų sprendimą“, - DELFI sakė Liberalų ir centro sąjungos vicepirmininkas Algis Čaplikas.

Papildomai pakelti mokytojų atlyginimus 5 proc. reikėtų apie 100 milijonų litų, kurių valdantieji siūlo ieškoti Privatizavimo fonde. Tokiu atveju mažiau lėšų būtų skirta Nacionalinio stadiono statybai.

„Mes nesiūlome konservuoti stadiono statybos – siūlome stadiono statybos terminą atidėti, kad jis iškiltų ne 2009 m., o, tarkime, 2012 m.”, - aiškino A. Čaplikas.

„Niekas mūsų neverčia - per Dainų šventę šokome Vingio parke, sušoksime ir dar kartą. Tokie objektai nestatomi per vienerius metus“, - siūlymą grindė parlamentaras. Anot jo, net jei Vyriausybė iš karto stadionui skirtų reikiamas lėšas, per metus jų panaudoti nebūtų įmanoma.

Antradienį minėtą nutarimo projektą turėtų svarstyti Seimas. Kartu bus svarstomi opozicinių partijų pasiūlymai, kuriuose mokytojams siūloma algas kelti 20-25 proc.

Konservatoriai piktinasi cinišku požiūriu į mokytojus

„Jeigu mums kelia, kad ir 5 proc., irgi gerai. Visada sakau – geriau į kišenę negu iš jos“, - DELFI sakė rengiant ilgalaikę pedagoginių darbuotojų atlyginimų kėlimo programą dalyvavusi Vilniaus miesto švietimiečių profsąjungos lyderė Rūta Osipavičiūtė.

„Valdžios nenoras apkarpyti savo išlaidas yra bandymas pagrįstus mokytojų reikalavimus padaryti kuo nepopuliaresnius. Galime laukti, kad bus siūloma ir pensininkams apkarpyti pensijas“, - prognozavo Tėvynės sąjungos (TS) prezidiumo narys, TS švietimo grupės vadovas Mantas Adomėnas.

Jis atmetė priekaištus, kad konservatorių ir Liberalų sąjūdžio pateikti siūlymai – nerealūs ir neįgyvendinami, mat juose, pasak M. Adomėno, tiksliai nurodyta, iš kur paimti pinigų. M. Adomėnas teigė, jog po vienos televizijos laidos finansų ministras Rimantas Šadžius pareiškė, jog būtų iš kur paimti pinigų mokytojų atlyginimams pakelti jau dabar net neperskirstant biudžeto, bet ką reikės daryti, jeigu mokytojai streikuoti nenustos?

„Tai ciniškas požiūris į mokytojus, o pasiūlyti 5 proc. problemos neišspręs – mokytojų stygiaus problema po vasaros turėtų pastebimai paaštrėti“, - teigė M. Adomėnas.