Liberalai Petras Auštrevičius, Gintaras Steponavičius, prof. Kęstutis Glaveckas, Gintaras Šileikis siūlo Vyriausybei pasiskolinti reikalingą sumą (iki 200 mln. litų) ir mokytojų bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojų algas padidinti jau nuo 2008 m. gegužės 1 d. Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovų įsitikinimu, ši valstybės paskola galėtų būti dengiama 2008 m. valstybės biudžeto viršplaninėmis pajamos.

Liberalų teigimu, šiandienos mokytojų atlyginimai visiškai neatitinka šios profesijos atstovams keliamų reikalavimų. „Šiandieninis mokytojo atlyginimas yra toks apgailėtinas, kad paprasčiausiai menkina mokytojo garbę ir orumą. Tą akivaizdžiai patvirtina ir įsibėgėjantys streikai mokyklose. Esame įsitikinę, kad situacija švietime reikalauja ne tik dėmesio, bet ir realių sprendimų. Mokytojų atlyginimų padidinimas, būtų pirmasis žingsnis, kuris galėtų tapti ne tik prielaida streikams rimti, bet ir esminių pokyčių švietime pradžia“,- sako P. Auštrevičius.

„Būtina didinti atlyginimus ir mokytojams, ir ikimokyklinių įstaigų darbuotojams, kartu negalima apsiriboti vien atlyginimų klausimu. Vyriausybė turi pateikti neatidėliotinų sprendimų paketą, esminėms permainoms švietime“,- sako G. Steponavičius. Todėl Seimo nutarime Liberalų sąjūdis siūlo pavesti Vyriausybei iki 2008 m. gegužės 1 d. parengti ir pateikti Seimui neatidėliotinų priemonių planą, kokybiniams pokyčiams švietime.

Liberalų sąjūdis jau yra pasiūlęs 10 konkrečių darbų padėčiai švietime pakeisti. Liberalų įsitikinimu, būtina stiprinti mokytojo profesijos prestižą, atsisakyti centralizuoto mokyklų valdymo, mažinti popierizmą, daugiau teisių suteikti mokyklų bendruomenėms, plėsti įstaigų finansinį savarankiškumą. Liberalų sąjūdis taip pat siūlo lanksčiau reguliuoti darbo santykius mokykloje, iš esmės pertvarkyti pedagogų rengimo sistemą ir keisti ugdymo turinį, taip kad būtų ugdomi jauno žmogaus gebėjimai ir kūrybiškumas.