Apie tai, kas yra fantastai ir kuo jie iš tikrųjų užsiima, kalbamės su dviem klaipėdiečiais, naujojo fantastų klubo „WAF“ nariais - Tadu Rimkumi ir Andrejumi Smirnovu.

Fantastiškas žodynas

Tiems, kas pirmą kartą girdi apie fantastus, būtinas šioks toks žodynas. Tikrai ne kiekvienas mėgėjas supras, ką reiškia nuolat minimas „larpas“.

LARPG (live action role playing games) – vadinamosios lauko žaidynės. Pagal meistrų sukurtą siužetą, pasiskirstę vaidmenimis, fantastai vykdo įvairias misijas, stengiasi kuo geriau atskleisti savo personažą ir, žinoma, nugalėti. Tai - gyvo veiksmo simuliaciniai žaidimai.

RPG (role playing games) - bendras žanras. Į jį įeina ir kompiuteriniai, ir stalo žaidimai. Žaidėjas turi savo personažą, kuriuo žaidžia.

Meistras – kažkas panašaus į ministrą pirmininką. Jis kuria RPG arba LARPG pasaulį, supažindina žaidėjus su jo istorija, seka, kad būtų laikomasi taisyklių.

Yra ir daugybė kitų terminų, kurie vartojami apibūdinti turimam gyvybių skaičiui lauko žaidynių metu ar savo ginklų galingumui. Stalo žaidynės taip pat turi gausybę terminų, paaiškinančių vis kitokį veiklos niuansą.

Klubo užmojai dideli

Prieš kelis mėnesius iki tol padrikai laikęsi Klaipėdos fantastai susibūrė į klubą. Jis vienija ne tik fantastikos, bet ir „anime“ žanro mėgėjus. Klube dabar 15 narių. „WAF“ glaudžiai bendrauja su Klaipėdos universiteto studentų sąjunga.

Universitete klubas turi patalpas. Su kitais Lietuvos fantastų klubais kol kas nėra palaikomi jokie ryšiai. Anot Tado: „pirmiausia reikia tvirtai atsistoti ant savo kojų“.

Klaipėdos fantastų klubas turi nemenkų užmojų. Tikimasi ateinančią vasarą prie Skuodo, 70 hektarų poligone, surengti lauko žaidynes. Šią savaitę fantastai tarsis, koks pasaulis bus kuriamas žaidynėms, kokios bus jo taisyklės.

Vaikinai prisipažįsta, kad turi minčių pradėti rengti ir oficialius turnyrus. Tai tokios pat lauko žaidynės, bet su sportine dvasia. Jų nugalėtojai patenka į regioninius, Europos, vėliau ir į pasaulio čempionatus.

Klube taip pat didelis dėmesys bus skiriamas RPG gerbėjams, Andrejus pats, kaip kukliai prisipažįsta, kartais pabūna meistru.

Tie, kas nesidomi žaidimais, rašys noveles, yra norinčių piešti. Tadas tikisi, kad Klaipėdos fantastai savo tinklalapyje ilgainiui steigs kūrybos puslapius.

Ginkluotė savo jėgomis

Anot Tado, lauko žaidynės įtraukia visus, kas tik jas pabando. Vieni įsijaučia greičiau, kiti lėčiau, bet įsijautę pamiršta viską aplink. Vykdami į žaidynes, fantastai ruošiasi, kad kuo geriau įkūnytų savo personažą.

Tadas pasiruošti paskutinėms žaidynėms, kuriose dalyvavo, teturėjo tris savaites. Per tą laiką sugebėjo beveik pabaigti šarvus. Jie buvo gaminami iš stiklo pluošto ir poliesterio dervos. Metaliniai šarvai trukdytų greitai judėti.

Andrejus žaidynėse buvo magas. Kostiumui jis sugaišo mažiau laiko. Tačiau magas turi sugalvoti krūvą užkeikimų, ritualų bei turėti savo burtų knygą.

Andrejus ginklus užsisako iš Latvijos. Ten pažįsta meistrą, kuris juos padaro labai autentiškus. Tiesa, ginklai dažniausiai gaminami iš medienos. Kiekviena meistrų komanda, rengdama žaidynes, turi savo reikalavimus ginklų svoriui, ilgiui, net medžiagoms. Yra fantastų, kurie kovoja ne tik kardais, bet valdo ir lankus, kuokas ar kitus ginklus.

Klaipėdos fantastai kiekvieną sekmadienį renkasi į treniruotes, kur mokosi valdyti savo kovos ginklus.

Vaikinai juokauja, kad personažą LARPG renkasi pagal nuotaiką: kartais norisi pabūti magu, kartais kariu, o kartais paprastu prekeiviu.

Fantastai įtraukia

Tėvai dažniausiai supranta fantastus. Tado ir Andrejaus mamos netgi padeda pasigaminti kostiumus žaidynėms. Dauguma draugų taip pat žavisi netradicine veikla. Aišku, yra ir tokių, kurie sukioja pirštą prie smilkinio. Senesni žmonės, pamatę magą, atliekantį savo ritualus, gali pamanyti, kad tai sektantų sueiga.

Tadas ir Andrejus kartu su fantastais jau gana ilgai. Anot vaikinų, vieniems patinka skaityti knygas, kitiems žiūrėti televizorių - taip juos traukia fantastų veikla.

Fantastai, be realiojo, turi dar vieną pasaulį, kuriame egzistuoja visai kitos taisyklės, kur galima tapti tuo, kuo niekada negalėtum būti realiame gyvenime. Jei nori, tampi magu, jei nori - žudiku, imperatoriumi, sargybiniu, prekeiviu.

Žaisdamas LARPG arba RPG pamiršti visus kasdienius rūpesčius.

Tie, kas piktinasi fantastais, turėtų žinoti, kad žaidynės nėra tik pasisėdėjimas prie laužo. Jų metu išvis draudžiama vartoti alkoholį. O norint sukurti žaidimo pasaulį ar vien tik savo herojų, reikia turėti lakią vaizduotę, būti drąsiam ir eksperimentuojančiam.

Žmogus, kartą dalyvavęs lauko žaidynėse, niekada jų nepamirš. Gali būti, kad kartkartėmis susigraudins atsiminęs, kaip vaikėsi bjaurų dvorfą, arba kokią gražią panelę išgelbėjo iš juodojo mago nagų.