L. Lapinskas pasipiktino, kad Lukiškių TIK atsisakė kreiptis į teismą su teikimu dėl jo perkėlimo į pataisos namus – esą dėl tokio įkalinimo įstaigos darbuotojų neteisėto elgesio jam buvo užkirstas kelias pagerinti kalinimo sąlygas.

Nuteistasis įsitikinęs, kad jau gali būti perkeltas į pataisos namus, nes teismas jam yra skyręs tik pirmuosius 10 metų kalėti kalėjime – kadangi jis bausmę atlieka nuo 2005-ųjų, esą už gerą elgesį gali būti pagerintos sąlygos.

Į teismą įkalinimo įstaigą padavęs L. Lapinskas viliasi, kad Lukiškių TIK bus įpareigotas patenkinti jo reikalavimą ir su teikimu kreipsis į teismą.

Lapino skundą pirmadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo teisėja Jolanta Čepukėnienė. Į teismą iš Lukiškių TIK pristatytą šaltakraujišką nusikaltėlį pasitiko jo šeimos nariai bei draugai.

Tačiau L. Lapinsko skundo teismas net negalėjo išnagrinėti – paaiškėjo, kad prie bylos nėra prijungta nuteistojo asmens byla, saugoma Lukiškių TIK. Kaip aiškino Lapinui atstovaujantis advokatas, šioje byloje yra duomenų apie kalinio elgesį už grotų ir jo „nepavojingumą visuomenei“.

L. Lapinsko skundas toliau bus nagrinėjamas tik rugsėjį, kai teismas gaus jo asmens bylą.

DELFI primena, kad gaujai, kuri buvo pripažinta kalta dėl dviejų nužudymų, sužalojimų, narkotikų platinimo, neteisėto ginklų ir sprogmenų laikymo bei turto prievartavimo, vadovavęs L. Lapinskas buvo nuteistas 20 metų nelaisvės.

Pusę šios bausmės L. Lapinskui nurodyta atlikti Lukiškių kalėjime – tik tada jį bus galima perkelti į pataisos namus. Teismas griežtą tvarką gaujoje įvedusiam nusikaltėliui neskyrė griežčiausios bausmės, nes esą grupuotė „veikė ne itin ilgą laiką bei nepadarė tokių nusikalstamų veikų, už kurias būtų numatytas įkalinimas iki gyvos galvos“.

Kitiems L. Lapinsko vadovaujamos gaujos nariams Vilniaus apygardos teismas skyrė dar švelnesnes bausmes. Net septyni gaujos nariai sulaukė teismo malonės, nes tyrimo pradžioje sutiko bendradarbiauti su pareigūnais ir padėjo jiems atskleisti L. Lapinsko vadovaujamos gaujos nusikaltimus.

L. Lapinską sutiko išduoti ir daugiausia prie tyrimo sėkmės prisidėjo jo parankiniais laikyti Mantas Karalius ir Paulius Miškinis, už sunkius nusikaltimus nuteisti tik ketveriems metams nelaisvės. Negriežtomis bausmėmis juos nuteisti siūlė ir valstybinį kaltinimą palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras.

Prieš teismą stojo net trylika 17-24 metų gaujos narių, keli jų teismo laukė laisvėje. Kiti buvo suimti 2005-ųjų sausį ir vasarį.

Nustatyta, kad gaujos nariai 2003 metų sausio 20 dieną miško masyve, prie kelio Vilnius-Ukmergė, nužudė Vilių Bogačenką, o 2004 metų birželio 26 dieną miške, šalia kelio Dūkštas-Kernavė, Širvintų rajone, susidorojo su Aleksejumi Naruševičiumi. Nužudytieji buvo užkasti.

L. Lapinsko grupuotė užsiėmė ne tik turto prievartavimu bei savavaldžiavimu, bet išsinuomotuose butuose bei garažuose laikė bei platino didelius kiekius narkotinių medžiagų – heroiną, kanapių dervą, psichotropinę medžiagą metamfetaminą.

Grupuotė neteisėtai įgijo ir laikė įvairaus kalibro šautuvus, pistoletus bei sprogstamąsias medžiagas.

Su keliais gaujai neparankiais asmenimis buvo bandyta susidoroti. L. Lapinskas buvo įvedęs griežtą tvarką ir nepaklusnius, prasiskolinusius, nepagarbiai bendraujančius savo parankinius baudė kumščiais, peilių dūriais. Iš vieno vyriškio jie išsityčiojo, kai liepė šokti striptizą ir tai nufilmavo.