Vilniaus apygardos teismas antradienį paskelbė, kad dėl tyčinio nužudymo ir fizinio skausmo sukėlimo kaltu pripažįstamas oficialiai niekur nedirbantis Deimantas Stakelis, draugų pramintas Buduliu.

Teisėjas Stasys Lemežis nutarė, kad D. Stakelis už grotų turės praleisti 7 metus 6 mėnesius. Bet tik tada, kai nuosprendis įsiteisės – teismo verdikto laisvėje laukęs nuteistasis dar galės pateikti apeliacinį skundą aukštesnės instancijos teismui.

D. Stakelis šia teise pasinaudos – iš karto po paskelbimo ėmė klausinėti, kaip galės pateikti apeliacinį skundą.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad D. Stakelis dar 2014 m. gegužės pradžioje sumušė Aleksandrą Z. – vienuolika parų ligoninėje praleidęs vyras mirė dėl kraujo išsiliejimo į smegenis.

Ekspertai nustatė, kad vyro mirtį sukėlė du smūgiai, suduoti į galvą.

Į medikus Aleksandras Z. kreipėsi ne iš karto – jis dar kurį laiką girtavo savo namuose. Manoma, kad vyras galėjo išgyventi, jeigu iš karto būtų kreipęsis pagalbos.

Naujininkų mikrorajone gyvenęs vyras buvo nužudytas per išgertuves – jo namuose taksistu dirbantis vyras visą savaitę šventė gimtadienį. Alkoholio čia netrūko – už viską mokėjo taksistas. Šis gimtadienis sutapo ir su Pergalės dienos minėjimu – vyrai taip pat ją triukšmingai paminėjo.

Vieną dieną D. Stakelis pastebėjo, kaip pas Aleksandrą Z. laikinai gyvenęs Aleksejus M. knaisiojasi po tuo metu miegojusio taksisto piniginę – tai vyrą labai įsiutino: esą negana to, kad jis už dyką lėbauja, dar jam maža, nori pinigus pavogti. Ir čia pat jį išvadino „krysa“ (žiurke) – pagal kalinių žargoną, tai asmuo, kuris vagia iš savų.

D. Stakelis norėjo surengti savo teismą vagišiui, tačiau jam kelią užkirto taksistas. „Vyrai, baikite, esame svečiuose, nepradėkime tokių dalykų“, - kalbėjo jis. Ir čia pat pasiūlė tęsti išgertuves, o Aleksejui M. padavė atskirą stikliuką – esą jis yra kompanijos atstumtasis.

Bet to D. Stakeliui neužteko – jis vis tiek nutarė sumušti Aleksejų M. Todėl vėliau, kai Aleksejus M. ir Aleksandras Z. nuėjo į kitą kambarį pasikalbėti, iš paskos atsėlino ir D. Stakelis – tarp vyrų kilo konfliktas, vieno jų rankose atsirado pneumatinis šautuvas. Tai D. Stakelį dar labiau įsiutino – ginklą atėmęs jis Aleksandrui Z., kuris bandė užstoti pinigus pavogti norėjusį Aleksejų M., smogė pora kartų į galvą.

D. Stakelis teisinosi, kad taip esą gynėsi nuo buto šeimininko, kuris neva norėjo jam per galvą smogti su šautuvo buože. Tačiau teismas konstatavo, kad jokios būtinosios ginties nebuvo – D. Stakelis pirmiausiai šautuvą atėmė, o tik po to ėmė mušti beginklį šeimininką.

Po šių muštynių Aleksandras Z. toliau girtavo savo namuose, bet jo sveikatos būklė buvo prasta – traumą patyręs vyras dažnai griuvinėjo.

„Šios nelaimės priežastis – besaikis girtavimas, visų girtavimas – tiek nukentėjusiojo, tiek nuteistojo“, – pabrėžė teisėjas.

Pasak jo, kiekvienas žmogus, suduodantis kitam smūgį, turi suvokti galimas pasekmes – nuo padarytų sužalojimų gali įvykti mirtis.

Pasak teismo, Aleksandras Z. ligoninėje buvo gydomas beveik dvi savaites, jam buvo atliktos sudėtingos operacijos, tačiau jo gyvybės taip ir nepavyko išgelbėti. Vyro gydymas ligoninei atsiėjo beveik 6 tūkst. eurų – šią sumą nuteistasis turės sumokėti Ligonių kasoms.