Už pusę litro – vienuolika litų. Tiek kainavo į mineralinio vandens buteliuką įpiltas skystis, pagamintas iš izopropilo alkoholio. Jis yra naudojamas skiediniuose ar mišiniuose su kitomis medžiagomis pramonėje, buityje kaip organinių medžiagų tirpiklis, valiklis.

Izopropilo alkoholis yra toksiškesnis už etilo alkoholį, todėl centrinę nervų sistemą slopina dvigubai stipriau, be to, jis yra daug pavojingesnis žmogaus sveikatai ir gyvybei, o išgertas didesnėmis dozėmis labai dažnai sukelia mirtį.

Nelegaliame, tik saviems veikiančiame bare sostinės Kalvarijų gatvėje, „stebuklinguosius lašus“ norėjo įsigyti ne vienas dėl alkoholizmo problemų turintis vyras ar moteris – tereikėjo tik turėti pinigų.

Policijos pareigūnai išsiaiškino, kad vadinamąjį pilstuką pardavinėjo anksčiau neteista ir šiuo metu niekur nedirbanti 38 metų vilnietė Teresa Kimbar. Jos baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismas nutarė, kad moteris ne tik neteisėtai prekiavo denatūruoto etilo alkoholio skiediniu, bet ir į apyvartą išleido kenksmingą žmogaus sveikatai ar gyvybei produkciją.

Už šias nusikalstamas veikas teismas T. Kimbar skyrė 15 MGL (1 950 litų arba 564 eurų) baudą. Ją nuteistoji, jeigu nuosprendžio neskųs apeliacine tvarka, turės sumokėti per du mėnesius.

„Izopropilo alkoholis maždaug du kartus nuodingesnis už etilo alkoholį, o acetonas, į kurį metabolizuojasi apie 80 proc. izopropilo alkoholio už etilo alkoholį pavojingesnis net 4 kartus“, – skelbdamas nuosprendį pažymėjo teisėjas Dariušas Lučinskis.

Bylos duomenimis nustatyta, kad žmogaus gyvybei kenksmingą alkoholinį gėrimą, kurio tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra 41,7 proc., T. Kimbar vienam vyrui pardavė balandžio 14-ąją.

Kad Kalvarijų g. esančiame daugiabutyje T. Kimbar prekiauja cigaretėmis ir alkoholiniais gėrimais, policijos pareigūnai žinojo ir anksčiau.

„Tą dieną su kolega privažiavome prie daugiabučio, kuriame ji gyvena, kai pamatėme išeinantį asocialų vyrą – pamatęs mus jis išsigando, bandė sprukti, bet mes sulaikėme, – pasakojo policijos pareigūnas Povilas Revuckas. – Sulaikytas vyras prisipažino, kad ką tik nusipirko butelį alkoholio.“

Pareigūno teigimu, pirkėjas neslėpė, kad ne pirmą kartą apsilankė pas T. Kimbar.

„Praėjus dviem savaitėms po šio įvykio bute atlikome kratą – jos metu radome 5 litrų talpas su spirito kvapu“, – P. Revuckas teisme sakė, kad prie daugiabučio, kuriame gyvena T. Kimbar, kaip baras yra įrengtas priestatas.

Tuo metu alkoholio nusipirkęs vyras sakė, kad bute net buvo įrengtas prekystalis.

„Kai atėjau, už prekystalio stovėjo moteriškė, panaši į pardavėją – ji ištraukė dviejų litrų talpos butelį ir man įpylė apie 100 ml paragauti, taip pat davė užkąsti riekelę apelsino, – sakė jis. – Kai man tiko, alkoholį įpylė į buteliuką.“

Pirkėjas sakė, kad visi aplinkiniai gyventojai žino, kad bute yra pardavinėjamas ne tik alkoholis, bet ir cigaretes. „Čia apsiperka daug žmonių“, – teigė jis.

Tuo metu T. Kimbar nepripažino, kad užsiėmė prekyba pilstuku ir aiškino, kad nepažįsta pirkėjo, įsigijusio mirtį sukelti galinčio alkoholinio gėrimo.

„Nesu jo mačiusi akyse – teismo posėdyje pamačiau pirmą kartą“, – teigė anksčiau už spirito laikymą nedideliu kiekiu bausta moteris.

T. Kimbar taip pat neigė, kad jos keturių kambarių bute veikė nelegalus baras – esą ji priestatą įrengusi tam, kad „jame galėtų pasėdėti, parūkyti“.

„O kratos metu užfiksuotas staliukas su citrinos užkandžiu buvo dėl to, jog mano vyras išvakarėse su draugu vartojo alkoholinius gėrimus“, – atsakomybės kratėsi nuteistoji.