Vilniaus pataisos namų direktorius Arvydas Ižička sakė, kad I. Achremovas gali būti išleistas iki vidurdienio. Taip ir buvo padaryta: iš Vilniaus pataisos namų I. Achremovas išėjo apie 11.50 val.

"Įstatymas numato, kad mes privalome jį paleisti pirmoje dienos pusėje. Tai priklauso nuo to, kada jis susiruoš. Jis yra dirbantis asmuo, privalo priduoti savo darbo vietą, atsiskaityti su įstaiga ir tada bus paleistas", - BNS antradienį sakė Vilniaus pataisos namų direktorius Arvydas Ižička.

I. Achremovo prie pataisos namų durų laukė artimieji: du vyrai ir moteris, dar pora žmonių buvo prie pataisos namų vartų stovėjusiame „Peugeot 307“.

Išėjęs I. Achremovas pasisveikino su laukusiais ir greitai sėdo į automobilį, vengdamas žurnalistų klausimų.

Teismas atkreipė dėmesį, jog būdamas už grotų, jis tik vieną kartą buvo baustas, 16 kartų skatintas už gerą darbą ir elgesį, pasižymi "gera emocine pusiausvyra", yra mandagus.

Teismą įtikino kalinio pasikeitimas

Žurnalistą nušovęs I. Achremovas atleistas nuo 6 metų 6 mėnesių 11 dienų bausmės, jis privalės 4 kartus per mėnesį registruotis gyvenamosios vietos Pataisos inspekcijoje.

I. Achremovą paleisti nusprendusi teisėjų Daivos Kazlauskienės, Loretos Ulbienės ir Jūratės Damanskienės kolegija pažymėjo, kad „nuteisto asmens lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigos – tai nėra visiškas atleidimas nuo paskirtos bausmės ar neatliktos bausmės „dovanojimas“ – asmuo, paleistas lygtinai iš pataisos įstaigos, yra prižiūrimas ir stebimas, jam gali būti nustatomi įvairūs įpareigojimai, griežti suvaržymai ir net menkiausias pažeidimas gali nulemti lygtinio paleidimo taikymo panaikinimą ir asmens grąžinimą į pataisos įstaigą likusios bausmės atlikimui“.

„Darytina akivaizdi išvada, kad visos lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos sąlygos egzistuoja, todėl tikslinga nuteistojo I. Achremovo atžvilgiu pritaikyti lygtinį paleidimą, nes teismas priėjo neabejotinos išvados, jog nuteistojo I. Achremovo asmenybės progresas bausmės atlikimo metu yra akivaizdus, bausmės paskirtis atlikta, o jos tikslai toliau gali būti užtikrinami prižiūrint nuteistąjį I. Achremovą neizoliuotą nuo visuomenės“, – neskundžiamoje nutartyje pabrėžė teisėjų kolegija.

Teismas taip pat pabrėžė, kad vien tik padaryto nusikaltimo sunkumas, jo pobūdis ar pavojingumas negali būti pripažįstamas pagrindu, dėl kurio asmeniui nebūtų taikomas lygtinis paleidimas – padaryto nusikaltimo sunkumas nekinta visos atliekamos laisvės atėmimo bausmės metu ir netgi neišnyksta pilnai atlikus visą laisvės atėmimo bausmę.

„Nepaisant išimtinai teigiamai vertinamo nuteistojo I. Achremovo elgesio bausmės atlikimo metu, atkreiptinas dėmesys dar ir į tai, kad jau ikiteisminio tyrimo metu I. Achremovas padėjo ikiteisminio tyrimo pareigūnams susekti kitus gaujos narius ir teismas pripažino tai kaip I. Achremovo atsakomybę lengvinančią aplinkybę. Tai, vertinant I.Achremovo asmenybę, patvirtina, jog jo elgesys teigiamas ne tik bausmės atlikimo metu, bet dar ir prieš priimant apkaltinamąjį nuosprendį“, – pabrėžė teisėjai.

Nuteistasis įpareigotas registruotis pataisos įstaigoje, būti namuose nuo 22 iki 6 valandos ryto, išskyrus jei tai susiję su darbu, neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau nei septynioms paroms.

I.Achremovas yra pranešęs, jog išėjęs iš įkalinimo įstaigos, apsigyvens pas tėvus Vilniuje.

Teismas paskelbė, kad esant menkiausiam pažeidimui, lygtinis paleidimas gali būti panaikintas, ir nuteistasis gali būti grąžintas į įkalinimo įstaigą.

Teismo nutartį antradienį išklausė tik I. Achremovo advokatas, pats nuteistasis posėdyje nedalyvavo.

I. Achremovas įkalinimo įstaigose praleido 18 metų, 5 mėnesius ir 20 dienų. Jam buvo likę kalėti šešeri metai metai, 6 mėnesiai ir 11 dienų.

Buvęs nusikalstamo susivienijimo "Vilniaus brigada" narys yra ne kartą siekęs lygtinio paleidimo, tačiau jo prašymai būdavo atmetami. Pastarąjį kartą I. Achremovas į laisvę nesėkmingai bandė išeiti pernai rugpjūtį.

Jis buvo sulaikytas ir suimtas 1993-iųjų spalio 21 dieną ir nuo tada laikomas nelaisvėje.

Dienraščio "Respublika" žurnalistas V. Lingys buvo nužudytas 1993 metų spalio 12 dieną Vilniuje.

Už nusikaltimą 1994-ųjų lapkritį buvo nuteisti "Vilniaus brigados" vadeiva Borisas Dekanidzė ir trys jo parankiniai - I. Achremovas, Viačeslavas Slavickis bei Borisas Bobičenka. B. Dekanidzei 1995 metais įvykdyta išimtinė mirties bausmė, o V. Slavickis ir B. Bobičenka pataisos namuose atliko teismo skirtą bausmę ir dabar yra laisvėje.

Žurnalistą nušovusiam I. Achremovui buvo skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos. 2004-aisiais veikos perkvalifikuotos į naujojo Baudžiamojo kodekso straipsnius ir vilniečiui skirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė.