Pareigūnai turi duomenų, kad Lietuvoje, o ypač sostinėje, didėja kanapių sėklų bei tam tikros įrangos, skirtos kanapių auginimui, paklausa, populiarėja kanapių auginimas buitinėmis namudinėmis sąlygomis - įrengiant „laboratorijas“. Kontroliuodami narkotinių medžiagų platinimą tarp jaunimo bei analizuodami gaunamus duomenis apie sostinėje daromas nusikalstamas veikas, NKS pareigūnai vykdė ilgalaikes priemones Vilniaus mieste.

Tikslinių priemonių metu, trukusių savaitę, pareigūnai sulaikė: K. L. (gim. 1986 m.), M. M. (gim. 1980 m.), E. J. (gim. 1985 m.). Atlikus kratą T. Ševčenkos g. esančiose patalpose buvo aptikta kanapių auginimo „laboratorija“, iš kurios paimta 24 kanapių augalai. Kratos metu L. Asanavičiūtės g., rasta ir paimta daugiau kaip 1 kg sausos augalinės kilmės medžiagos, kaip įtariama, kanapių ir jų dalių, paruoštų vartojimui. Tęsiant tikslinę priemonę atlikta krata name, esančiame Šerkšno g., kur taip pat rasta įrengta „laboratorija“ kanapių auginimui. Joje rasta: 46 užauginti kanapių augalai, apie 100 gramų sausos augalinės kilmės medžiagos, kaip įtariama, kanapių ir jų dalių, apie 50 gramų, kaip įtariama, kanapių sėklų. Įtarus neteisėtu narkotinių medžiagų auginimu ir disponavimu, sulaikytas V. P. (gim. 1982 m.).

Vėliau atlikus kratą Kapsų g. esančiame bute aptikta dar viena, kaip įtariama, grybienos ir grybų, turinčių psilocibino ar psilocino, bei kanapių „laboratorija“. Joje rasti septyni vazonai su užaugintais kanapių augalais. Įtarus šia nusikalstama veika, sulaikytas M. S. (gim. 1988 m.). Nors haliucinogeniniai grybai mažiausiai paplitusi narkotikų grupė Lietuvoje, tačiau jais jau eksperimentuoja Lietuvos jaunimas.

Įtariamiesiems gresia iki 8 metų nelaisvės.

Šiais metais jau išaiškintos keturios kanapių auginimo „laboratorijos“ ir nutraukta jų veikla. „Laboratorijose“ buvo įrengta drėkinimo įranga, vėdinimo sistemos, jose auginami skirtingų rūšių kanapių augalai. Rasti ir paimti užrašai, pakavimo medžiagos, svėrimo įranga, pneumatiniai, oriniai, smulkaus kalibro ir guminėmis kulkomis šaudantys revolveriai bei pistoletai ir t.t.