Jonas Paulius II gyvena Vilniuje

„Buvęs popiežius Kazimieras Voityla vakar norėjo mane partrenkti važiuodamas atbulas. Jis gyvena kaimynystėje, - pareiškė į BPC paskambinusi moteris. – Ir kažkokią techniką nešėsi. Jei technika ar pinigai, tada gerai. Bet jei sprogmuo, tada vėl neramu bus gyventi“.

BPC darbuotojai bandant pasitikslinti, ar skambinančioji tikrai turi mintyje buvusį Romos popiežių, moteris patikslino: „Jonas Paulius antrasis ar trečiasis! Nebesuskaičiuoju“.

- Bet jis jau prieš keletą metų miręs.

- Miręs, nemiręs... Čia dar klaustukų yra!

- Jis Vilniuje buvo prieš keliolika metų ir jau seniai miręs!

- Nu, jūs jau visai... Tai aš be reikalo 1993-iais pergyvenau, kad jo nenudėtų?!

„Pavartykit tą pareiškimą“

„Rašiau pareiškimą Policijos departamentui – man labai stipriai su šaukštu liežuvį krapšto. Man burna nesukruvinta, tik labai liežuvį krapštė. Pavartykit tą pareiškimą – ar priimtas“, - prašė kita skambintoja.

Negražus persekiotojas

Į BPC paskambinusios moters kalbos pradžia įtarimų nesukėlė: ji pareiškė, jog kasdien ją, einančią Subačiaus gatve, persekioja ir neleidžia praeiti iš matymo pažįstamas vyras. Operatoriui ėmus teirautis, kaip tas žmogus atrodo, moteris paaiškino, kad tai aukštas vyras negražiu veidu ir negražiai apsirengęs.

Paklausta, ką konkrečiai tas vyras daro, moteris paaiškino: „Stipriai mojuoja atkišęs ausį“. Esą jis jai grasinantis: „Padarysiu, kad niekur nepraeisi! Būsi sutrypta!“

Paskui moteris prašė apraminti vieną šiaulietį, pasakojo apie blogai besielgiančius darbdavius ir apie moterį, išvis negėrusią iki 40 metų.

Pasiteiravus, ar jai viskas gerai su sveikata, moteriškė pareiškė: „Normaliai. Gerai, kad paklausėt, ar aš sveiko proto“.

Pietų pertrauka baigiasi!

„Buvo užsakymas iš „Čili Kinijos“. Galite patikrinti, kada bus iš tikrųjų? Nes pas mus pietų pertrauka iki 12-os“, - teiravosi vienos sostinės Laisvės prospekte esančios įstaigos darbuotoja.

Pagalbos linija

Ši pagyvenusi vilnietė per valandą į BPC paskambino maždaug 20 kartų.

„Čia pagalbos linija? Kodėl man nepadedat? Mano namo stogą reikia perdengti. Reikia mašinos ir kt.“ , - prašė moteriškė.

Po minutės kitos ji vėl skambino: „Atvažiuokite, jei galite. Suprantate, turiu namą. Jis griūna. Reikia mašinos“, - vėl apie savo stogą pasakojo skambintoja.

Į klausimą, ar ji žino, kur skambina – čia galima prašyti tik greitosios pagalbos, ugniagesių ir policijos pagalbos, moteris atsakė klausimu: „O kas yra pagalbos linija?“

Po minutėlės vėl paskambinusi ji kažkodėl pažadėjo skųstis gimdymo namais, o paskui vėl ėmė prašyti pagalbos perdengiant stogą.

- Norite, kad ugniagesiai stogą pakeistų?

- Taip.

- Laukite. Bet turbūt nesulauksite.

- Kodėl?! Teta, taip negalima!

Daugiabučio bendrijos prašymas

Vieno Kaune esančio daugiabučio namo bendrija irgi tiki BPC visagalybe: bendrija centrui atsiuntė elektroninį laišką su savo namo nuotraukomis ir prašymu įpareigoti Kauno savivaldybę skirti pinigų šio pastato remontui.

Skambina ir kinai

Tarp neįprastų skambintojų pateko ir kinai, manantys, kad Lietuvos BPC darbuotojai turėtų kalbėti jų kalba.

Paskambinęs užsienietis nė nebandė šnekėti kokia nors europietiška kalba – iškart ėmė kažką pasakoti kiniškai. BPC darbuotojas, supratęs, kad lietuviškai šis žmogus nemoka nė žodžio, pabandė su juo kalbėti rusiškai. „Aš kankinu žmogų!“, - laužydamas liežuvį rusiškai ištarė kinas ir vėl ėmė tratėti savo kalba. Paskui rusų kalba pasakė, kad kažkoks žmogus sudaužė langą. Į klausimą, kur tai įvyko, skambintojas vėl kažką pasakė kiniškai ir galų gale pareiškė rusiškai: „Aš kava“. Nusprendęs, kad skambintojas nori pasakyti esąs kavinėje, operatorius pasiteiravo, kaip kavinė vadinasi. Šis klausimas kažkodėl labai pradžiugino kiną ir jis entuziastingai sušuko rusiškai: „Da, da, da da!“ (Taip, taip, taip, taip!). Klausinėjamas, kur jis yra, kinas galų gale pareiškė: „Aš nežinau“.

Tik savo gimtąją kalbą mokantys kinai yra bandę ir dar kartą kažką pranešti BPC. Vyras ilgokai kažką pasakojo kiniškai, kartais pabandydamas įterpti kokią nors nerišlią ir bereikšmę frazę rusų kalbą. Kadangi fone girdėjosi kitų kinų balsai, operatorius skambintojo paklausė, gal kas nors iš jo draugų geriau moka rusų kalbą. Tai išgirdęs vyras užprotestavo: „Niet, niet, ja samaja lučšaja!“ (Ne, ne, aš pati geriausia!).

Žmona užsidarė su meilužiu

Į BPC paskambinęs vyras iškart paprašė atsiųsti ekipažą. Jis paaiškino, jog grįžęs namo užklupo žmoną su meilužiu, tačiau šie neatidaro buto durų. Vyriškis pageidavo, kad atvažiuotų policininkai ir padėtų jam patekti į vidų, nes jis nenorįs laužyti durų.

Vyriškis labai nusivylė išgirdęs, kad policija į tokius reikalus nesikiša. Kiek patylėjęs jis pasiteiravo, ar jam gresia atsakomybė, jei jis sumuš žmonos meilužį.

Vyras užsidarė su meiluže

Moteris, kurios vyras, susipykęs su žmona, išėjo pas kitą damą, paskambinusi į BPC teiravosi, ar Lietuvoje yra įstatymas, saugantis šeimos teises. „Man reikia vyrą parsivest namo. Aš kaip ir galėčiau, bet norėjau dar įstatymus sužinot, pasikonsultuoti noriu, - paaiškino moteris. – Laiptinės durys koduotos, vyras savo mobilų namie paliko, o ta moteris telefonu neatsiliepia. Ką tokiu atveju galima padaryti?“

Skambintoja išreiškė viltį gal policija padėtų pasiekti „nuo pavadžio nutrūkusį“ vyrą, o tada jis važiuotų namo.

BPC darbuotojas ilgai su ja kalbėjosi, ramino, juokavo, patarinėjo (į pasiūlymą porai kreiptis pas psichologą moteris atsakė nesanti „amerikietiškų nesąmonių propaguotoja“). Meistriškas operatoriaus bendravimas su susinervinusia moterimi baigėsi tuo, kad ji pamiršo pasprukusį sutuoktinį ir pareiškė operatoriui: „Jūs man labai pakėlėte nuotaiką. Koks jūsų vardas?“ Ir pasisakė savąjį. „Jums galima paskambinti, kai pasikalbėti norėsiu?“, - pasiteiravo atsigavusi moteris.

Žiaurūs mokslininkai

Maršrutinio autobuso vairuotoju prisistatęs rusakalbis vyras, paskambinęs į BPC, pareiškė: „Jūsų Genetikos institutas naudoja prieš mane psichotroninius kankinimus – kelia dantų skausmą, nors aš net protezų neturiu! Tai smegenis veikia, tai dantis!“

Girtuokliai vampyrai

„Jau ketvirtą kartą kreipiuosi – pašalinkite skausmą! Kūną drasko tie vampyrai! Baisiai skauda! Mane girtuokliai vampyrai liečia, lenda į organizmą“, - BPC darbuotojų atlikti hipnozės seansą prašė Naujosios Vilnios gyventoja.

Moteris sakė, jog kreipėsi į Greitąją medicinos pagalbą, bet ten jai buvo patarta kreiptis į policiją. O policijoje kažkas jai davęs BPC telefono numerį.

Skambintoja dėl savo bėdų kaltino Draugystės gatvėje gyvenančius „girtuoklius šamanus“ ir tvirtino, kad su jos psichika „viskas gerai“. Pasiūlius jai kreiptis pas psichiatrą moteris nustebo: „Kuo čia dėtas psichiatras?!“

Šnekusis kunigaikštis

Save kunigaikščiu Vildaugu tituluojantis Vilniaus senamiesčio gyventojas, žinomas daugumai vilniečių, į BPC pasigėręs skambina nuolat. Pateikiame vieną trumpiausių jo pranešimų: „Kunigaikštis ėjo namo, o jam buvo išspardyta subinė!“

Skambučiai iš alkoholizmo liūno

Šis vyriškis į BPC skambinėjo dvi savaites. Sprendžiant pagal artikuliaciją, visą tą laiką jis neišsiblaivė.

„Labas rytas. Man viskas gerai. Ar žinote ką nors apie alkoholizmą? Šiandien prisigersiu. Noriu palinkėti geros dienos, mažiau nusikaltimų!“, - tai tik vienas iš jo pranešimų. Jis nuolat sveikindavo BPC darbuotojus, kartais skųsdavosi, kad niekaip nepavyksta nusigerti.

Meno mylėtoja

Kai kurie žmonės į BPC skambina nuolat ir be jokio reikalo – jiems tiesiog reikia su kuo nors pasišnekėti. Viena iš tokių skambintojų – labai meną mėgstanti senutė. Ji nuolat skambina į BPC ir jau pažįsta turbūt visus jo darbuotojus iš balso.

„Aušryte, angelėli, kodėl taip ramu? Šiandien buvau labai gerame koncerte. Einu pailsėt, anksti kelsiuos – „Labas rytas“ žiūrėsiu“, - pasakojo senolė. Paskui pasidžiaugė įspūdžiais iš vakaro, kuriame susipažino su vienos televizijos laidos dalyviais.

„Mažajam teatre teko būt, Aušrele? Oi, kaip ten gražu! Fantastika! Einu, pamiegosiu, gal susapnuosiu muziką. Labai gražu buvo! Visiems linkėjimų!"

Chameleonai ir krokodilai įžūliai deda lėliukes

Į Vilnių pas tėvus iš provincijos atvažiavęs vyras net neturėjo telefono, tačiau įtikino Kalvarijų gatvėje esančios „Maximos“ apsaugininką leisti pasinaudoti jo telefonu. BPC darbuotojui vyriškis iškart pasisakė esąs labai susijaudinęs, nes „Šatrijos gatvėje jau antrą parą vyksta siaubo filmas“. Skambintojas kelis kartus patikino nesąs girtas ir baltoji karštinė jo neapėmusi.

„Čia dinozaurai! Gyviai visokie anų laikų. O tie voriukai tai išvis! Nudauži, o jie vis tiek pinasi! Man ne baltoji! Vėl nieks netiki, nu! Atvažiuokit, patys pamatysit – pašiurpsit! Kokių tik formų nėr! Garbės žodis! Pirmą sykį tokį dalyką matau! Čia labai rimtas dalykas, kitaip neskambinčiau!“, - įtikinėjo vyriškis.

Skambintojas tvirtino, kad priešistoriniai gyviai zuja jo motinos ir jos kaimynų namuose. „Chameleonai, krokodilai! Nachališkai deda lėliukes. Atvažiuokit, pamatysit. Ten nuo vartelių jau matosi. Jie nebaikštūs, žinokit“, - susijaudinęs pasakojo vyras.

Nenuilstantys skambintojai

Pasak BPC darbuotojų, jei žmogus nepraneša apie žinomai melagingą įvykį, jo net nėra kaip nubausti už skambinėjimą. Šiemet rekordininkų pripažintas vilnietis, per naktį sugebėjęs į BPC paskambinti apie 300 kartų.