Policijos pareigūnai ir ugniagesiai gali drąsiai žymėtis kalendoriuje, kada nė nesitikėti atokvėpio, o kada galima tikėtis gana ramios nakties. Tačiau pareigūnai puikiai žino - rami naktis toli gražu nereiškia, kad neteks pabėgioti paskui įtartinus asmenis ar neteks skubėti gaudyti įsilaužėlių.

Vos išvykę patruliuoti baigiantis įprastai darbo dienai, Vilniaus Patrulių rinktinės pareigūnai gavo pranešimą apie piktadarius, suniokojusius mikroautobusą. Piktavaliai į automobilio stiklą sugrūdo didelę medžio šaką. Netrukus paaiškėjo, kad chuliganai greičiausiai pasidarbavo gerokai anksčiau – pranešusieji nematė kas tai padarė.

Teisinasi ir mandagiai, ir siųsdami tolyn

Patruliai juda toliau. Pasukus tikrinti kas vyksta mieste, netrukus dar neatidaryto aplinkkelio dalyje pastebimi „skubantys“ vairuotojai, kurie pritingi važiuoti senuoju keliu ir važiuoja nepaisydami draudžiamo ženklo. Net ir įmonės, kuri tvarko kelią, darbuotojai visai nesivargino ant automobilių uždėti specialių švyturėlių. Pareigūnams įmonės darbuotojai ima aiškintis, kad tokių švyturėlių pas juos mažoka – trims stovintiems automobiliams jie teturi vieną. Patikrinę vairuotojų dokumentus ir įsitikinę, kad neleistinoje važiuoti kelio dalyje žmonės tikrai dirba, pareigūnai pasuka toliau į Vilniaus gatves.

Vos pareigūnams įsėdus atgal į tarnybinį automobilį gautas pranešimas, kad Ateities gatvėje keleiviai išdaužė autobuso durų stiklą. Vienas pabėgo, o kitas, akivaizdžiai neblaivus asmuo, liko nusikaltimo vietoje.

Per kelias minutes atskubėję į nurodytą vietą patruliai ėmė ieškoti bėglio, apie kurio požymius buvo tikrai nedaug duomenų – tamsiai apsirengęs vyras pabėgo nešinas nedideliu šuniuku. Išnaršius šalia esančius kiemus bėglys nebuvo surastas, o pabėgti nesugebėjęs svirduliuojantis vyras nesugebėjo paaiškinti, kodėl per išdaužtą durų stiklą iššokusiam vyrui padavė šuniuką ir padėjo pabėgti.

„Aš labai pavargęs, dirbu statybose“, - teisinosi apgirtęs vyras, o į klausimus apie bėglį nieko neatsakinėjo.

Autobuso vairuotojas DELFI sakė, kad tai ne pirmas atvejis, kai chuliganai išdaužo langus, o keleiviai nė nesivargino sutramdyti chuliganų.

Sulaikytas vyras išvežtas į policijos komisariatą. Jam gresia sumokėti už autobuso niokojimą.

Iš šio įvykio patruliai pasuka tikrinti jaunimo pamėgtų linksmybių vietų ir netrukus prie vienos mokyklos aptinka rūkančią kompaniją, kuri su patruliais nelinkusi mandagiai bendrauti. Keli jaunuoliai ima ginčytis, tad auklėti tenka ne tik žodžiu, bet ir kelione į policijos komisariatą.

Įžūlių žmonių netrūksta - eismui trukdančio automobilio keleivis, po pastabos vairuotojui pareigūnams keleivis atkerta, kad šie neaiškintų. Tad jam tenka pasikalbėti su pareigūnais ilgiau nei tikėjosi.

Staiga Patrulių rinktinės pareigūnai pastebi prieš eismą važiuojantį automobilį, tad tuoj pat pasuka iš paskos ir sustabdo.

„Pasiklydau“, - iš karto ima teisintis vairuotojas.

Įtarimų dėl girtumo pareigūnams nekilo, nors vairuotojas ir važiavo gana keistai. Patikrinus automobilį pareigūnai vairuotoją perspėja būti atidesniu ir atsisveikina. Iš karto po to tenka skubėti vėl – pranešta, kad į butą kažkas laužiasi.

Įjungtais švyturėliais ir garsiniu signalu automobiliui tenka tiesiog „nardyti“ kelyje – vairuotojai ne itin skuba pasitraukti į dešinį kelkraštį, o dar ir viena pėsčioji sumano perbėgti gatvę prieš skubantį policijos ekipažą.

Praleisti policijos ekipažą nemadinga?

Pasak 4-osios kuopos 3-iojo būrio vado Arūno Eirošiaus tokia situacija kone kasdien – vairuotojai linkę pasitraukti tik ten, kur jiems patogu, o ne kur numato taisyklės – į dešinįjį kelkraštį. O pėsčiųjų nesaugūs „pokštai“ tai pat ne naujiena. Dėl to patrulių automobilį vairuojantis 4-osios kuopos vadas Andrejus Kočnevas, net ir skubėdamas į iškvietimą, sumažina greitį prieš kiekvieną sankryžą.

Per kelias minutes pasiekus nurodytą namą, kuriame galimai laužiamasi į butą, pareigūnai bėgte laiptais atskuba prie durų. Vienas jų tuoj pat neria tikrinti koridorių, kitas praneša, kad pareigūnai jau atvyko ir prašo atidaryti duris. Vaikiškas balsas paprašo palaukti mamos.

Laimei, niekas į butą neįsilaužė, o vaiko mama paaiškina, kad maždaug prieš pusmetį matė iš kaimyninio buto išvedamus gal šešis vyrus su antrankiais ir iki šiol nesijaučia saugi dėl savęs ir savo šeimos. Pareigūnai nuraminą moterį ir patikina, kad jei tik kils pavojus, policija visuomet atskubės.

Kada būna neramiausios dienos ir naktys?

Visi pareigūnai galėtų pasakyti, kad neramiausia – socialinių išmokų diena. Tuomet tenka vykti iš vieno iškvietimo į kitą nemažoms policijos pajėgoms, nes girtauti ir smurtauti linkę asmenys tuomet jau linksminasi kelias paras, kol nesibaigia pinigai. Tokios dienos, anot patrulių, sudėtingiausios, tačiau jie privalo patikrinti kiekvieną ir tikrą, ir melagingą pranešimą apie smurtą ar kitą nusikaltimą.

Melagingų pranešimų padaugėja, mat susipykusios įkaušusios poros sumano tiesiog iškviesti policijos pareigūnus, kad pagąsdintų su jų nuomone nesutikusią antrąją pusę. Aišku, nutinka ir taip, kad pranešusieji apie smurtą artimoje aplinkoje staiga vėl susitaiko ir pratęsę išgertuves į svečius užsukti pakviečia ir pareigūnus – kad be reikalo atskubėję nepyktų.