Preliminariais duomenimis, dutūkstantuoju grąžintuoju tapo vienas iš septynių sekmadienį reisu iš Londono parskraidintų Lietuvos piliečių, pranešė Pasienio policijos departamentas.

Pasak pranešimo, praėjusį savaitgalį iš Vakarų Europos ir Skandinavijos valstybių į Lietuvą buvo grąžinti 26 mūsų šalies piliečiai. 11 asmenų deportuoti iš Didžiosios Britanijos, 8 - keltu į Klaipėdos uostą iš Švedijos, po tris - iš Danijos ir Vokietijos. Vienos moters neįsileido Nyderlandų pasieniečiai.

Grąžintųjų amžius nuo 14 iki 52 metų. Tarp jų - 21 vyras ir 5 moterys.

Pagrindinės išsiuntimo priežastys lieka tos pačios - nelegalus darbas ir gyvenimas užsienio šalyje. Du Lietuvos piliečius Danijos policija deportavo už eismo taisyklių pažeidimus. Po apklausos visi piliečiai paleisti.

Rugpjūčio 2 d. vienu reisu iš Didžiosios Britanijos buvo parskraidinta 16 Lietuvos piliečių.

Pagal apklausų anketas, kurias grąžintieji pildo Vilniaus oro uosto pasienio kontrolės punkte (PKP), kauniečiams dukart daugiau negu kitų Lietuvos miestų gyventojams pavyksta atvykti į Didžiąją Britaniją ir ten įsidarbinti. Pastebėta, kad Didžiojoje Britanijoje bando įsidarbinti ištisos lietuvių šeimos ir gana dažni atvejai, kai jos kartu deportuojamos į Vilniaus oro uosto PKP. Tačiau dažniausiai į Didžiąją Britaniją šių šeimų nariai išvyksta atskirai.

Šių metų duomenimis, Kauno miesto ir rajono gyventojai sudaro ir didžiąją dalį visų iš Didžiosios Britanijos išsiųstų Lietuvos piliečių – apie 35 procentus. Pagal šį rodiklį antri – šiauliečiai (18 procentų), toliau - alytiškiai (5 proc.), vilniečiai (4 proc.) ir klaipėdiečiai (3 proc.).

Tarp neįleistų į Didžiąją Britaniją taip pat daugiausia kauniečių (apie 17 proc.), šiauliečių (11 procentų) ir vilniečių (10 proc.).

Iš Didžiosios Britanijos dažniausiai deportuojami Lietuvos piliečiai, išbuvę šalyje iki pusės metų – tokių yra apie 60 proc. Iki metų ten pragyvena apie 20 proc. deportuojamųjų, dar tiek pat išbūna daugiau nei vienerius metus. Ilgiausiai Lietuvos piliečiai nuo atvykimo iki deportacijos Didžiojoje Britanijoje gyveno 4 metus.

Pagal amžių deportuoti Lietuvos piliečiai pasiskirsto taip: iki 30 metų – apie 60 proc., nuo 30 iki 40 metų – apie 25 proc., vyresni nei 40 metų – apie 15 proc. Tarp neįleistų į Didžiąją Britaniją taip pat daugumą sudaro Lietuvos piliečiai iki 30 metų – apie 70 proc. Nuo 30 iki 40 metų grupėje šis skaičius yra apie 20 proc., o vyresnių nei 40 metų – apie 10 proc.

50 proc. grąžintųjų į Vilniaus oro uosto PKP iš Vakarų Europos ir Skandinavijos šalių Lietuvos piliečių šiemet nurodė, kad į užsienio šalį vyko turizmo tikslais, 36 proc. – dirbti, likę – mokytis, pirkti automobilių. Tarp grąžinamųjų ar neįleistų į šias šalis Lietuvos piliečių vyrų yra dukart daugiau nei moterų – atitinkamai 64 ir 36 proc.

Šiemet iš Didžiosios Britanijos deportuoti ar į šalį neįleisti 882 Lietuvos piliečiai. Iš Vokietijos parskraidinti 405 asmenys. Likusieji grąžinti iš kitų Vakarų Europos ir Skandinavijos šalių - Danijos, Švedijos, Prancūzijos, Italijos, Nyderlandų, Izraelio, Ispanijos, Šveicarijos ir kt.

Po keletą dešimčių Lietuvos piliečių grąžinta iš kaimyninių valstybių. Tokie asmenys dažniausiai nelegaliai pereina valstybės sieną ir būna sulaikomi kaimyninės šalies pasieniečių.

1999 m. Vakarų Europos ir Skandinavijos šalių pasienio tarnybos į Lietuvą grąžino 1928 Lietuvos piliečius.