Pirmą kartą gyvsidabrio teismo pastate aptikta prieš dešimtmetį. Tuomet ugniagesiai jo surinko daugiau nei pusę kilogramo.

Dalis buvo rasta laiptinėje ant grindų, kita dalis gėlių vazonuose. Praėjusių metų gruodžio mėnesį teismo pastate gyvsidabrio vėl rasta. Jį tuomet aptiko signalizaciją įrenginėję darbininkai. Tądien gelbėtojai surinko apie 2 kg šio pavojingo metalo.

Po kelių dienų Vilniaus visuomenės centro laboratorijos specialistai nustatė, kad pastate gyvsidabrio garų koncentracija viršija nuo kelių iki keliasdešimt kartų. Tuomet priimtas sprendimas teismo pastatą uždaryti ir jo darbuotojus perkelti į kitas patalpas. Nors pastatas buvo pastoviai vėdinamas, tačiau užterštumas jame nemažėjo.

Tad Nacionalinė teismų administracija nusprendė ieškoti naujų gyvsidabrio židinio vietų. Tam buvo pasamdytas fizikos mokslų specialistas. Jis šį antradienį nustatė, kad patalpų oro užterštumas vis dar viršija 10 kartų, nors pastatas ir buvo intensyviai vėdinamas. Fizikui pavyko nustatyti apytikslę vietą kur dar gali būti šio pavojingo metalo. Jo spėjimai pasitvirtino. Nacionalinės teismų administracijos pasamdyti „AV Investija“ darbuotojai praardę pastato sieną iš tiesų aptiko gyvsidabrio.

Kol kas neatmetama galimybė, jog gyvsidabrio teismo pastate bus rasta ir daugiau. Situacija Ukmergės teisme aptarė ir šiandien susirinkęs rajono savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centras.