Tačiau rezultatas buvo tragiškas: gyvulys sukėlė dvi avarijas.

Veidrodėliu trenkė į ragą

Netoli magistralės Vilnius-Kaunas esančiame Kempalių kaime ūkininkaujantis D. Pocius neseniai nusipirko penkias mėsines telyčias. Gali būti, kad naujojo vietoje jos jautėsi neramios, todėl išlaužė ganyklos užtvarus ir pabėgo. Tai atsitiko kovo 6 dieną. Keturias pavyko greitai pagauti, penktoji prapuolė.

„Ant kojų sukėliau, galima sakyti, visą apylinkę, pranešiau policijai. Su broliu pasiskirstėme patruliavimo zonomis: aš visą parą patruliavau tarp Viduklės geležinkelio stoties ir Viduklės, o brolis – nuo Viduklės geležinklio stoties Nemakščių link. Pagal iš policijos gautus duomenis galvijo pėdsakai vedė į Klaipėdos pusę. Gaila, bet kaip vėliau paaiškėjo, tie duomenys buvo netikslūs – karvė avarijas sukėlė greitkelio dalyje, kuri nuo Viduklės yra Kauno kryptimi“, - prisiminęs tragiškai pasibaigusias gaudynes pasakojo ūkininkas.

Jis savo akimis matė, kas tą naktį įvyko, maždaug 300 metrų nuo „Vėjukų“ kavinės (Viduklės seniūnija).

„Kai gavę pranešimą apie pastebėtą telyčią atlėkėme į nurodytą vietą, buvo rūkas ir tamsu. Karvė ėjo kelio viduryje esančia žaliąja juosta. Ją labai sunku buvo įžiūrėti - matėsi tik iš šnervių besiverčintys garai. Tuo metu kaip tik atvažiavo mano brolis. Trečias brolis su dviem paieškoje dalyvavusiais vyrais buvo irgi netoli – Vėjukuose. Jie greitai atlėkė, ir mes nusprendėme, kad penkiese galėsime nutempti gyvulį nuo kelio. Bet telyčia netikėtai lengvai perlipo per atitvarą, toje vietoje, kur yra jo pažemėjimas, ir atsidūrė važiuojamoje dalyje. Pralekiantis vilkikas net nestabdęs trenkė veidrodėliu į jos kairįjį ragą. Galvijas griuvo ir nugaišo vietoje. Bandėme stabdyti mašinas šviesdami prožektoriais, bet niekas nekreipė dėmesio. Gerai, kad buvome penki vyrai - greitai nutempėme į šalikelę. Čia galėjo būti dar daugiau avarijų, nes matomumas buvo nulinis. Telyčia pertrenkusio „Volvo“ vairuotojas sakė net nebandęs sukti į šalį, nes gyvulio nesimatė“, - pasakojo D. Pocius.

Vairuotoją ištiko koma

Tačiau tris tūkstančius litų kainavusio galvijo praradimas – ne didžiausia bėda. Trys valandos iki to, telyčia sukėlė dar vieną avariją. Apie 1.38 val. „Jeep Grand Cherokee“ vairuojantis mažeikiškis, siekdamas išvengti susidūrimo su kelio važiuojamojoje dalyje stovinčia karve, partrenkė iš automobilio „Audi A4 Avant“ išlipusį ir gyvulį nuo kelio nuvaryti bandžiusį M. E.

Nukentėjusysis dėl daugybinių kūno sužalojimų atsidūrė Raseinių ligoninės chirurginės reanimacijos skyriuje ir iki šiol yra komos būklėje. Paaiškėjo, kad tai – nuo teismo už vagystę ir turto sugadinimą paskirtos bausmės besislapstęs vaikinas, kurio ieškojo Raseinių policija.

Pradėjo ikiteisminį tyrimą

Dėl telyčios sukeltų avarijų pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kas laukia jos šeimininko - mėsinius galvijus auginančio ūkininko D. Pociaus?

Tyrimą atliekant Raseinių rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus tyrėja Aušra Maslauskienė pabrėžė, jog tai bus aišku, tik pabaigus tyrimą.

„Pagal turimus duomenis, pabėgusios telyčios šeimininkas elgėsi atsakingai ir ėmėsi visų įmanomų priemonių, kad būtų galima išvengti nelaimės. Yra užregistruotas jo pranešimas policijai apie pabėgusį gyvulį, jis pats su giminėmis ir draugais kelias dienas aktyviai ieškojo tos telyčios“, - savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė tyrėja.

Pralaužė aptvarą

Ūkininkas kreipėsi pagalbos ne tik į policija, bet ir į kitus Raseinių rajone gyvenančius galvijų augintojus. Vienas paskolino šautuvą su migdančiais užtaisais.

Antrą paieškų dieną nuspręsta prašyti medžiotojų pagalbos: medžiotojas iš Sujainių Arūnas Daukša į paiešką įsijungė su šunimis.

D. Pociaus pasiteiravome, kaip jo auginamos karvės sugebėjo pabėgti.

„Mėsiniai galvijai nerišami. Jie laikomi aptvertoje teritorijoje. Telyčios kažkaip pralaužė tvorą. Nežinau, kodėl taip atsitiko. Kartais elektrinių piemenų laidus nutraukia užklydę laukiniai gyvūnai“, - svarstė dėl nesėkmingų gaudynių keletą nemigo naktų praleidęs ūkininkas.

D. Pocius sakė, kad netoliese besidriekiantis judrus kelias galvijų augintojams ir tikra nelaimė.

„Kiek atsimenu nuo vaikystės, čia dažnai atsitinka įvairios bėdos. Maždaug 5 kilometrų atkarpoje dėl gyvulių yra pasitaikiusios kokios penkios avarijos. Prieš dešimt ar penkiolika metų dėl karvės įvykusioje avarijoje žuvo lenkas“, - prisiminė ūkininkas.

Metas atitverti

Ūkininko nuomone, greitkelio saugumas ties Viduklės apylinkėmis turi akivaizdžių spragų. Spragos viesiems žinomos, tačiau situacija neištaisoma.

„Ši greitkelio atkarpa neaptverta apsaugine tvora. Akivazdu, jog tai padaryti būtina, nes greta įsikūręs ne vienas galvijus auginantis ūkininkas. Vasaros metu, kai automobiliai čia galės važiuoti 130 kilometrų per valandą greičiu, šioje atkarpoje, maždaug 10 metrų atstumu nuo važiuojamosios dalies ganysis apie 20 – 30 galvijų. Taigi avarijų rizika bus tikrai didelė“, - dėl galimų grėsmių nerimavo D. Pocius.

Jis sakė su kitais ūkininkais ketinantis kreiptis į Susisiekimo ministerija, kad prie kelio greičiau būtų įrengta apsauginė tvora.

„Jei avariją sukelia ant kelio išbėgęs laukinis gyvūnas, valstybė avarijos nuostolių nekompensuoja, nors laukiniai gyvūnai priklauso valstybei. Juk šiuo atveju irgi kažkas turėtų prisiimti atsakomybę dėl to, kad kelias neapsaugotas“, - savo pastebėjimais dalijosi ūkininkas.

Metras – 100 litų

Valstybinės įmonės „Automagistralė“ direktoriaus pavaduotojas kelių priežiūrai Gintaras Rinkevičius savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė, kad atkarpoje ties Viduklės apylinkėmis apsauginės tvoros kol kas įrengti neplanuojama.

„Mes tikrai norėtumėme tai padaryti. Kreipėmės į Lietuvos automobilių kelių direkciją, kad skirtų lėšų. Kada bus skirtos, lėšos, neaišku. Metras apsauginės tvoros kainuoja 100 litų“, - sakė G. Rinkevičius.
Pasak šio specialisto, akivaizdu, jog neaptvertos automagistralių atkarpos yra pavojingos.

„Vairuotojai kažkodėl beveik nekreipia dėmesio į ženklus, perspėjančius, kad ant kelio gali pasirodyti gyvūnas. Vienintelė veiksminga apsaugojanti priemonė – inžineriniai įrenginiai“, - pabrėžė G. Rinkevičius.