Kad S. Paulikas jau paleistas į laisvę, tik iš DELFI sužinojo iki šiol jo lygtiniam paleidimui prieštaravusi Vilniaus prokurorė Danutė Mekionienė.

„Kaip tai jau laisvėje? Teisėjas man neatsiuntė nutarties, tai ką aš dabar galiu pasakyti – jau nieko nebepadarysi“, – netikėtą naujieną išgirdusi sakė D. Mekionienė.

DELFI telefonu susisiekė ir su į laisvę jau paleistu S. Pauliku, tačiau jis atsisakė pasakoti, kaip jam sekasi paleistam į laisvę. „Ačiū, neturiu ką pasakyti“, – pasakęs S. Paulikas baigė pokalbį.

S. Pauliką į laisvę dar sausio 5-ąją paleisti nutarė Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys, jis nuteisto policininko prašymą išnagrinėjo rašytinio proceso tvarka.

Teisėjo nutartį per penkias dienas buvo galima skųsti apeliacine tvarka, bet prokurorės skundas teismui nebuvo įteiktas, todėl kalinys buvo išleistas į namus.

Nors prokurorė teisinosi, kad negavo teisėjo R. Rainio nutarties, tačiau ją laisvai galėjo gauti teismo raštinėje arba teismų informacinėje sistemoje, kuri yra prieinama prokurorams, tačiau S. Pauliko galimu paleidimu greičiausiai net nepasidomėjo, nes nemanė, jog teismas gali priimti buvusiam policininkui palankų sprendimą.

Teisėjas R. Rainys lygtinai paleistam S. Paulikui skyrė baudžiamojo poveikio priemones – iki 2016-ųjų lapkričio 8-osios nurodė nevartoti psichiką veikiančių medžiagų, neišeiti iš namų nuo 22 iki 6 val., jeigu tai nesusiję su darbu arba mokymusi. Šis apribojimas taip pat yra taikomas iki bausmės pabaigos.

Komisija mano, kad pataisos namuose prisigėręs buvęs policininkas jau pasitaisė

Kad jau galima S. Pauliką lygtinai paleisti į laisvę, dar praėjusių metų gruodžio 9-ąją nusprendė ir Vilniaus pataisos namų Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija, nuteistojo prašymą svarsčiusi jau penktąjį kartą.

Pirmus tris kartus komisija nutarė netaikyti lygtinio paleidimo, o po ketvirtojo svarstymo nutarė taikyti lygtinį paleidimą, tačiau teismas nepatvirtino komisijos nutarimo.

„Asmuo pilnai įvykdė Lygtinio paleidimo komisijos pateiktas rekomendacijas: tęsia darbą ūkiniame aptarnavime valgyklos darbininku, toliau savanoriškai kiekvieną mėnesį dengia teismo nuosprendžiu paskirtą ieškinį, pagal galimybes dalyvauja socialinės reabilitacijos programose ir renginiuose“, – savo išvadose nurodė komisija.

Anot jos narių, S. Paulikas pripažįsta kaltę dėl padaryto nusikaltimo ir nuoširdžiai gailisi, suvokia savo klaidų ir klystkelių priežastis – atsakomybės stoka, jaunatviškas lengvabūdiškumas.

Be to, komisija savo sprendime nurodė, kad nuteistasis policininkas bausmės atlikimo laikotarpiu dalyvavo įvairiose reabilitacijos programose.

Tiesa, komisija taip pat nurodė, kad S. Paulikas bausmės atlikimo metu režimo reikalavimus pažeidė vieną kartą, kai buvo aptiktas neblaivus, bet už tai jam skirta nuobauda jau negalioja.

„Už gerą elgesį, stropų darbą ir mokymąsi skatintas S. Paulikas skatintas devynis kartus“, - pabrėžė komisija.

Teisėjas: S. Paulikas nuteistas už neatsargaus nusikaltimo padarymą

Nors iš S. Pauliko neturtinei žalai atlyginti yra priteista 900 tūkst. Lt, buvęs policininkas savanoriškai yra įmokėjęs 2 268 Lt.

„Pinigus nuteistajam kasdienėms išlaidoms apmokėti siunčia artimi giminaičiai, yra perspektyva, kad nuteistasis efektyviai spręs finansines problemas“, – sprendime nurodė komisija. Ji taip pat patikėjo S. Pauliko žodžiais, kad jis neturi priklausomybės alkoholiui, jo vartojimą gali kontroliuoti, baigė paskaitų priklausomybių tematika kursą.

S. Paulikas komisijos nariams nurodė, kad išleistas į laisvę planuoja gyventi Skuode kartu su motina.

Automobilis, kuriuo važiuodamas S. Paulikas pražudė tris vaikus
Tokiai komisijos pozicijai pritaręs teisėjas R. Rainys savo sprendime nurodė, kad S. Paulikas pilnai įvykdė Lygtinio paleidimo komisijos pateiktas rekomendacijas.

„Pažymėtina, kad S. Paulikas yra nuteistas už neatsargaus nusikaltimo padarymą, o ne už itin sunkaus nusikaltimo padarymą, todėl tai negali būti motyvu netaikyti jam lygtinio paleidimo“, – nutarė teisėjas.

Prokurorė: ne visi pritaria jo paleidimui

Tuo metu sostinės prokurorė D. Mekionienė teismui buvo siūliusi nepaleisti S. Pauliko į laisvę – esą nors jis ir atitinka formalųjį lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos pagrindą, tačiau formalių kriterijų atitikimas tėra lygtinio paleidimo klausimo svarstymo sąlyga, o ne lygtinio paleidimo pagrindas.

Prokurorės teigimu, būtina atsižvelgti į nusikalstamos veikos padarymo, į padaryto nusikaltimo pobūdį ir pavojingumo laipsnį, be to, svarbu atsižvelgti ir į visuomenės interesą, jog nusikalstamą veiką padaręs asmuo turi būti nubaustas ir atlikti tokią bausmę ar jos dalį, kuri paveiktų nuteistąjį, kad jis laikytųsi įstatymų ir vėl nenusikalstų, kad būtų patenkinti nukentėjusiųjų lūkesčiai dėl teisingumo principo įgyvendinimo, nes tik tuomet bus pasiekta bausmės paskirtis.

„Nors šiuo metu nuteistojo S. Pauliko elgesys bausmės atlikimo metu nepriekaištingas, tačiau jis nusikalstamą veiką padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, bet išvadų nepadarė, bausmės atlikimo metu vartojo alkoholinius gėrimus, tuo pažeidė režimo reikalavimus ir buvo skirta nuobauda – uždarymas 10 parų į baudos izoliatorių“, – prokurorė pažymėjo, kad nuteistasis net būdamas laisvės atėmimo vietoje turi polinkį pažeisti nustatytą elgesio tvarką, nepaklūsta privalomoms pataisos namų taisyklėms. 

Siūlydama ir toliau laikyti S. Pauliką už grotų prokurorė pabrėžė, kad Vilniaus pataisos namų Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija nebuvo vieningos nuomonės, priimant nutarimą taikyti S. Paulikui lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos – 3 komisijos nariai išsakė atskirąją nuomonę, siūlė netaikyti lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos, nes nuteistasis padarė itin sunkų nusikaltimą.

Užmušęs tris vaikus S. Paulikas pasislėpė

DELFI primena, kad S. Paulikas 2007-ųjų lapkričio 7-ąją Aleksandrijos kaimo (Skuodo raj.) centre, vairuodamas automobilį BMW-524, lenktyniavo su „Audi“. Dideliu greičiu lėkęs BMW partrenkė ir mirtinai sužalojo tris dešimtmečius.

Vairuotojas (buvo įtariama, kad neblaivus) bei kartu su juo važiavęs patrulis Mantvydas Kringelis, palikę mašiną, pabėgo persėdę į „Audi“, vairuojamą aleksandriškio Vytauto Juočio. S. Paulikas pasislėpė ir policijai pasidavė tik kitą dieną. Tada jo organizme alkoholio neberasta.

Teismas buvusiam policininkui skyrė maksimalią už tokį nusikaltimą numatytą bausmę – 10 metų nelaisvės, bet vėliau Klaipėdos apygardos teismas bausmę sumažino iki 9 metų.

S. Pauliko sukelta avarija sukrėtė visą šalį – po jos Skuodo žmonės išėjo į gatves, po šio įvykio iš posto pasitraukė tuometinis policijos generalinis komisaras ir vidaus reikalų ministras.