„Ar tu ilgai čia stovėsi?“ – dangstydamasis veidą teismo salėje žurnalistės klausė vienas kaltinamųjų. „Matyt, ji nori parodyti Alytaus sukčius“, - jam antrino kitas. Iš devynių nuosprendžio išklausyti atvykusių vyriškių veido neslėpė ir lediniu žvilgsniu aplinką stebėjo tik vienas.

Aštuoniolika asmenų, tarp kurių buvo ir pora moterų, buvo kaltinami elektroninės mokėjimo priemonės duomenų įsigijimu ir laikymu, jų neteisėtu panaudojimu, svetimo turto, kurio vertė didesnė nei 190 eurų, pasisavinimu sukčiaujant, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos pažeidžiant informacinės sistemos apsaugos priemones bei tuo, kad pasisavinę valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens vardą, padarė neteisėtus veiksmus.

Jie iš žmonių išviliodavo elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenis ir pasisavindavo pinigus.

Visų 18 kaltinamųjų atžvilgiu buvo priimti apkaltinamieji nuosprendžiai, 13 iš jų paskirta reali laisvės atėmimo bausmė, likusiems bausmės vykdymas atidėtas, skiriant įpareigojimus. Nuteistieji turės atlyginti nukentėjusiems padarytas žalas.

Nusikaltimų braižas buvo panašus. Vyrai skambindavo nukentėjusiems, daugiausia moterims, prisistatydavo pareigūnu ar tam tikros įstaigos darbuotoju, sugalvoję įtikinamą istoriją išviliodavo žmonių elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenis ir pasisavindavo pinigus.

Į sukčių žabangas pakliuvo net 63 žmonės. Nusikaltimai buvo įvykdyti dar 2011 metais. Byla pradėta nagrinėti 2014 metasi ir išnagrinėta per 24 teismo posėdžius.

Iš pradžių kaltinimai buvo pareikšti 25 kaltinamiesiems, tačiau per tą laiką du iš jų mirė, o penkių kaltinamųjų bylos, jiems pasislėpus nuo teismo, buvo išskirtos į atskiras baudžiamąsias bylas.

Visi kaltinamieji savo kaltę pripažino ir teigė nuoširdžiai besigailintys, tačiau jų padėtį sunkino tai, kad nusikaltimus jie darė veikdami bendrininkų grupėje.

Kadangi nuosprendžio paskelbimas dėl bylos apimties užtruko, vienas kaltinamasis nepajėgė jo išklausyti atsistojęs – vyras atsisėdo ir beveik snūduriavo, kiti – ramstė sienas, tarpusavyje kalbėjosi. Vienas netgi išdrįso teisėjos paprašyti, kad ši skelbdama nuosprendį praleistų kai kuriuos dalykus ir pasakytų tik galutines bausmes. Teisėja pareikalavo nuteistųjų kantrybės.

Byla buvo sudaryta iš 111 tomų, nuosprendis - iš 306 lapų.