DELFI šaltinių teigimu, pareigūnai tiria mažiausiai dešimt nekilnojamojo turto sandorių, taip pat aiškinamasi, ar sklypus leidę parduoti senoliai nemirė nuo galimai patirto smurto.

Dėl sulaikytų įtariamųjų Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Linas Kuprusevičius trečiadienį kreipėsi į Vilniaus miesto 2 apylinkės teismą.

Ikiteisminio tyrimo teisėjas trims mėnesiams leido suimti Ryšardą Tripuckį, o Ričardą Nevėrą - 15 parų. Jis yra buvęs Rolando Pakso vadovaujamos partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys, praėjusiais metais nesėkmingai kandidatavęs į Vilniaus rajono tarybą. „Į rinkimus einu todėl, kad noriu pakeisti situaciją Vilniaus rajone“, – savo anketoje rašė praėjusiais metais iš partijos pasitraukęs Nemenčinės gyventojas.

Teismas trims mėnesiams suėmė ir įtarimų sulaukusį Albertą Tunkevičių bei dar vieną vyrą - Andžejų Gulbickį.

Į teismą atvykęs jo tėvas, bendrovės „Lt. Statyba“ direktorius Longinas Tunkevičius teigė, kad sūnui reiškiamos pretenzijos yra nepagrįstos. Jis sakė, kad policija važinėjo pas nukentėjusiuosius ir esą vertė rašyti pareiškimus, nors su visais žmonėmis už sklypus ir namus buvo atsiskaityta - tai nukentėjusieji patvirtino pas notarus.

L. Tunkevičius taip pat patvirtino, kad pareigūnai jo sūnaus klausinėjo apie esą dingusius senukus.

Kad pinigai už nupirktą sklypą buvo sumokėti, tai patvirtinančius dokumentus teismui pateikė ir R. Nevėros advokatas.

Pirminiais duomenimis, organizuota grupuotė nusikalstamas veikas galimai padarė Vilniaus rajone, kai į savo pinkles įviliojo senyvo amžiaus daugiausiai socialiai pažeidžiamus asmenis. Pažadėję parduoti žemės sklypus įtariamieji iš tikrųjų savininkų gaudavo įgaliojimus tvarkyti visus žemės pardavimo-pirkimo sandorius.

Kai žemes jie parduodavo, senoliams pinigų negrąžindavo – aiškindavo, kad ji dar neparduota. Iš kai kurių jų žemė buvo pasisavinta nuo 2007-ųjų.

Be to, įtariama, kad apgaulės būdu buvo užvaldytas ir vienas butas Vilniuje.

Vienas sulaikytųjų jau anksčiau buvo teisiamas dėl sukčiavimo – pardavęs vienos senutės sklypą vyras visus pinigus pasiėmė sau. Tiesa, pensininkė vyrui pretenzijų neturėjo – pareigūnams pareiškė, kad ji gyvena šio bute, yra slaugoma, kiekvieną sekmadienį nuvežama į bažnyčią.

Manoma, kad nuo įtariamųjų nukentėjo keletas asmenų, jiems padaryta žala gali siekti šimtus tūkstančių. Dalis sulaikytųjų savo kaltę pripažįsta.

Beje, į pareigūnų akiratį pakliuvę vyrai mėgo prabangų gyvenimą - jie važinėjo ne tik naujausių modelių automobiliais, bet ir gyveno puikiai įrengtuose namuose, dažnai vykdavo atostogauti į užsienį.

Sukčiavimu įtariami asmenys ateityje turėtų sulaukti įtarimų ir dėl nepagrįsto praturtėjimo, jeigu nesugebės pagrįsti savo lėšų įsigijimo. Beje, didžioji dalis, įtariama, apgaulės būdu užvaldyto turto yra užrašyta įtariamųjų tėvams bei giminaičiams.