Ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba buvo pradėtas pernai rudenį. Imuniteto tarnybos pareigūnai tuomet gavo informacijos, jog Vilniaus teritorinės muitinės Vaidotų geležinkelio posto Naujamiesčio muitinio tikrinimo vietoje grupė muitinės pareigūnų galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, siekdami turtinės naudos sau. Įformindami muitinės deklaracijas, iš dokumentus pateikusių asmenų šie muitininkai rinko neteisėtas rinkliavas, kurias sunešdavo į bendrą kasą, o vėliau surinktus pinigus perskaičiuodavo ir pasidalindavo. Pinigų buvo reikalaujama už neva sklandesnį ir greitesnį muitinės dokumentų įforminimą, praneša Muitinės departamentas..

Po 2012 m. gruodį sulaikytų 33 piktnaudžiavimu tarnyba įtariamų Medininkų kelio posto muitininkų, tai pirmas atvejis, kai grupė muitininkų yra įtariami rinkę neteisėtas rinkliavas iš verslo atstovų.

Naujasis Muitinės departamento vadovas A. Adomėnas pareiškė, kad netoleruos piktnaudžiavimo tarnyba, dar labiau stiprins kovą su korupcija ir diegs modernius muitinės kontrolės metodus, užkertančius kelią korupcijos apraiškoms. Jo teigimu, nesąžiningiems pareigūnams Lietuvos muitinėje vietos neturi būti. „Skaudu, kad tarnyba piktnaudžiauti sumanę pareigūnai nesusimąsto, kokią žalą tokie jų poelgiai daro Lietuvos muitinės reputacijai, kad tokiais savo veiksmais jie formuoja neigiamą visuomenės nuomonę apie mūsų instituciją“, - sakė A. Adomėnas.

Pasak Lietuvos muitinės vadovo, institucija darė, daro ir darys viską, kad pareigūnams nekiltų pagundų prasimanyti nešvarių pinigų neteisėtais būdais: padidintos rizikos vietose įrengtos filmavimo kameros, visuomenė skatinama pranešti apie galimus korupcinius sandėrius, periodiškai atliekamos ūkio subjektų apklausos, padedančios nustatyti korupcijos lygį muitinėje, pareigūnai iš žemiausių kategorijų perkeliami į aukštesnes, institucijoje aktyviai veikia Imuniteto tarnyba.

Šiemet Lietuvos muitinės pareigūnai užfiksavo 39 neteisėti pinigų siūlymo atvejus, iš jų 1 atveju pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl LR BK 227 str. numatytos nusikalstamos veikos, t. y. papirkimo.
2015 m. Lietuvos Respublikos muitinės pareigūnų iniciatyva buvo nustatyti 453 (2014 m. – 826) neteisėti pinigų siūlymo muitinės pareigūnams atvejai. Apie bandymus juos papirkti nustatyta tvarka pranešė 176 muitinės pareigūnai. Daugiau kaip pusė jų tai padarė ne po vieną kartą.

Muitinės kriminalinė tarnyba praėjusiais metais pradėjo 35 ikiteisminius tyrimus pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 227 str. „Papirkimas“.

25 muitininkus bandę papirkti vairuotojai teismo baudžiamaisiais įsakymais jau dabar yra pripažinti kaltais, jiems paskirtos piniginės baudos, 1 asmuo pripažintas kaltu, tačiau atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą be užstato, dėl 8 asmenų pradėti ikiteisminiai tyrimai nutraukti nenustačius nusikalstamos veikos požymių, dėl 1 asmens, įtariamo padarius nusikalstamą veiką, vis dar vyksta tyrimas.

Pernai Lietuvos muitinė, savo iniciatyva atskleidusi nusikalstamos veikos atvejį, įtarimus pareiškė 2 pareigūnams. Šiuo metu vienas jų yra nušalintas nuo tarnybos, kitas paliko muitinę savo noru.