Taip apie savo gyvenimą Vilniaus apygardos teisme pradėjo pasakoti 25 metų Švenčionių rajono gyventoja Rasa Subočienė. Moteris su 4 metais vyresniu sutuoktiniu Jevgenijumi Subočiumi sėdi kaltinamųjų suole – prokurorai teigia, kad jie 2012-ųjų balandį pasmaugė, o paskui paskandino be tėvų augusią to paties rajono gyventoją Aušrą K.

Šios merginos vardu iš įvairių greitųjų kreditų bendrovių buvo paimtas apie 21 tūkst. Lt – įtariama, kad pinigus paėmė vienas iš sutuoktinių.

Šią savaitę teisme savo versiją apie Aušros nužudymą išdėstęs J. Subočius pareiškė, kad nužudyti merginą planavo sutuoktinė – esą ji imdavo greituosius kreditus, o kai išaušo diena jų grąžinimui, nusprendė nereikalingais liudytojais atsikratyti, juoba kad policijoje jau buvo pradėtas tyrimas dėl galimo sukčiavimo, kai daugiau kaip 16 tūkst. Lt buvo paimta ir R. Subočienės bendradarbės vardu.

„Negalėjau patikėti, kad ji tai suplanavo, sakiau, geriau su Aušra pasikalbėkime, – teigė J. Subočius. – Net tada, kai Aušrai ant kaklo užmečiau grandinę, netikėjau, jog ji taip padarys – atrodo, gyveni su žmogumi ir net nekyla tokių minčių, kad taip gali būti“.

Apie 8 metus ugniagesiu dirbusio vyro teigimu, po nužudymo žmona jam sakė, kad vėliau, jeigu viskas paaiškėtų, jis turėtų prisiimti kaltę – esą jei nužudo vienas žmogus, jam gresia švelnesnė bausmė, be to, vienam iš tėvų reikia užauginti mažamečius vaikus.

„Ji sakė, kad niekas nepatikės, jog ji taip galėtų padaryti“, – teisme tikino J. Subočius.

Visiškai priešingai teisėjams kalbėjo R. Subočienė – be jokių emocijų išklausiusi sutuoktinio pasakojimą moteris pareiškė, kad neturi ką slėpti ir kalbės tik tiesą. „Aš sakau taip, kaip buvo“, – šaltu veidu teisme pareiškė moteris.

Pasakojo apie smurtą šeimoje

R. Subočienė pasakojo, kad su J. Subočiumi pradėjo gyventi 2008-aisiais, tačiau santuokos su vyru negalėjo pavadinti laiminga.

„Iš pradžių jis buvo geras, o paskui – ne kartą jam esu iškvietusi policiją, nes diena iš dienos gėrė, mane mušdavo, net vonioje bandė paskandinti, – kalbėjo ji. – Paskui užsikodavo ir negėrė, tačiau jo bijodavo visi, net draugai“.

Moteris teigė, kad pradėjusi gyventi su sutuoktiniu sužinojo, jog jis savo pirmosios žmonos pusseserę Aušrą pardavinėja kaip prostitutę. „Kai mes nuomojomės butą, jis ją pardavinėjo vyrams“, – R. Subočienė prisipažino, kad vyrui buvo iškėlusi ultimatumą, tačiau šis neišsigando, todėl apie tai ji papasakojo sutuoktinio pirmajai žmonai. Netrukus Aušrą išsivežė jos sesuo.

„Jis ir Aušrą buvo sumušęs – jam kas dieną ne pavalgyti, o sumušti ką nors reikėdavo“, – kritiškai apie sutuoktinį atsiliepė kaltinamoji.

Moteris tikino, kad dienos metu, kai ji būdavo darbe, namuose dažnai svečiuodavosi Aušra, naudojantis šeimos kompiuteriu jos vardu buvo imami kreditai iš įvairių bendrovių.

Moteris įsitikinusi, kad nors pinigai įplaukdavo į Aušros sąskaitą, pinigus paimdavo jos sutuoktinis.„Jis niekada pinigų neturėjo, net gavęs algą kitą dieną jau būdavo su tuščiomis kišenėmis, – sakė R. Subočienė. – Net tada, kai pardavė mišką, žemę, viską praleido per tris mėnesius“.

Neigianti, kad kreditą paėmė savo bendradarbės vardu, moteris spėjo, jog pinigus galėjo paimti jos sutuoktinis. „Kolegė man sakė, kad jai sunku gyventi, nori skirtis su vyru, norėjo paskolą pasiimti, nes žinojo, jog aš buvau gavusi kreditą – kartu užpildėme dvi paraiškas, tačiau tą pačią dieną buvo gautas neigiamas atsakymas“, – sakė ji.

Moteris spėja, kad tądien, kai bendradarbę parvežė namo, ši netyčia galėjo automobilyje palikti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis, o juos radęs J. Subočius prisijungti prie banko ir paimti kreditus.

„Apie tai, kad Jevgenijus ėmė paskolas, sužinojau, kai buvome iškviesta į policiją“, – moters teigimu, sužinojusi apie paimtus kreditus bendradarbė kreipėsi į policiją dėl galimo sukčiavimo.

Išsigando dėl savo gyvybės

Kaltinamoji teigė, kad kreditus sutuoktinis ėmė Aušros vardu, kartą net prašė į jos sąskaitą leisti pervesti 4 tūkst. Lt. „Juos nuėmiau bankomate ir iš karto jam atidaviau“, – tikino ji.

Po apklausos policijoje, kur buvo domimasi bendradarbės vardu paimtais kreditais, R. Subočienės teigimu, pasikeitė jos sutuoktinio elgesys – jis panoro susitikti su Aušra ir pasikalbėti, nes esą ir ją gali išsikviesti tyrėjai ir aiškintis kreditų paėmimo istoriją.

„Vieną rytą jis man pasakė, kad surado Aušrą, dabar ji garaže – čia nieko nuostabaus, jis su visais taip elgiasi, – kalbėjo kaltinamoji. – Sakė, jog vakare nuvažiuosime prie ežero ir pasikalbėsime – nupirkome Švenčionyse maisto, alkoholio, už viską aš sumokėjau. O Jevgenijus paėmė valtį, maniau, vaikui – juk visada ką nors nupirkdavo. Paskui nuvažiavome į „Senukus“ – nupirko metalinių grandinių, dar paskui – segtukus (karabinus – aut. past.).“

Moteris teigė nusistebėjusi tokiu sutuoktinio elgesiu, tačiau šis tikino, jog taip reikia. „Sakiau, juk tu su Aušra važiuosi prie ežero tik pakalbėti apie kreditus, o jis man atkirto, jog jeigu ji nesutiks gražiuoju susitarti, ryškiai daugiau nuo to ežero negrįš“, – toks sutuoktinio pareiškimas esą ją pribloškė.

Jos teigimu, vėliau jos sutuoktinis pas jos tėvus paėmė dar vieną valtį, o iš savo tėvų – geležines grotas, o galop nuvažiavo į garažą, kur buvo įkalinta Aušra.

R. Subočienė tikino, kad paimti daiktai jai nedavė ramybės, todėl važiuojant link ežero ji automobilyje sutuoktiniui rašydavo žinutes ir duodavo paskaityti savo telefone, o šis jas perskaitęs atsakydavo. „Nenorėjome apie tai prie Aušros kalbėti“, – sakė ji.

„Iš tikrųjų tada labai išsigandau – ne dėl Aušros, dėl savęs, nes galvojau, jog ne jai, o man gali blogai baigtis – juk aš apie Jevgenijų daugiau žinau, – sakė ji teisme. – Juk jis anksčiau paimdavo automobilius už kreditus, bet juos išardydavo ir parduodavo detalėms, o pinigų negrąžindavo, be to, kurdavo įvairias firmas ir jas parduodavo su skolomis, ir visa kita“.

Tačiau, jos teigimu, kelionė iki ežero užtruko – jie užklimpo miške. „Sakiau Jevgenijui, gal grįžtame namo, bet jis buvo kategoriškas – jeigu jau atvažiavome, eisime iki galo“, – sakė ji. 

Girdėjo, kaip kūnas nugrimzdo į vandenį

Moters teigimu, prie ežero sutuoktinis pripūtė valtį, o Aušrai davė išgerti sidro ir degtinės – ji vienintelė vartojo alkoholį.

„Paskui Jevgenijus man pasakė, kad nueičiau pasižiūrėti prie mašinos, kažkas ten dunda – nuėjau, bet paėjusi nieko neišgirdau ir netrukus grįžau, – pasakojo R. Subočienė. – Tai truko tik akimirką, bet Aušra jau gulėjo ant valties. Vyras sakė, ji jau pasigėrė, o pats rankose laikė grandinę – liepė eiti ir ją pasmaugti. Aš kategoriškai nesutikau. Tada jis kuo ramiausiai pasakė, jog pats tai padarys – jau yra įpratęs prie lavonų, jų daug yra matęs, kai dirbo gaisrinėje“.

Moters teigimu, tada jos vyras ant merginos kaklo užmetė grandinę ir ją pasmaugė. „Paskui jis pasakė, kad ją reikia paguldyti ant grotų ir įkelti į pripučiamą valtį, bet aš neužkėliau, ją pradūriau“, – R. Subočienė teigė, jog sutuoktinis sėdo į kitą valtį ir kūną įstūmė į ežerą.

„Girdėjau, kaip kūnas nugrimzda“, – sakė ji.

Teisėjo paklausta, kodėl sutiko būti, anot jos, vyro bendrininke nužudant Aušrą, R. Subočienė sakė: „Negalėjau atsisakyti, nes čia – Jevgenijus. Visi jo bijojo, net draugai, čia nėra klausimo, ar noriu, ar nenoriu aš – arba darai, ką jis liepia, arba bus blogai. Aš jo bijojau“.

Ji taip pat pabrėžė, jog praėjus trims dienos po nužudymo su vyru ir mažamečiu vaiku nuvažiavo dar kartą prie ežero pasižiūrėti, ar kūnas neiškilo į paviršių.

Po šio įvykio, R. Subočienės teigimu, sutuoktinis jai prigrasino, jog ši niekam apie tai nepasakotų, kad ir kas benutiktų. Būtent todėl ji esą ne iš karto sutiko pareigūnams papasakoti apie Aušros nužudymą – kaltę pripažino tik tuomet, kai nusikaltimus tyrę policininkai pareiškė, jog J. Subočius jau viską papasakojo.

„Ji meluoja viską“, – išgirdęs žmonos pasakojimą teisme pareiškė J. Subočius. Jo teigimu, melą patvirtina tai, kad jis negalėjo pasinaudoti žmonos bendradarbės elektroninės bankininkystės duomenimis, nors kreditai ir buvo paimti.

Iš kur tokią baisią mergą ištraukei?

Kad dukra galėjo nužudyti Aušrą, netiki ir R. Subočienės motina. Po operacijos į teismą atvykusi moteris teigė, kad dukros susilaukė būdama 45 metų. „Vieną vaiką palaidojau 19 metų, o kai pagimdžiau Aušrą, galvojau, kad ji man bus atrama senatvėje“, – sakė dukros mažamečius vaikus auginanti moteris.

Jos teigimu, J. Subočius skriausdavo savo žmoną: „Ir mušdavo, ir peiliu puldavo“.

„Dabar, sėdėdama kalėjime, ji man parašė laišką: mama, durna buvau, kad neklausiau tavęs“, – sakė ji.

Pensininkė neslėpė, jog nepritarė dukros ir Jevgenijaus santuokai. „Jo motina viešai pasakė: iš kur tokią baisią mergą ištraukė?“ – sakė ji.

Žmonos netenkino šeimos materialinė gerovė

Tuo metu teisme liudijęs J. Subočius pasakojo visiškai priešingą versiją, nei jo žmona.

„Atsisakiau Aušrą pasmaugti, tada Rasa pasakė, kad jai ant kaklo užmesčiau grandinę, nes ši bijo, jog auka gali pabusti ir pasipriešinti – užmečiau, Aušra net nesujudėjo, o paskui mačiau, kaip žmona tempia grandinę, koją įsirėmusi Aušrai į nugarą, po to ant jos rankų net liko žymės nuo spaudimo jėgos“, – pirmadienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė J. Subočius.

„Tai viską Rasa padarė, aš jai sakiau, gal nereikia, bet ji prie ežero man pareiškė, jog jau per vėlu – viskas paruošta“, – sakė jis.

Tyrimo metu vienas J. Subočiaus draugas policijai prisipažino, kad jo bičiulis paprašė padėti Aušrą, su kuria jis vaikystę praleido globos įstaigoje, išvilioti iš namų. „Po to jos niekur nemačiau“, – sakė jis.

Liudytojas teisme teigė, kad važiuojant į Aušros namus iš J. Subočiaus sulaukė sveiku protu nesuvokiamo pasiūlymo.

„Važiuojant jis manęs paklausė, ar padėsiu užmušti Aušrą – maniau, kad jis juokauja, – sakė liudytojas. – Tada jis manęs klausė, gal žinau kokį karjerą, dabar suprantu, kam – greičiausiai planavo Aušrą užmušti ir užkasti... Maniau, kad Jevgenijų gerai pažinojau, bet dabar, kai taip padarė, supratau, jog visiškai nepažinojau“.

Kad savo bičiulio klausė, ar šis negalėtų užmušti Aušros, teisme neslėpė ir J. Subočius – vyras prisipažino, jog užmušti merginą nusprendė jo 25 metų žmona. „Jai pasakiau, kad aš to nedarysiu, tuomet ji paprašė surasti žmogų, kuris tai galėtų padaryti – todėl jo ir paklausiau, gal sutiktų“, – nė kiek nesijaudindamas teisme dėstė kaltinamasis.

Labai sunkiu nusikaltimu kaltinamas J. Subočius kratėsi kaltės dėl nužudymo, teigdamas, kad Aušrą nužudė jo žmona. „Aš jai padėjau kūną paslėpti“, – sakė vyras.

„Prie šio nusikaltimo mane privedė ir viską organizavo Rasa, nes jos netenkino mūsų šeimos materialinė gerovė“, – teigė jis, nors ir aiškino, kad finansinių problemų neturėjo – buvo pardavęs žemę, per mėnesį uždirbdavo po 2 tūkst. Lt.

„Tai buvo labai gerai suplanuota žmogžudystė su detaliai apgalvotais atsitraukimo keliais“, – yra sakęs byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Liutauras Rudzevičius.

Subočiams pateikti kaltinamai dėl organizuotos grupės sukūrimo, neteisėtai įgytų elektroninių mokėjimo priemonių ir jų duomenų disponavimo, svetimo turto įgijimo apgaule ir bejėgiškos būklės asmens nužudymo iš anksto susitarus bei suplanavus. Už tai baudžiamasis įstatymas numato laisvės atėmimą iki 20 metų arba įkalinimą iki gyvos galvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)